20 °C Budapest
Így úszd meg a többszázezres kiadásokat idén karácsonykor: ez a trükk beválhat

Így úszd meg a többszázezres kiadásokat idén karácsonykor: ez a trükk beválhat

2023. december 23. 13:01

Fokozott óvatossággal érdemes kezelni a karácsony alatt előkerülő ünnepi kellékeket, legyen szó gyertyáról, mécsesről, csillagszóróról, mivel ebben az időszakban megkétszereződik a tűzesetek száma . Az ünnepek után pedig jövőre, új időszámítás kezdődik a lakásbiztosításoknál, ezért érdemes lesz elővenni a fiókokban lévő szerződéseket.

A karácsonyi ünnepek és a szilveszter jelenti az egyik legkockázatosabb időszakot lakásbiztosítási szempontból a nyári viharszezonhoz hasonlóan, ezért indokolt a fokozott óvatosság a Netrisk összeállítása szerint, amelyből kiderül az is, hogy jövőre mire kell majd figyelni.

Hamar megtörténhet a baj

Az advent és karácsony idején kétszer annyi lakástűznél avatkoznak be a tűzoltók, mint az év más időszakában az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság korábbi tájékoztatója szerint. Az ünnepek alatt a gyertyák, mécsesek, csillagszórók, zárlatos fényfüzérek, de akár a fűtőberendezések, például kályhákra is figyelni kell.

A karácsonyfák és az adventi koszorúk mellett érdemes a többi helyiségre is figyelni, ugyanis a tűzesetek gyakran a konyhákban alakulnak ki. A meggyulladt olajat például nem szabad vízzel oltani, mert a lángra lobbant zsiradék robbanásszerűen kivetődik az edényből és súlyos égési sérüléseket okozhat. A tűzhelyet le kell kapcsolni, a lángoló edényt pedig egy fedővel kell letakarni, így a tűz nem jut oxigénhez és kialszik. A tűzhely közelébe ne tegyünk gyúlékony tárgyakat, mert azok is könnyen lángra kaphatnak. A katasztrófavédők szerint nem kell nagy tűz a tragédiához, akár egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel is füstmérgezést okozhat.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója azt is elmondta: „A karácsonytól függetlenül érdemes füstjelzővel, illetve a gázfűtés esetén hitelesített, megbízható szén-monoxid-érzékelővel felszerelni az adott ingatlant. Ha mégis baj történne, akkor kulcsfontosságú a kárenyhítés, valamint a káresemény gyors és pontos dokumentálása, ez megkönnyíti a kártérítési ügyintézést” - fogalmazott a szakember.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Új időszámítás

Besnyő Márton beszélt arról is, hogy jövőre érdemes lesz mindenkinek elővennie a lakásbiztosítását. „Sok szerződésnél ugyanis az inflációnak megfelelően emelkedik az éves díj, márpedig ez várhatóan magasabb lesz a tavalyi, 14,5 százaléknál, a pontos eredmény azonban csak január elején derül ki. A Netrisknél az idén kötött új lakásbiztosítások átlagos éves díja december közepén közel 35 ezer forint volt. Könnyen lehet, hogy 2024-es a kínálatban lesz olyan lakásbiztosítás, amely kedvezőbb ár-érték arányt jelent a jelenleginél. Ráadásul jövőre a lakásbiztosításokat nemcsak egyszer, az évfordulókor, hanem a márciusban is másikra lehet cserélni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem