2 °C Budapest
Silhouette of a chimney sweeper on top of a roof.

Halálos veszélyben van, aki így kerülné meg a rezsiemelést: pedig ingyenesen elkerülhető a baj

2022. július 23. 06:47

A hétszeres árú rezsiemelt gáz sem fogja visszább venni a forgalmat a magyar tüzépeken, pedig már eddig is rohamtempóban vásárolták a magyarok a tüzelőt a háború és a rezsiemelés miatt. Sokan dönthetnek úgy, hogy az évek óta nem használt kályhát, kéményt most beüzemelik: ám arra már kevesebben figyelnek, hogy szakemberrel átnézessék a rendszert - pedig egy rosszul elvezető kémény életveszélyes! Ha eddig az volt a kifogás, hogy reága lesz a művelet, akkor van egy jó hírünk: a lakosságnak teljesen ingyenek a kéményseprés. Mutatjuk, hogy kell igényelni.

A rezsiemelés hírére megrohanták a tüzépeket a magyarok: gyakorlatilag minden mozdítható tüzelőt felvásároltak. A Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség korábban a Pénzcentrumnak elmondta, hogy már a háború kitörése óta szokatlan mennyiségben veszik a tüzelőt a magyarok, ennek következtében a szervezet szerint már február óta előfordultak kisebb-nagyobb fennakadások, esetleg készlethiány. Ez a roham csak tovább eszkalálódott a bejelentésre, és a hivatalos tarifán hétszeres árú földgáz is az alternatív fűtési megoldások felé terelhetik az embereket.

És minden bizonnyal lesznek olyanok is, akik az évek óta nem használt kályhákat üzemelik be ismét, vagy a szintén régóta használatlan kéményekhez vásárolnak új fatüzelésű készüléket. Ennek kapcsán Szilágyi László, a Víz-, gáz, fűtéstechnika szaklap kiadóvezetője nyomatékosan megkért mindenkit, hogy használat előtt ellenőriztesse a kéményt!

Szakemberként nagy veszélyt látok: a halálos szén-monoxid mérgezések száma jelentősen megnőhet, hiszen most sokan gondolják úgy, hogy át-, vagy visszaállnak fatüzelésre. Ha nem vizsgáltatják át szakszerűen a kéményt, és elmarad a karbantartás, akkor komoly bajok lehetnek. A másik, amit igen erősen ajánlok, hogy mindenki, aki ebben gondolkodik, szerezzen be egy szén-monoxid érzékelőt. 10-15 ezer forintos kiadás, de életet menthet!

- húzta alá a szakember.

Az sem mentség, hogy pénzbe kerül - mert nem!

Bár sokan másképp gondolhatják, de a fatüzelés, és a szén-monoxid nem játék! A katasztrófavédelem korábbi közlése szerint az első félévben 571 alkalommal riasztották szén-monoxid miatt a tűzoltókat. A tavalyi év első félévéhez képest csökkent a sérülések és a halálesetek száma, de még így is 88 ember szenvedett valamilyen fokú szén-monoxid-mérgezést, nyolc ember pedig meghalt. 

Nem érdemes elodázni tehát a szakszerű ellenőrzést, a Pénzcentrum pedig most megkérdezte ennek menetéről a katasztrófavédőket. Mint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság leszögezte:

minden kéménnyel kapcsolatos átépítést, változtatást kéményseprőkkel kell ellenőriztetni.

Ez alól kivétel a régi, téglából épített kémények felújítása, ha legfeljebb egyméteres szakaszon kell javítást végezni és a javítás nem érinti a kémény tömörségét. Ilyenkor a javítást el lehet végezni műszaki vizsgálat nélkül is. Ez a fajta felújítás csak a kémény eredeti állapotának visszaállítását jelenti, nem eredményezhet funkcióváltozást.

A kémény ellenőrzése, és ha szükséges tisztítása a magánszemélyek részére ingyenes.

Fontos megjegyezni, hogy a kéményellenőrzésen és tisztításon felüli fizetős munkák díjszabása eltérő lehet, mivel nincs két egyforma kémény. Az erre létrehozott internetes felületen lehet tájékozódni a díjakról.

Akik családi házban élnek és a családi házba nincs bejegyezve semmilyen gazdálkodó szervezet (Kft., Bt., stb) azok számára a kéményseprés ingyenes. A kéményseprő akkor jön, amikorra a kéménytulajdonos időpontot foglalt. Településtől függ, hogy kéményseprőcég, vagy a katasztrófavédelem kéményseprői végzik az ingyenes kéményseprést. A weboldalon a „Ki az Ön kéményseprője?” résznél irányítószám alapján ki lehet keresni, hogy a katasztrófavédelemnél, vagy valamelyik kéményseprőcégnél tudnak időpontot egyeztetni az ingyenes kéményellenőrzésre.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- hívták fel a figyelmet hozzátéve, hogy ugyanezen a weboldalon az Online ügyintézést kiválasztva lehet időpontot foglalni.

Ha a kéményre gázüzemű fűtőberendezés van rákötve, azt kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel működő fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, akkor évente tanácsos kéményseprőt hívni. A családi házaknál nem kötelező a kéményseprés, viszont mindenképpen ajánlott gondoskodni róla és élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével

- húzták alá.

Komoly baj lehet a hanyagság vége

Mint kiemelték: a tisztítás elmaradása és a nem rendeltetésszerű használat kéménytüzekhez vezethet, ez ott jellemző, ahol szilárd tüzelővel fűtenek és nem élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével.

És a veszélyt csak fokozza, ha szeméttel fűtenek!

Ha valahol csak két hétig háztartási hulladékkal fűtenek, annyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű, két évig pedig szárított fával fűtöttek volna - húzta alá a katasztrófavédelem. A szennyezett anyagokkal való fűtés amellett, hogy kockázatos, a környezetet is szennyezi.

Ha a kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom és kátrányréteget nem távolítják el, előbb-utóbb meggyullad, a tűz könnyen átterjedhet a ház tetőszerkezetére is. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik

- hívták fel a figyelmet.

Ha új kéményt engedélyeztetünk, vagy a meglévőt akarjuk átépíteni, átalakítani, akkor az ezzel kapcsolatos ügyintézés, helyszíni vizsgálat pénzbe kerül, a műszaki felülvizsgálatot meg kell rendelni a webes felületen, vagy a 1818-as telefonszámon, ahol a 9-es, majd 1-es nyomógombot kell megnyomni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem