7 °C Budapest
Purchase agreement for hours with model home

Itt a régen várt fordulat a magyar ingatlanpiacon: már nem az eladóknak áll a zászló

2023. január 31. 16:31

A szakértők szerint bár többség ugyan egyelőre inkább kivár, de a legújabb statisztikák azt is jelzik, hogy az eladásra kínált lakásoknál a sikeres értékesítés reményében egyre többen csökkentik a meghirdetett árat. A nagyságrendet és a reális árazással kapcsolatos bizonytalanságot egyaránt jól mutatja, hogy az ingatlankereső jelenlegi állományában a budapesti és Pest vármegyei lakások esetén 9 ezer hirdetésen, 29 ezer alkalommal módosítottak az eladók az eredetileg kért összegen, vagyis számos esetben többször is változtattak. Tízből kilenc alkalommal lefelé.

November közepe óta azok az eladók, akik a fővárosban és Pest vármegyében tavaly meghirdetett lakásuk esetében lejjebb vitték az eredetileg megjelölt árat, átlagosan 6 százalékot engedtek. Azok, akik emeltek, viszont 9 százalékkal kérnek többet az ingatlanukért. Számosságukat tekintve ugyanakkor továbbra is igaz, hogy az eladók jelentős része inkább kivár, az ingatlanok 78,2 százalékánál nem történt ármódosítás, míg 18,7 százalékánál csökkent a hirdetési ár.

Ha az árváltozást az otpotthon.hu teljes fővárosi és Pest vármegyei állományra vetítjük, akkor az az eredmény jön ki, hogy a térségben összességében 2 százalékos volt a négyzetméterre számított árcsökkenés az elmúlt két hónapban: a fővárosban nem volt érdemi elmozdulás, viszont a megyében 4,7 százalékos volt a visszaesés.

A számadatok alapján az eladók is megpróbálnak alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, de fontos hozzátennünk, hogy ez csak egy pillanatkép a piac jelenlegi állapotáról, néhány hetet mindenképpen érdemes várni a folyamatok átfogóbb értékelésével

– mondja Lipták Zsuzsa, az OTP Otthonmegoldások Kft. ügyvezetője., aki hozzátette azt is, hogy az egyre gyakoribbá váló módosítások arról tanúskodnak, hogy az eladók egyre bizonytalanabbak, ha meg kell határozniuk a még tavaly meghirdetett lakásuk reális árát.

Lakást vennél? A Pénzcentrum segít megtalálni a legjobb hitelkonstrukciót

Bár már tavaly év végén is megfigyelhető volt, hogy a korábbinál fontosabb szempont lett a vevők számára egy-egy ingatlan fenntarthatósága, az otpotthon.hu oldalán is háromszorosára növekedett az ezekhez kapcsolódó keresések száma, az ingatlanok állapota és típusa alapján még nincs számottevő változás a négyzetméterárakban. A még tavaly meghirdetett lakásoknál az új építésűeknél és a még épülő projekteknél a legalacsonyabb (a meghirdetett ingatlanok 6 százalékánál történt csökkentés), és némileg meglepő módon a paneleknél a legmagasabb azoknak az eladóknak az aránya, akik engedtek az eredetileg megadott összegből.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az aktuális kínálati árak alakulása mellett a KSH legfrissebb, 2022 harmadik negyedéves adatai1 mindenesetre már azt mutatják, hogy megtörni látszik a drágulás lendülete a hazai lakáspiacon. Az előző negyedévhez mért árnövekedés ebben az időszakban mindössze 1 százalékos volt.

Lipták Zsuzsa szerint a többéves ingatlanpiaci szárnyalás után a forgalom visszaesése és a drágulás tempójának lassulása most sok eladó számára teremthet olyan új helyzetet, amiben érdemes szakértők segítségét kérni, akik tapasztalatukkal, a piaci változások naprakész követésével, a helyi viszonyok alapos ismeretével támogathatják a sikeres értékesítés folyamatát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem