11 °C Budapest
Serious senior man checking his bills at home

Brutális terhet kaptak a nyakukba a magyar idősek: a nyugdíjuk fele is rámehet, egyre többen vannak

2024. február 4. 13:02

Friss adatok szerint közel 780 ezer magyar él olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek meghaladják a jövedelem 40 százalékát, közülük százezren 18 éven aluliak. Ez az a határ, ahonnan a lakhatás kigazdálkodása túl nagy terhet jelent. Arányaiban a magyarok 8,1 százaléka küzd ezzel a problémával, a 65 év felettiek korosztályában valamivel magasabb, 8,6 százalékos az arány. Ezzel az EU-s átlag alatt maradunk, de azért bőven vannak országok, akár a szomszédunkban, ahol ennél jobb a helyzet.

Amíg 2021-ben az Eurostat friss adatai szerint csak a magyar lakosság 2,4 százaléka élt olyan háztartásban, ahol a lakhatási költségek meghaladták a jövedelem 40 százalékát (lakhatási támogatásokat nem számolva), addig 2022-ben már a lakosság 8,1 százalékát érintette a probléma. A látványos növekedésben közrejátszhat a rezsiemelés, mivel - Luxemburg kivételével - Európában a stagnálás és csökkenés volt jellemző 2022-ben. 

Az Európai Unió országaiban átlagosan a lakosság 8,7 százaléka élt olyan háztartásban 2022-ben, ahol a jövedelmek több mint 40 százaléka megy el a lakhatási költségekre. Az arány nem változott 2021-hez képest. Magyarországon azonban 3 éve még csak a lakosság 2,4 százaléka volt érintett, ez az arány nőtt 2022-re 8,1 százalékra. Ezzel bár még az uniós átlag alatt vagyunk, a helyzet jelentősen romlott.

Egyedül Luxemburgban volt 2021-ről 2022-re kiugró, 10,1 százalékpontos növekedés, Bulgáriában 3,5 százalékponttal nőtt az érintettek aránya. További 5 országban volt 1 százalékpont feletti növekedés, 18 országban inkább stagnálás mutatkozik, és 5 országban volt 1 százalékpont feletti csökkenés. Köztük például a szomszédos Szlovákiában, ahol 2021-ben még a lakosság 7,1 százalékának volt túlzottan megterhelő anyagi teher a lakhatás, 2022-ben már csak 2,5 százaléknak. Ezzel ők vannak a lista legvégén.

A szomszédos országok közül Szerbiában ez az arány 13,1 százalék, Romániában 8,5 százalék, Ausztriában 7,4 százalék, Szlovéniában 4,1 százalék, és az említett Szlovákiában 2,5 százalék. Magyarországon ehhez képest 8,1 százalék az az arány, az EU-s átlag 8,7 százalék. 

Mindez számszerűen azt jelenti, hogy közel 780 ezer magyar lakos élt olyan háztartásban, ahol a lakhatás nagy anyagi teher, közülük nagyjából 100 ezer 18 év alatti és 171 ezer 65 év feletti lakos. Nem csak abban mutatkozott fordulat 2021-hez képest, hogy a lakosságnak már sokkal jelentősebb része volt érintett Magyarországon. Amíg a korábbi években jellemzően a lakosságát egészénél kisebb arányban érintették a magas lakhatási költségek a nyugdíjas korosztályt, úgy 2022-re ez megfordult: 0,5 százalékponttal nagyobb arányban voltak ennek kitéve a 65 év felettiek:

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyugdíjas korosztályban azért is aggasztó ez az arány, mert a 65 év felettiek jellemzően saját ingatlanban élnek, tehát nem a magas albérleti díjak viszik el a jövedelmük jelentős részét. Sokkal inkább arról lehet szó, hogy 2022 augusztusában változtak a rezsiszabályok: azóta az átlagfogyasztást meghaladó fogyasztásért már piaci árat kell a lakosságnak is fizetnie. Ez pedig nagyban érinthette az idősebb korosztályt, akik közül sokan a szükségleteiket meghaladó méretű családi házakban, akár többgenerációs ingatlanban élnek. 

Ahogy arról korábban írtunk, rengeteg idős magyar él olyan lakásokban, amelyek túl nagyok az igényeikhez, és minden télen kihívást jelenthet felfűteni, felújításra pedig nem jut pénz. Az Eurostat adatai szerint 2018-ban még a magyar lakosság negyede olyan ingatlanban él, amely meghaladta a szükségleteit, 2022-re ez az arány tovább nőtt, 26,7 százalékra. A 65 év feletti magyarok körében még magasabb volt ez az arány: már 2018-ban is 40,2 százalékuk "túlméretezett" ingatlanban élt, 2022-re 43,6 százalékra emelkedett az arányuk. További részletek ebben a cikkben:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm