0 °C Budapest
LONDON, UNITED KINGDOM - JANUARY 16:  Water drips from a domestic tap, United Kingdom.

Kevés háztulaj tudja: ezeket 8-10 évenként ki kell cserélni otthon, különben jön a büntetés

2022. október 5. 10:04

Kevés lakástulaj tud róla, de bizony a vízórát nyolc évente kötelező lecserélni, különben a szolgáltató felbontja a szerződést. Megnéztük, mennyibe kerül most a csere a vízműveknél - merthogy ezt is a tulajdonosnak kell kifizetni -, és mint kiderült, az sem mindegy, hogy az év melyik szakában esedékes a művelet. Szerencsére a gáz- és áramszolgáltatók a saját költségükön cserélik az órákat.

Tudtad, hogy a mellékvízmérő, azaz ismertebb nevén a vízóra nem üzemelhet korlátlan ideig, és komoly költségvonzata lehez, ha elfelejted kicserélni? Pedig így van: a jogszabályok szerint egy mérő mindösszesen 8 évig használható, és a cserét úgy kell intézni, hogy az ne fusson túl ezen az intervallumon. A költségeket pedig a tulajdonosnak kell állnia.

És a törvény értelmében mérést kizárólag hiteles mérőeszközzel lehet végezni, a szolgáltató és a felhasználó közötti tényleges elszámolás alapja csak ilyen eszköz lehet. A mellékvízmérők hitelességét a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) törvényes, sértetlen tanúsító jele (plomba, matrica) bizonyítja.

Szerencsére a vízmű is jelzi, ha hamarosan esedékes lenne a csere. A műveletet mi magunk is elvégezhetjük, vagy hívhatunk saját szerelőt, de ebben az esetben a papírmunka is ránk vár, illetve a közös képviselőnkkel is nekünk kell rendezni a kérdést. Ezután pedig az új mérőt a vízművek szakembereinek kell üzembe helyezni.

Egyszerűbb, ha választunk egy szakit a szolgáltató szerződött partnerei közül, vagy közvetlenül a szolgáltatónál kérjük a cserét - ebben az esetben ők intéznek mindent. Ha például a Fővárosi Vízműveket bíznánk meg a feladattal, akkor

két mérő (hideg+meleg) cseréjéért akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a szakemberek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De nem mindegy, hogy az év melyik időszakában kérjük a cserét, sőt az árlista szerint az is befolyásolja a díjat, ha hétköznap, hétvégén, vagy az esti órákban szeretnénk elvégeztetni a műveletet. Ha egyszerre több lakásban is esedékes a mérőcsere, akkor valamivel olcsóbban vállalják, szóval érdemes lehet a szomszédokat körbekérdezni, mielőtt megrendeljük a szolgáltatást.

Az időpontválasztással legyünk körültekintőek, mert ha valamiért az ügyfél hibájából meghiúsul a mérőcsere, azért is külön fizetni kell.

Eddig hiteles a gázóra, villanyóra

Ha ez nem lenne elég, akkor a villany- és gázórák hitelességét is figyelni kell, mert ezekre is hasonló szabályok vonatkoznak, mint a vízórára. Annyi a különbség, hogy

Az ingatlantulajok dolga annyival egyszerűbb ezek esetében, hogy a gázórák és a villanyórák a közszolgáltatók tulajdonában állnak, a hitelességi idejük lejáratakor így azokat a saját költségükön kötelesek kicserélni.

Viszont fontos tudni, hogy a mérőórák épségéért, állagáért minden esetben a fogyasztók felelnek! Így, ha bármilyen sérülést, rendellenességet tapasztalunk, azt azonnal jelentsük be a szolgáltatónál, elkerülve a későbbi kellemetlenségeket, követeléseket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?