2 °C Budapest
Typical hungarian village in day light outdoors.

Megint egyre többen vesznek így lakást a magyarok vidéken: nem csoda, még mindig megéri

2023. január 12. 20:21

Emelkedett a befektetési célú ingatlanvásárlás tavaly decemberben Budapesten és vidéken is - közölte a Duna House saját adatai alapján csütörtökön. A fővárosban a befektetői motiváció generálta 2022 decemberében a tranzakciók 53 százalékát, vidéken 33 százalékát, mindez 7, illetve 4 százalékpontos növekedés 2021 azonos időszakához képest. A fővárosi befektetők átlagosan 88, a vidékiek 58 négyzetméteres ingatlanokra szerződtek. A fővárosiak a befektetési célú vásárlásaikra átlagosan 58 millió forintot, míg a vidékiek átlagosan 27,35 millió forintot fordítottak.

Az ingatlanközvetítő saját becslése szerint 2022 decemberében 6474 ingatlan adásvétel történt, ami novemberhez képest 19 százalékos, 2021 decemberéhez képest 43 százalékos csökkenés. Ezáltal az ingatlanközvetítő hálózat becslése alapján 2022-ben 125 171 adásvétellel zárt a lakóingatlanpiac, ami éves összevetésben 22 százalékos volumencsökkenés. A szakértők szerint 2023-ban sem várható a piac erősödése, 90-110 ezer lakás adásvételére számítanak.

A közleményben tájékoztatnak arról is, hogy az elmúlt negyedévben a panellakások átlagos négyzetméterára az ország keleti és nyugati részén egyaránt emelkedett éves összevetésben, így a fajlagos árak keleten 361 ezer forintról 456 ezer forintra, nyugaton pedig 360 ezer forintról 494 ezer forintra emelkedtek. A használt téglaépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára viszont keleten 308 ezer, nyugaton 355 ezer forintra mérséklődött a 2021 decemberében mért 415 ezer, illetve 423 ezer forintról.

A főváros budai oldalán 2022 negyedik negyedévében a paneleknél 39, a pesti oldalon 34 százalékkal 863 ezer, illetve 728 ezer forintra emelkedtek az átlagos négyzetméterárak az előző évhez képest. A téglaépépítésű lakások fajlagos ára is nőtt az október-decemberi időszakban éves szinten, ezáltal az átlagos négyzetméterárak Budán meghaladták az 1 millió forintot, Pesten pedig elérték a 930 ezer forintot.

Tavaly az utolsó negyedévben, vélhetően a családokat segítő otthonteremtési támogatásokkal összefüggő bizonytalanság miatt megnőtt a kedvezményeket kihasználó hitelfelvevők aránya. A vidéki ingatlanvásárlásoknál emelkedett a hitelügyletek mellé beadott családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igények aránya az előző negyedévhez képest. Kelet- és Nyugat-Magyarországon a hitelügyletek 32,4-32,9 százalékához csatoltak csok igénylést, míg Budapesten ez az arány 18,9 százalékról 18,8 százalékra mérséklődött. Az országos megoszlás azonban a harmadik negyedévben mért 23,1 százalékról, 24,7 százalékra nőtt tavaly október és december között.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Rámutattak arra is, hogy 2022 negyedik negyedévében az újépítésű ingatlanokért a főváros négy (XVII., XVIII., XXI., XXIII.,) kerületét kivéve már 1 millió forint feletti négyzetméterárat kértek. A legdrágább kerület a budai II. kerület volt, ahol az értékesített új építésű ingatlanok négyzetméterára meghaladta a 2,7 millió forintot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem