Pylons carrying electricity from Ratcliffe on Soar coal fired power station in Nottinghamshire, UK.

Negyedmillió család kaphat horror gázszámlát: valójában 2,3 millió háztartást érinthet a rezsiemelés

2022. július 25. 11:26

A magyar háztartások több mint felét érinti valamilyen formában a rezsiemelés. A számítások szerint negyedmillió család számíthat több mint 100 ezres gázszámlára, 600 ezer háztartásban pedig másfélszeresére nőhet a villanyszámla.

A bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés a 2020-as háztartási adatok alapján a G7 szerint. Így még ha figyelembe vesszük a nagyjából 200 ezer nagycsaládnak adott kedvezményt, akkor is legalább a magyar háztartások fele többet fog fizetni az energiáért augusztustól, mint idáig.

A gáz esetében a számítások szerint a háztartások legalább harmada van túl a havi 144 kövbméteres átlagfogyasztásként kiszámolt értéken. Nagyjából negyedmillió háztartásban a havi fogyasztás meghaladja a 250 köbmétert, ők 100 ezer forint körüli, vagy azt meghaladó gázszámlára számíthatnak.

A bő négymillió háztartásból több mint kétmillió olyan van, ahol a villanyszámla meghaladta a limitként meghatározott havi 210 kWh-t. Ebből több mint hatszázezer háztartásban az áramfogyasztás 350 kWh, ami azt jelenti, hogy náluk a villanyszámla legalább az eddigi másfélszeresére nő.

A határ fölött fogyasztók nagyjából 90 százaléka családi házban él, a rezsiemelés leginkább az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat érinti majd brutálisan. A helyzet főleg a szegényebb társadalmi csoportokban lesz kritikus, mivel a magyar társadalom alsó két ötöde túlnyomó részben a legrégebben épült, legrosszabb állapotú épületekben lakik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem