7 °C Budapest
Detail of newly refurbished colorful block of flats.

Teljesen szétszakadt a lakáspiac: remény sincs az olcsósodásra, ez már mindig így lesz?

2023. június 6. 15:34

A kétarcúság jellemző most az ingatlanpiacra a szakértő szerint, aki idén már nem számít a fellendülésére, ugyanis a keresletet lassító fékek egy darabig még be lesznek húzva.

2022 novembere volt a választóvonal az észak-pesti ingatlanpiacon, ekkor esett vissza jelentősen az érdeklődések és a létrejött tranzakciók száma - jelezte Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanakkor a kínálatot tekintve folyamatos volt a bővülés, ennek köszönhetően már több mint fél éve kínálati piac alakult ki a két kerületben.

Hogy mi okozta a változást? A szakértő szerint több erő együttes hatása kellett a piaci helyzet átalakulásához. Ezek közül elsősorban a magas hitelkamat a legfontosabb, mert jelentős forráscsökkenést eredményezett az ingatlanpiacon, hiszen akik hitelfelvételben gondolkodtak, azok jelentős része a megemelkedett kamatok mellett már nem akart vagy tudott hitelt felvenni, hiszen közel duplájára emelkedtek a törlesztőrészletek a korábbihoz képest.

De nem csak a hitelfelvételek száma, hanem az átlagos hitelösszeg is nagyot csökkent: a korábbi 20 milliós átlag helyett inkább csak 10-15 millió forintos hitelekről beszélhetünk. Újépítésű ingatlanok esetében lehet csak kisebb mértékű csökkenéssel találkozni, itt az átlag 20-25 millió forint között alakul. Fellendülés pedig még az optimista várakozások szerint is csak 2024 második negyedévében várható, addig maradnak a jelenleg elérhető 8-9 százalékos kamatok - vélekedett a szakértő. A hitelkamatok mellett egy további jelentős tényező is gyengítette az ingatlanpiaci keresletet: a könnyen elérhető, magas kamatozású állampapírok. Ezek ugyanis elszívják a piacról a befektetési szándékkal érkező vásárlókat.

A befektetők tehát nem igazán erősítik most a keresleti oldalt, alapvetően csak azok vásárolnak most kiadásra ingatlant, akik szeretik a kézzel fogható befektetéseket, vagy nem bíznak az állampapírokban. Külföldiek is jelen vannak az észak-pesti régióban, de ők többnyire vietnámi vásárlók, akik saját maguk számára oldanák meg a lakhatást, elsősorban a XV. kerület ingatlanpiacán. Ezen túl pedig “már csak hab a tortán” a háború okozta energiaár-robbanás, ami a megnövekedett rezsiárakon keresztül tört be az emberek életébe, és tette szinte eladhatatlanná a korszerűtlen, magas fenntartású, szigeteletlen családi házakat és nagy alapterületű lakásokat - fogalmazott Balla Frigyes.

Mindezen tényezők nem csak a kereslet, hanem kismértékben az árak csökkenését is eredményezték Észak-Pesten. Az irodánál sok olyan ingatlantulajdonossal találkoztak az utóbbi időben, akik felismerték a piaci folyamatokat és a gyorsabb eladás érdekében elfogadták az árcsökkenés tényét a továbblépés érdekében. Ugyanakkor a jelenlegi megnövekedett kínálat mellett is sokan ragaszkodnak a régi árakhoz, és nem engednek eredeti elképzeléseikből - hívta fel a figyelmet a szakértő. Így aki most lép a piacra vételi szándékkal, az “kétarcúságot” fog tapasztalni, tehát egyfelől találkozik jelentős túlárazottsággal, de reális áron kínált ingatlanokkal is. Mindenesetre, mivel bőséges a kínálat, így nagy eséllyel megtalálhatja a maga számára a megfelelő ingatlant.

Az eladóknak ugyanakkor a korábbinál jóval nagyobb alkukra kell számítaniuk, hiszen amíg az elmúlt években az 5 százalék körüli alku volt az elfogadott, ma már 15-20 százalékos különbségek is előfordulnak a hirdetési árak és a vételár között. Ez annak eredménye, hogy sokan tartják irreálisan magasan a meghirdetett ingatlanuk árát. Ők saját szemszögükből “irracionálisan alacsony” vételi ajánlati árakra számíthatnak, míg a jól árazott lakások tulajdonosai csekély alkukkal megússzák az adásvételt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

De a megfelelő árazás az értékesítési időknél is jelentkezik. Az átlagos értékesítési idő a túlárazott ingatlanok miatt jelentős mértékben emelkedett, ugyanakkor a jól árazott ingatlanok most is elkelnek 3-4 hónap alatt, és ez lakásokra, valamint korszerű, szigetelt családi házakra egyaránt érvényes. A túlárazott ingatlanok értékesítési ideje viszont “kérdőjeles”, akár az egy évet is elérheti. A legkeresettebb kategóriába jelenleg a felújított, korszerű, gazdaságos lakások és házak tartoznak. Továbbra is favorit a 1,5-2 szobás lakás, továbbá keresettek a gazdaságos családi házak melyek fűtésüket tekintve beleférnek a rezsivédett kategóriába.

Az újépítésű ingatlanok piaca viszont jelentős mértékben szűkült az elmúlt fél évben - már csak azért is, mert ezeket nagyobb arányban vásárolják hitelre, a kamatok pedig magasak -, olyannyira, hogy a beruházók sok esetben felfüggesztették az építkezéseket. Aki mégis kitart tervei mellett, az az észak-pesti kerületekben 1,1-1,3 millió forintos négyzetméteráron kínálja az ingatlanjait.

És míg a használt ingatlanok piacán némi árcsökkenést lehetett tapasztalni, a bérlakások esetében ilyesmiről szó sincs, így aki vásárlás helyett inkább bérelne, annak a korábbinál mélyebben a zsebébe kell nyúlnia, ugyanis “a bérleti díjak az egekben vannak”: egy 2 szobás lakás havi bérleti díja 150-200 ezer forint között mozog lokációtól és berendezettségtől függően a két kerületben - hívta fel a figyelmet a Balla Ingatlan szakértője. Balla Frigyes egyébként az idén már nem is számít fellendülésre az ingatlanpiacon, hiszen mint mondta, az optimista várakozások szerint is legfeljebb csak jövőre várható a vásárlási kedv élénkülése. De ehhez is arra lenne szükség, hogy a most ható fékek - mint a magas hitelkamat vagy az alternatív befektetési lehetőségek - megszűnjenek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem