15 °C Budapest

A tökéletes kocsonya titka: a kocsonya készítése egyszerűen, retro kocsonya recept

2020. december 8. 16:55

Fokhagymás kocsonya készítés, kocsonya recept, kocsonya főzés egyszerűen: hogy készül a retro kocsonya, mennyi idő alatt dermed meg a kocsonya, hány napig áll el a kocsonya? Ez az isteni kocsonya recept garantáltan visszatérő fogás lesz a család asztalán!

Az egyszerű retro kocsonya készítése egy tipikus magyar szokás: ezt az ételt szinte kötelező elkészítenünk minden évben, ugyanis nincs tél és karácsony egy tál hideg, húsos kocsonya nélkül. Cikkünkben eláruljuk, mi a tökéletes kocsonya titka, hogyan történik az ízletes fokhagymás kocsonya készítése és milyen húsból készül a kocsonya. Megválaszoljuk az összes olyan kérdést, ami felmerülhet olvasóinkban a kocsonya készítése kapcsán, mint: a kocsonya mennyi idő alatt dermed meg, mitől kocsonyasodik a kocsonya, miért nem dermed meg a kocsonya, illetve, ha nincs kedvünk elkészíteni, kész kocsonya hol kapható?

Kocsonya

Retro kocsonya recept (fokhagymás kocsonya)

Hozzávalók

  • 1 kg sertésfül, sertésfarok és sertésköröm vegyesen
  • 300 g sertésbőr
  • 5 l víz
  • 700 g csülök
  • 500 g füstölt tarja
  • 2 fej fokhagyma
  • só, bors ízlés szerint
  • 2 db babérlevél
  • 1 db szárított erős paprika ízlés szerint

A retro kocsonya készítése

  • 1. Szeleteljük fel a húsokat egyforma, viszonylag nagy darabokra (1-1 tányárra való), majd tegyük őket egy nagy fazékba a fokhagymával és a fűszerekkel együtt. Öntsük fel bő vízzel.
  • 2. Főzzük a kocsonya hozzávalóit kis lángon, éppen csak gyöngyöző vízben, 4 órán keresztül. A kocsonya főzőlevét habozzuk le!
  • 3. Ha a kocsonya főzés végére értünk, vegyük ki a húsokat és egyenletesen helyezzük el őket tányérokban, vegyesen (a bőrös részeket ízlés szerint kihagyhatjuk). A kocsonya levét szűrjük át, majd öntsük a tányérokba, hogy ellepje a húst. Ha nagyon sok a zsír, leszedhetjük, mielőtt megköt a kocsonya.
  • 4. Tegyük be a hűtőbe néhány órára, majd tálaljuk megdermedve.

A kocsonya mennyi idő alatt dermed meg?

Azt, hogy mennyi idő alatt dermed meg a kocsonya befolyásolhatja a lé mennyisége. Átlagosan a kocsonya már 2-3 óra alatt szépen megdermed. Fontos, hogy hűtőben tartsuk, ne pedig a fagyasztóban, ugyanis a kocsonya, ha túl hideg van neki, egyszerűen megfagy.

A kocsonya zsíros, bőrös disznóhúsból készül

Mitől lesz kocsonyás a kocsonya?

A kocsonya kocsonyásságát a cupákos, bőrös húsokból kifövő kollagén okozza, nincsen szükség semmilyen zseléképző adalékanyagra.

Miért nem dermed meg a kocsonya?

Időnként előfordulhat, hogy nem köt meg a kocsonya, ennek az oka nagyon egyszerű: nem dermed meg a kocsonya, ha nem elég zsíros, bőrös a húsanyag, amit főzünk, illetve, ha arányában túl sok a lé és túlságosan felhígul benne a disznóból kifővő zselés anyag.

Hány napig áll el a kocsonya?

A kocsonya szavatossága nagyjából megegyezik egy szimpla húslevesével, az egyetlen különlegessége a kocsonya zselés halmazállapota. A kocsonya átlagosan egy hétig áll el a hűtőben, de kóstolással egyszerűen ellenőrizhetjük, hogy a kocsonya jó e még: ha a kocsonya savanyú, megromlott.

Kész kocsonya hol kapható?

Kocsonyát a nagyáruházakban ritkán kaphatunk, érdemes leginkább a kisebb hentesüzletekben, húsboltokban érdeklődnünk, hogy kapható-e télen kocsonya.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem