7 °C Budapest
Cityscape with modern residential area, new apartment buildings and green courtyard with pavement and trees in autumn

Lecsapott a rezsiválság: szabadulnának ezektől a lakásoktól, házaktól a magyarok

2022. október 13. 20:34

Tavaly tízből mindössze hárman kérték közvetítő segítségét ingatlanuk értékesítéséhez, derül ki egy reprezentatív felmérés eredményeiből, azonban az OTP Ingatlanpont szakértőinek friss tapasztalatai már egyértelmű fordulatot jeleznek az eladók hozzáállásában. A megváltozott piacon mára felértékelődött a szakértelem és úgy látják: ugyan könnyebb lesz megbízáshoz jutni, viszont nehezebbé válik az értékesítés.

Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője elmondása szerint miközben tavaly elég volt meghírdetni az ingatlant és szinte már el is vitték, addig idén már egyre nehezebb eladnunk az ingatlanunkat. Ezt támasztja alá az OTP Bank reprezentatív kutatásának eredménye is, miszerint a korábbi ingatlanukat áruba bocsátók csupán 31 százaléka kérte szakember közreműködését az ingatlanértékesítésben.

Az elmúlt évben tapasztalható robbanásszerű keresletnövekedés és az ingatlanárak szárnyalása után idén tavasszal-nyáron megváltozott a piaci környezet és az ingatlanukat eladni szándékozó tulajdonosok azt tapasztalják, hogy megritkultak a magánérdeklődők telefonhívásai. Így aki tényleg el akar adni, az könnyebben fordul szakemberhez. A fővárosi tapasztalatokkal egybevágnak a vidékiek is.

Soha ennyi új megbízás nem érkezett a használtingatlan piacról, mint szeptember hónapban

 – mondta Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője.

A már említett kutatás arra is kitért, hogy eddig leginkább milyen megfontolások tartották távol a megbízókat a közvetítők igénybevételétől. E szerint az egyedül próbálkozók mintegy negyven százaléka a jutalékot igyekezett megspórolni. De ennél is sokkal nagyobb volt azok aránya – a megkérdezettek közel kétharmada –, akik egyszerűen meg voltak győződve arról, hogy az eladással maguk is könnyen boldogulnak, ami igaz is lehet, de nem biztos, hogy mindkét fél számára a legjobb feltételekkel zárul az adásvétel.

Ezen felül tudjon megoldásokat a ritka vagy éppen újszerű helyzetekre is. Laczi Csaba tapasztalata, hogy mostanában gyakran elkél a segítségük az épületek energetikai tulajdonságainak értelmezésében és értékelésében. Az emberek most nagyon keresik az olcsót, s nem csak a rezsiköltségek szempontjából. Ma olyan lehetőségek is érdeklik őket, melyektől korábban erősen ódzkodtak, legyen szó osztatlan közös tulajdonról, vagy túlzottan megterhelt ingatlanokról. Ezek nagyon sok kérdést felvethetnek a vevőben, amire a jó ingatlanos tudja a megoldást is. Mindemellett a folyamatos kommunikáció is elvárható tőle. Csakis ezzel, a gyorsan változó piac rezdüléseinek folyamatos értelmezésével-közvetítésével tudja érdemben segíteni a megbízója jó döntéseit.

Ingatlant vennél? A Pénzcentrum kalkulátora segít megtalálni a legjobb konstrukciót

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Piros Szilvia szerint egy ingatlanos akkor tud nagyon jó lenni, ha alaposan ismeri azt a piacot, és területet, amin működik. Mert, mint mondja: „akár valamely helyi tényező, akár egy kis településen kialakult szokásjog képes lehet felülírni országos tendenciákat is.” Ha a közvetítő például érti, hogy egy tervezett beruházás hogyan fogja megváltoztatni a helyiek életét, akkor mindjárt pontosabban tud árazni a környéken. Emellett a jó ingatlanosnak ismerni kell a sajátján kívül a konkurencia, sőt még a tulajdonosok közvetlen kínálatát is. Ugyanis csak így tudja a döntéshez szükséges valamennyi információval ellátni a megbízóját.

Ha a közeli jövőben szorosabbá is válik a közvetítők és az ügyfelek viszonya, változatlanul előfordulhatnak közöttük ütközések. A két régióvezető egyetért abban is, hogy e kapcsolat leginkább konfliktusokat rejtő eleme az árazás, ebben különösen gyakori a véleménykülönbség. Piros Szilvia szerint tipikus helyzet az, amikor a tulajdonos nem az eladhatóság szerint árazza be az ingatlanát, hanem csak azt nézi, hogy neki mennyi pénzre lenne szüksége. S az elvárások és reális lehetőségek nincsenek mindig összhangban egymással.

Laczi Csaba ezt úgy fogalmazza meg, hogy az ügyfelek rendszeresen belekalkulálják a kért árba a lakásukkal kapcsolatos érzelmeiket is, ám a felülértékelésnek most további forrása is érzékelhető.

A szakértők szerint természetesen most is van olyan – jellemzően jó adottságú és jól árazott – ingatlan, ami különösebb erőfeszítés nélkül gazdára találhat, de egyre többet számít az ingatlanpiaci szakértelem, amit három dolog jellemez jól: naprakészség, felkészültség, kommunikáció.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem