Closeup hands of woman calculating finance household with calculator on desk at home, girl checking bill for saving and planning expenses, debt and loan, tax and accounting, business and financial.

Itt a rezsispórolás bibliája: ezzel a 40 trükkel minden magyar rendesen lezúzhatja a számláit

2022. július 25. 19:03

Az energiaárak rohamos ütemű drágulása már a magyar lakosságot is elérte: augusztustól a rezsicsökkentett árak csak az áram- és a gáz átlagfogyasztásáig érvényesek, afelett viszont már piaci áron kell fizetni az a energiáért. Emiatt most különösen fontos, hogy otthon hol tudunk spórolni a fogyasztásunkon, ugyanis aki túllépi az átlagfogyasztás határát, akár duplaanyit fizethet az áramért, a gáz köbmétere pedig hétszeresébe kerül a rezsicsökkentett árnak. A legokosabb, ha már most felkészülünk arra, hogyan kerülhetjük el a brutális rezsiköltségeket. Megnéztük, milyen módszerekkel csökkenthetjük könnyen a gáz-, az áram- és vízfogyasztást, ha kicsit odafigyelünk.

Az energiaárak meredek emelkedéséről hónapok óta olvashattunk, azonban ezt eddig itthon nem lehetett érezni lakossági szinten, ugyanis a rezsicsökkentés miatt Magyarországon évek óta nem változtak a lakossági gáz- és villanyárak. Most viszont vége ennek az időszaknak, ugyanis a kormány július 14-i bejelentése alapján augusztustól csak az átlagfogyasztás határáig lesz érvényes a hatósági ár, afelett a piaci árat kell fizetni a lakossági energiafogyasztóknak. Most nyilván sok háztartásban kerültek elő a számlák és a számológép, hogy kiderüljön, augusztusban mennyivel kell többet fizetni az áramért és a gázért, ha valaki túllépi a kormány által meghatározott átlagfogyasztás mértékét.

Ugyan a rezsicsökkentés alatt megszokhattuk, hogy nem kellett spórolni az energiával, most viszont nem árt minél előbb lekapcsolni a lámpát, kihúzni a tévét és kevesebbet használni a légkondit, ha valaki nem szeretne durván magas összeget látni az augusztusi áramszámláján. Lehet, elsőre csak pár dolog jut eszünkbe, amin tudunk spórolni a rezsiköltségeken, azonban ha jól körülnézünk, akkor kis odafigyeléssel sokat spórolhatunk. Rengeteg eszköz eszi otthon feleslegesen az áramot, mi pedig kis odafigyeléssel és megfelelő használattal bőven spórolhatunk a fogyasztásunkon. Most 40 tippet gyűjtöttünk össze az espares cikke alapján, amivel mi magunk tudjunk csökkenteni a rezsit otthon.

Alacsonyabb áramfogyasztás

LED-izzók: érdemes takarékosabb izzókra váltani, ugyanis ezek akár 80%-kal kevesebb áramot fogyasztanak, ráadásul az élettartamuk is hosszabb, amivel még többet spórolhatunk.

Szerezzünk be egy fogyasztásmérőt: ezzel meg tudjuk mérni, hogy a különböző elektromos eszközök fogyasztása mekkora, sőt, még az árát is kiírja a készülék áramhasználatának.

Figyeljünk a huzatra: ha szeles az ablak vagy az ajtó, azt megállíthatjuk párnákkal, szivacsokkal. Kisebb huzat mellett valószínű kevésbé fázunk, és lejjebb tekerhetjük a fűtést.

Szigetelés: nézzük meg, milyen az otthonunk szigetelése, esetleg van-e lehetőség ennek a bővítésére. Kézenfekvő megoldás, hiszen így kevesebb energiát kell a fűtésre fordítani.

Korszerűsítsük a bojlert: akinél bojler biztosítja a meleg vizet, érdemes körülnéznie, van-e környezetbarátabb modell, ami kevesebb áramot igényel.

Kapcsoljuk ki, amit nem használunk

Az elektromos eszközök stand-by módban is használnak áramot, ezt pedig nem érdemes hagyni. Éves szinten tízezrek maradhatnak a zsebünkben, ha csak annyit megteszünk, hogy kikapcsoljuk ezeket.

Ne essünk a túltöltés hibájába: az emberek 49%-a pazarol azzal energiát, hogy túltölti az okostelefon vagy a laptop akkumulátorát. Erre feleslgesen megy el az energia, ráadásul az aksinak sem tesz jót.

Ne hagyjunk semmit feleslegesen bekapcsolva, ugyanis nem csak felesleges áramot használnak így a készülékek, de túl is melegednek, amivel csak tovább növelik otthon a hőmérsékletet a kánikulában.

Spóroljunk főzéskor

A sütőt 5 perccel előbb kikapcsolhatjuk, ugyanis tovább meleg marad, így ugyanúgy elkészül az étel, csak alacsonyabb energiahasználat mellett. Sőt, melegben nyitva is hagyhatjuk a sütő ajtaját, miután elzártuk: ezzel a maradék meleg fűti a konyhát.

Használjunk pont akkora lábost vagy serpenyőt főzéskor, mint a tűzhelyünk melegítő része, valamint használjunk fedőt, amikor lehet, így kevésbé szökik el meleg, és kevesebb energiát használunk.

Hagyjuk a mosogatógépet dolgozni, ugyanis ez sokkal energiagazdaságosabb megoldás, mint a kézzel mosogatás, bármilyen hihetetlennek is tűnik.

A vízforralóban melegítsünk vizet, ne kannában vagy lábosban. Mindig csak annyi vizet forraljunk, amennyi kell, hiszen a fölösleges víz melegítésére is áramot pazarolunk.

Ne állítsuk egymáshoz túl közel a tűzhelyét és a hűtőt, fagyasztót, ugyanis a melegben több áramot használnak el a háztartási eszközök a megfelelő hűtéshez.

A fagyasztott élelmiszereket éjjel, a hűtőbe téve olvasszuk ki, és ne mikróban: ez egyrészt hatásosabb, másrészt nem kell a mikrót feleslegesen használni.

Legyen tele mélyhűtő: érdemes jól megpakolni a fagyasztót, hiszen üresen csak a levegőt tartja hidegen, ráadásul akkor több energiát is igényel a működéshez. Akár vizesüvegekkel, vagy újságpapírral is kitömhetjük.

A hűtőknél fontos arra is figyelni, hogy mindig rendesen becsukjuk az ajtót. Ha erre nem figyelünk, akkor nem csak megromolhatnak az ételek, de teljesen feleslegesen fogyasztja az áramot a hűtőszekrény vagy a fagyasztó.

Mossunk gazdaságosan

Jó időben teregessünk kinn, vagy a lakásban, de mindenképp kerüljük a szárítógépek használatát: ezek sok áramot fogyasztanak, miközben a ruhák gyorsan megszáradnak a melegben egyébként is.

Vasaljuk ki a ruháinkat még kissé nedvesen, így sokkal könnyebb eltüntetni a gyűrődéseket. Ezzel kevesebb ideig használjuk a vasalót, ami szintén csökkenti az áramszámlát.

Figyeljünk viszont rá, hogy ne teregessünk a radiátorra, mert ez lefogja a meleget, és erősebben kell fűtenünk.

Nem tudod, mennyivel fog emelkedni a rezsid? A Pénzcentrum Kalkulátorával most könnyen kiszámolhatod!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Használjuk okosan a háztartási eszközöket

Figyeljünk a vízkőre: ellenőrizzük azokat az eszközöket, melyek ki lehetnek téve a vízkőlerakódásnak, ugyanis már egy vékony réteg is nagyban csökkentheti a hatásosságukat.

Cseréljük a szűrőket: porszívó, szagelszívó, szárító, mosógép, mosogatógép: mindegyikben van szűrő. Ha ez tiszta, akkor az nagyban növeli ezeknek a hatékonyságát, amivel szintén energiát spórolunk.

Ahol lehet, válasszunk környezetbarát- vagy gyorsprogramot, hiszen ezeket az energia- és pénzspórolásra találták ki.

Csak akkor indítsuk be a mosógépet, ha már tele van: egy fél adagot kimosni ugyanannyi vízbe és áramba kerül, mint egy egészet.

Ha bármilyen új készüléket vásárolunk, mindig ellenőrizzük az energiatakarékosságát, és olyat válasszunk, ami legjobb besorolást kapta ebben a kategóriában. Ezzel hosszú távon spórolunk magunknak.

Takarítsuk le a hűtő és a fagyasztó hátuljáról a port, különben még több áramot használnak ezek a készülékek a hűtéshez.

Ne tegyük el a fiók aljába a használati utasítást, hanem tanulmányozzuk át alaposan, nézzük meg, mi az adott készülék megfelelő jó karbantartása. Lehet, találunk pár hasznos tippet arra is, hogy csökkentsük az áramfogyasztásunkat.

Szereljünk otthon: ha valami elromlik, nézzük meg először, mi meg tudjuk-e javítani. Ha szerencsénk van, megspóroljuk a drága szakit. Érdemes rákeresni a neten, hogy van-e leírás vagy videó az adott készülék javításáról. Ne pazaroljuk a vizet

Ne hagyjuk csepegni a csapot, javítsuk meg a rossz telepet, ugyanis éves szinten akár tizezreket is spórolhatunk így.

Turbózzuk fel a zuhanyt: érdemes körülnézni, milyen víztakarékos zuhanyfejeket és csapokat kapni, ezzel megint csak nagyot faraghatunk a vízszámlából.

Nem kell annyi víz a fogmosáshoz: zárjuk el a csapot ilyenkor, így akár 6 literrel kevesebb víz megy el minden alkalommal.

Elő a vödrökkel: ha tudjuk, hogy esni fog, kapjuk elő a vödröt, dézsát, ezzel ugyanis megspórolhatjuk a locsolást később is.

A legjobb tipp: felejtsük el a hosszú fürdőket. Talán kézenfekvő tanács, hogy a zuhanyzás sokkal kevesebb vizet igényel, mint a hosszú kádfürdők. Az igazi profik 3 perc alatt fürdenek, szappanozás közben pedig elzárják vizet, hogy maximumot hozzák ki a spórolásukból.

Fűtsünk okosan

Szigeteljük a kazánt otthon, mert tényleg érdemes. Így sokkal kevésbé szökik el a meleg és nem fűtünk feleslegesen, éves szinten pedig biztos megtérül ez a befektetés.

Ne mossunk kezet forró vízzel: a nagyjából 60 fokos víz használata az ideális. Így garantáltan nem égetjük meg magunkat mosogatáskor, és a vízmelegítésre is kevesebb energia megy el.

Tekerjük le a radiátort: ha csak egy fokkal alacsonyabbra állítjuk a hőfokot, azzal már tízezreket spórolhatunk, úgyhogy aki tudja szabályozni otthon a fűtést, tegye meg.

Ha falra szerelt radiátorunk van, akkor tegyünk mögé a meleget visszasugárzó anyagot, például alufóliát, ezzel növelve a fűtés hatékonyságát.

Figyeljünk a nyílászárókra: a dupla ablakok nem csak jobb szigetelést biztosítanak, de csökkentik a párásodást, ráadásul csendes és egyszerű megoldás jelentenek arra, ha jobban szeretnénk benn tartani a meleget.

Kapcsoljuk ki a fűtést ott, ahol nem kell: figyeljünk ré, hogy az üres szobákban ne fűtsünk feleslegesen, illetve tartsuk zárva az ajtókat és az ablakokat, ezzel is segítve, hogy a meleg jobban megmaradjon otthon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 26. hétfő
Jusztina
39. hét
Szeptember 26.
Az európai nyelvek napja
Szeptember 26.
A tiszta hegyek napja
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 25. 16:07