14 °C Budapest
Historic architecture in Budapest, Hungary. Old buildings stand tall against a blue sky.

Ezek a társasházak nagyon ráfázhatnak a rezsiemelésre: nekik durván megnőhet a közös költség

2022. július 22. 09:31

A tegnap megjelent "egyes egyetemes szolgáltatási árszabások meghatározásáról" szóló kormányrendeletből egyértelműen kiderült, hogy a társasházak esetén a lakások száma alapján számolják majd az átlagfogyasztást a házközponti fűtés gázszámla kiállításakor, a szakértő szerint azonban nem lélegezhetnek fel maradéktalanul a tulajdonosok. 

Sok társasházban 40 éves elavult liftek vannak, a szellőző motorok régiek, nincs mozgásérzékelős LED-es világítás, amelyek miatt az áram költség jelentős teher volt eddig is a közösségek számára - írja a vg.hu. Az energiapazarló régebbi ingatlanok fenntartási költségei is biztosan drasztikusan növekedni fognak.

A kormányrendelet értelmében a meghatározott kedvezményes többletmennyiség igénybevételéhez a társasház képviselője, illetve a lakásszövetkezet elnöke kell hogy nyilatkozzon az egyetemes szolgáltató részére mérési pontonként (felhasználási helyenként), hogy lakóépületben műszakilag megosztott, önálló lakás és nem lakás céljára szolgáló helyiségek számáról.  Az egyetemes szolgáltató a meghatározott kedvezményes mennyiséget a nyilatkozat benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza.

A lakás és nem lakás célú ingatlanok az Alapító okiratból és a Földhivatal nyilvántartásából is ellenőrizhetőek, amit a szolgáltató bármikor megtehet és amennyiben nem valós adatok szolgáltatnak a lakóházak képviselői, akkor a versenypiaci költségeket tükröző ár másfélszeresének megfelelő egységáron kell a felhasználóval elszámolni.

Sok társasházban nagy lakásokat osztottak fel kisebb egységekre, vagy a tetőtér eladás után létrehozott lakóegységek maradtak egy helyrajzi számon és a külön használati egységeket úgynevezett használati megosztással értékesítették. Ezekben az esetekben például a 160 m²-es lakás, vagy 400 m²-es lakás funkcióra kialakított ingatlan egyetlen albetét, egy felhasználási helyként kezeli a szolgáltató és a társtulajdonosok egymás között nem szolgáltató által hitelesített almérőkkel szoktak elszámolni. A megosztott lakások árai eddig is alacsonyabbak voltak, mint a hasonló alapterületű és adottságú, de önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanoké, mostantól azonban a rezsi költségek elszabadulása várhatóan lefelé fogja taszítani az értéküket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezekben az ingatlanokban lesz a legnagyobb mértékű áremelkedés, hiszen egy fogyasztási helyként kezeli a szolgáltató.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17