16 °C Budapest
Pylons carrying electricity from Ratcliffe on Soar coal fired power station in Nottinghamshire, UK.

Negyedmillió család kaphat horror gázszámlát: valójában 2,3 millió háztartást érinthet a rezsiemelés

2022. július 25. 11:26

A magyar háztartások több mint felét érinti valamilyen formában a rezsiemelés. A számítások szerint negyedmillió család számíthat több mint 100 ezres gázszámlára, 600 ezer háztartásban pedig másfélszeresére nőhet a villanyszámla.

A bő négymillió magyar háztartás közül 2,3 milliót érint legalább az egyik típusú rezsiemelés a 2020-as háztartási adatok alapján a G7 szerint. Így még ha figyelembe vesszük a nagyjából 200 ezer nagycsaládnak adott kedvezményt, akkor is legalább a magyar háztartások fele többet fog fizetni az energiáért augusztustól, mint idáig.

A gáz esetében a számítások szerint a háztartások legalább harmada van túl a havi 144 kövbméteres átlagfogyasztásként kiszámolt értéken. Nagyjából negyedmillió háztartásban a havi fogyasztás meghaladja a 250 köbmétert, ők 100 ezer forint körüli, vagy azt meghaladó gázszámlára számíthatnak.

A bő négymillió háztartásból több mint kétmillió olyan van, ahol a villanyszámla meghaladta a limitként meghatározott havi 210 kWh-t. Ebből több mint hatszázezer háztartásban az áramfogyasztás 350 kWh, ami azt jelenti, hogy náluk a villanyszámla legalább az eddigi másfélszeresére nő.

A határ fölött fogyasztók nagyjából 90 százaléka családi házban él, a rezsiemelés leginkább az energetikailag elavult Kádár-kockában lakókat érinti majd brutálisan. A helyzet főleg a szegényebb társadalmi csoportokban lesz kritikus, mivel a magyar társadalom alsó két ötöde túlnyomó részben a legrégebben épült, legrosszabb állapotú épületekben lakik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?