14 °C Budapest
Man laying laminate flooring planks. Oak effect planks being placed over insulating foam underlay.

Milyen a jó laminált padló? A laminált padló lerakása lépésről lépésre

2023. március 4. 17:02

Közeledik a tavasz, újra eljön az ideje a lakásfelújítás szezonjának, és habár idén már nem lesz otthonfelújítási támogatás, otthonaink korszerűsítésére ennek ellenére is folyamatosan szükség van. Nézzük, mi mindent érdemes tudni az egyik legnépszerűbb padló melegburkolatról, a laminált padlóról: tudd meg, milyen a jó laminált padló, mi kell a laminált padló lerakásához és a laminált padló lerakása mennyi idő!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót leírunk a laminált padló lerakása kapcsán: eláruljuk, milyen színű legyen a laminált padló, 1 csomag laminált padló hány m2, hogyan tervezzünk a laminált padló lerakása kapcsán, mennyi laminált padló vásárlása ajánlott a szoba méreteit számításba véve. Milyen laminált padló árak jellemzik az idei évet, laminált padló hol kapható jó áron (pl. OBI laminált padló, Diego laminált padló)? Mi kell a laminált padló lerakásához, milyen anyagokat vásároljunk hozzá, ha a laminált padló lerakása házilag történik?

Mi a laminált padló?

A laminált padló egy közkedvelt, aránylag olcsó megoldás, ha melegburkolatot szeretnénk otthonunkba, tipikusan hálószobák, nappalik burkolását érdemes vele végeznünk; a laminált padló lerakása is egyszerű, nem kell hozzá feltétlenül burkolót hívni, mi magunk is elvégezhetjük a feladatot. A laminált padló különféle rétegekből áll, törzsét egy extrudált faőrleményből készült HDF hordozólap adja, alatta melaminos balanszréteg található. A laminált padló színét egy UV-álló, színtartó dekorréteg adja, a tetején pedig egy melamingyantás védőréteg található (ez egy általános laminált padló gyártási eljárás).

Milyen a jó laminált padló?

A laminált padlót többféle vastagságban is gyártják, 6 és 12 mm között (a 6 mm-es egyre ritkább). Általánosságban elmondhatjuk, hogy minél vastagabb egy laminált padló, annál jobban ellenáll az aljzat egyenetlenségeinek, annál jobban ellátja funkcióját. A 6 mm-es, vékony laminált padló is remekül működik, ha tükörsima felületen fekszik, azonban érdemes legalább 8 mm vastagságú laminált padlót vásárolnunk, ha a laminált padló nem lesz tökéletesen egyenletesen alátámasztott felületen, hogy biztosan ne törjön, ne mozduljon el a laminált padló.

Fontos továbbá a laminált padló kopásállósága – minél nagyobb igénybevételnek kitett területre rakjuk le (pl. nappaliba), annál nagyobb kopásállóságú laminált padló vásárlása szükséges (a jobb minőségű laminált padló élettartama 15-25 év is lehet). A laminált padló kopásállóságát betűvel, számmal, piktogrammal jelölik: lakossági felhasználásra hálószobába a 31-es ajánlott, a 32-es már a nagyobb igénybevételű helyiségekbe is alkalmas (pl. nappali, iroda), a 33-as pedig a kimondottan nagy igénybevételű helyiségekbe ajánlott.

Növeli a laminált padló élettartalmát, minőségét a laminált padló fózolása, azaz a laminált padló éleinek 45°-os lemarása, ami fajellegűvé teszi az egészet (a modern gyártmányok többségét már így készítik). A legtöbb laminált padló esetében normál fózolás történik, a fa felső rétegű laminált padlók esetében viszont mikro fózolással is találkozhatunk; a bemarás kettő (2V) és négyoldali (4V) is lehet. Jelenleg az egysoros, deszkahatású laminált padló használata a leggyakoribb, de 2-3 sorost is vásárolhatunk (egy darab padlólapon mintha több deszka lenne).

Miben más a laminált padló, mint a vinyl, szalagparketta?

Ránézésre sokszor nehéz megállapítani, hogy az adott helyiséget szalagparkettával, vinyllel vagy laminált padlóval burkolták-e le, hiszen a jó minőségű anyagok a megtévesztésig hasonlíthatnak az eredeti fa padlóra. A laminált padló és a szalagparketta közötti különbség a vastagságban rejlik: a laminált padló gyakrabban 6-8 mm vastag, míg a szalagparketta ennél jóval vastagabb, felső fafelületét 2-3 alkalommal is lehet csiszolni, felújítani, emellett, mivel a felső réteg igazi fa, egyedi a mintázata is (a laminált padló esetében nyomtatott mintával találkozhatunk). Az élettartam nagyban függ a választott márkától, azonban jó, ha tudjuk, a szalagparketta ára jóval magasabb a laminált padló áránál.

A vinyl padlóknál nem csak fahatású mintázatot választhatunk (lehet például kőmintás is), emellett további különbség, hogy míg a szalagparketták, laminált padlók klikkrendszerrel kerülnek lerakásra, addig a vinylt gyakran ragasztják is. A vinyl korábbi, meglévő burkolatra is lerakható, gyakran helyettesítik vele a hidegburkolatot (habár nem olcsóbb), ráadásul vízálló is, így wc-be, fürdőszobába is használható. A jó minőségű vinyl padlók parafa réteget is tartalmaznak, ami csökkentheti a lépészajt. Mindegyik verziót lehet padlófűtéses helyiségbe rakni, ám ha igazi faborítást választunk (szalagparketta), kerüljük a bükköt, juhart, mert azok érzékenyek a kiszáradásra.

Létezik vízálló laminált padló?

Igen, ma már vízálló laminált padló is kapható, amelyeket vízzel is lehet tisztítani, fürdőszobába is le lehet tenni. Fontos tudni azonban, hogy a legtöbb laminált padló alapvetően nem vízálló (nedves helyiségekbe inkább a vinyl ajánlott), azonban ma már a gyártók alkalmaznak innovatív, vízálló bevonó rétegeket, amelyek az egész laminált padlót és a hornyokat is vízhatlanná teszik. A laminált padlót alapvetően seprűvel, porszívóval érdemes tisztítani, csak akkor mossuk fel (nem bővízzel), ha gondoskodni tudunk a gyors kiszáradásáról.

Milyen színű legyen a laminált padló?

A laminált padló színválasztéka széles, gyakorlatilag bármilyen fapadlót utánozhatunk vele egyszerűen. Célszerű azonban olyan laminált padlót vásárolnunk, ami illik az adott helyiségbe, otthonunkba. A laminált padló vásárlás kapcsán azt tanácsoljuk, igazítsuk a melegburkolat színét az ajtókeretekhez vagy a bútorok színéhez, hogy a laminált padlóval leburkolt helyiség harmonikus összhatást keltsen.

1 csomag laminált padló hány m2?

Hogy mennyi laminált padló van egy csomagban, az a gyártótól és a laminált padlólapok méretétől függ. Általánosságban 1-2,5 m2 laminált padló kerül egy csomagba, azonban a legtöbb forgalmazónál négyzetméteráron számítják az értékesítésnél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mennyi laminált padlót vásároljak?

A vásárlás kapcsán először számoljuk ki, hogy mennyi laminált padló kell a lakásba. Nézzük meg, hogy jön ki a szükséges négyzetméterszám, ez mennyit jelent a csomagok száma tekintetében, és ha törtszámot kaptunk, kerekítsünk fölfelé. Általánosságban érdemes a burkolóanyagok vásárlása során +10%-kal számolnunk, hiszen egyes padlólapokat vágni kell, hogy a minta megfelelőképp kijöjjön.

A laminált padló lerakása mennyi idő?

A laminált padló lerakása nem bonyolult feladat, egy átlagos méretű szobát (10-14 m2) egy délután leforgása alatt házilag is leburkolhatunk vele – feltéve, ha megfelelő hozzá a talaj, nincs szükség aljzatkiegyenlítésre stb. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy a laminált padló lerakása házilag menni fog, mindenképpen kérjünk szakértő segítséget, máskülönben elpazarolhatjuk az alapanyagot. Amennyiben padlófűtés, hangszigetelés is lesz, érdemes eleve szakértő tanácsát kérnünk.

Mi kell a laminált padló lerakásához?

A laminált padló lerakása esetén minden sorba kerülnek vágott padlólapok is, amelyekhez egy laminált vágót célszerű beszereznünk, az utolsó darabok vágásához a pontos méretért laminált átjelölőre is szükségünk lehet. A fűtéscsöveknél nehezebb lehet a laminált padló lerakása, ezekhez a részekhez kellhet lyukfűrész, jelölőceruza, tömítő, csőrózsa és vonalzó.

A laminált padló lerakása egyszerűen

A laminált padló régi burkolatra is letehető, azonban ez alól kivétel a padlószőnyeg, amire – habár gyakran találkozhatunk ezzel az esettel albérletek kivételénél, használt lakás vásárlásánál – egyáltalán nem ajánlott. Laminált padló kültérre nem alkalmazható, csak a lakásba tegyük le, mindemellett a laminált padló lakkozása is tilos. Mielőtt belefognánk a laminált padló lerakásába, tároljuk a padlólapokat a célhelyiségben legalább egy napig, hogy felvehesse az otthoni szobahőmérsékletet (ne legyen a szokásosnál alacsonyabb a hőmérséklet, magasabb a páratartalom).

A tiszta, száraz, stabil alapzatra helyezzünk alátétet, ami leggyakrabban párazáró fólia, de használhatunk speciális szigetelőanyagokat is (pl. hőszigetelő). A falak mentén hagyjunk ki egy kb. 10 mm szélességű „dilatációs” hézagot (biztosítsuk távtartó ékekkel). Az első laminált padlólap csapja a fal felé nézzen, ehhez illesszük hozzá először hosszában, majd keresztben a következő elemeket. Mindig az utolsó darabot vágjuk méretre, a következő sort pedig a lehulló darabbal kezdjük, hogy eltolt sorozást alkalmazzunk.

Dilatációs hézagot a küszöbnél is hagyjunk, ezek eltakarásához használjunk burkolatváltó profilt. A laminált padló lerakása kapcsán fordítsunk nagy figyelmet a fűtéscsövekre – ezekhez használjunk tömítést, csőrózsát, a laminált padlólapot pedig lyukfűrésszel vágjuk ki, ha lehet -, majd végül zárjuk le a munkát a falak mentén a szegélyekkel.

Laminált padló vásárlás: mennyibe kerül a laminált padló?

Laminált padló minden nagyobb barkács- és lakberendezési áruházban kapható (pl. OBI laminált padló, Praktiker vagy Diego laminált padló stb.), azonban a laminált padló árak tekintetében igen nagy a szórás. Az olcsóbb laminált padló típusok (6-7 mm) általában 5.000 Ft/m2 áron kaphatók (ha a legegyszerűbbel is beérjük, 3.000 Ft/m2-es laminált padló is van), nagy átlagban viszont 7-9.000 Ft/m2 áron találhatunk olyan laminált padló típust, ami biztosan megfelel az igényeinknek, de a minőségi, márkás darabok esetében a 18-20.000 Ft/m2-es ár sem ritka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm