-2 °C Budapest
Modern residential building near the Karoly Utca in the center of Budapest, Hungary

Súlyos tízmilliókat költenek a magyarok ezekben a kerületekben: itt érdemes most lakást venni?

2022. november 9. 10:30

A budapesti ingatlanvásárlók fő célpontjává vált a VII. és a VI. kerület idén októberben. A fővárosi ingatlantranzakciók 88,5%-a a pesti kerületekben zárult, ahol átlagosan 25,3 és 83,6 millió forint között költöttek ingatlanra a vevők. Az átlagos négyzetméterárak területtől és ingatlantípustól függően 130 ezertől egészen a 2,3 millió forintig húzódtak 2022-ben. A budai kerületek után ezúttal a Duna túlsó partján fekvő területek ingatlanpiaci tranzakcióit vette górcső alá a Duna House!

Hazánk fővárosa ingatlanpiaci szempontból sokoldalú képet mutat. Ugyan a város keleti fele domborzatát tekintve egysíkúbb, mint a budai oldal, a tekintélyes alapterületet lefedő Pest 17 kerületében mégis hasonlóan sokrétű kínálattal találkozhatnak az érdeklődők. „Míg a Budapest egészéből kisebb területet elfoglaló budai kerületek a hegyvidéknek köszönhetően magukkal hordozzák a panoráma luxusát, addig a pesti oldal ingatlanpiacának értékét főként a történelmi, pesti belvárosi városmag, az építészeti stílusok különlegességeit felvonultató, népszerű, tágabb értelemben vett belvárosi kerületek és az itt található klasszikus bérházak, valamint az UNESCO világörökségi helyszínei közül többet is felvonultató területek színesítik, de ne feledkezzünk el a külvárosi, családiházas övezetek nyugalmáról sem.” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője.

Budapest négy legnépesebb, 110 ezer főnél is magasabb lélekszámmal büszkélkedő kerülete közül kettő – a XI. és a III. – a budai oldalon, kettő – a XIII. és a XIV. – a pestin található. A 23 fővárosi terület 30 ezernél alacsonyabb lakosságszámmal rendelkező kerületei a budai I. és a pesti XXIII. kerület.

A fővárosi ingatlantranzakciók jelentős többsége, 88,5%-a Pesten zárul, a Duna House Barométerének adatai alapján ingatlantípustól és elhelyezkedéstől függően az átlagos négyzetméterárak 681-870 ezer forint között mozogtak 2022 harmadik negyedévében.

 – tette hozzá Benedikt Károly. Az ingatlanközvetítő ügyfelei között végzett felmérés szerint a tíz legkeresettebb fővárosi kerület közül hét a pesti oldalon található, érdekesség, hogy az évek óta verhetetlen XIII. kerület visszaszorult a dobogó harmadik fokára, helyette a befektetők által kedvelt VII. és VI. kerület vette át a stafétát idén októberben.

A jelentős árkülönbség miatt a pesti ingatlanpiac elemzése során a szakértők különválasztják a belvárosi és a többi pesti területen elhelyezkedő ingatlanra kötött adásvételeket. A klasszikus értelemben pesti belvárosnak nevezett V. kerületben vásárlók átlagosan 83,6 millió forintot költöttek, az átlagos ingatlannagyság 77 négyzetméter volt, amelyhez 1,1 millió forint körüli átlagos négyzetméteráron jutottak a vevők az idei év adatai alapján. Ezzel szemben a többi pesti kerületben 25,3-56,6 millió forint közötti intervallumon belül mozgott az átlagos eladási ár. Ez alapján a legtöbbet a VI. kerületi ingatlanvásárlók költenek átlagosan, a legkevesebbet pedig a XXIII. kerületben hagynak ott a vevők. A XIII. kerületi otthonokért 970 ezer forint körüli átlagos árat is hajlandóak megfizetni a vevők négyzetméterenként, a XX. kerületben azonban kevéssel haladja csak meg az 580 ezer forintot egy négyzetméter ára.

A pesti oldal kerületei között a leghatalmasabb alapterületű ingatlan, egy 750 négyzetméteres, lakható, XIX. kerületi monstrum, ami 98 millió forintért kelt el, vagyis kevéssel több mint 130 ezer forintért négyzetméterenként. Ezzel ez a tranzakció érdemelte ki a pesti oldal legalacsonyabb négyzetméteráron zárult eladása címet, míg a legmagasabb négyzetméterárú házért közel 1,2 millió forintot adtak négyzetméterenként a XVII. kerületben, vételára közel 139 millió forint volt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A 2022-es tranzakciós adatokat figyelembe véve a legdrágábban értékesített családiház a XV. kerületben található, 384 m2 nagyságú és 220 millió forintot adott érte új tulajdonosa, ami 572 ezer forintos négyzetméterárat jelent. A XX. kerületben kelt el a legalacsonyabb áron, 10,6 millió forintért a legkisebb alapterületű ház, ami mindössze 20 négyzetméter.

A legcsekélyebb élettérrel rendelkező, idén értékesített, pesti oldalon található lakás egy XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzon, 483 ezer Ft/m2-es áron, ami 5,8 millióért, egy és negyed év alatt találta meg új lakóját. A befektetők által kedvelt, belsőbb kerületek kiemelt jelentőségét mutatja, hogy egy hasonló méretű lakásért több mint a dupláját hajlandóak adni. Egy mindössze egy négyzetméterrel nagyobb, VII. kerületi, jó állapotú téglalakás 1,1 milliónál is többe került négyzetméterenként, így a végső vételár 14,5 millió forintra rúgott.

A pesti kerületek 2022-es tranzakciói közül négyzetméterár szempontjából csúcstartó egy XIII. kerületi, 105 négyzetméteres újépítésű lakás, ami közel 2,3 millió Ft/m2-ért, összességében 241 millió forintos vételáron talált új tulajdonosra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18