12 °C Budapest
Oil Or Gas Transportation With Steel Gas Or Pipe Line Valves

Itt a lekapcsolási terv: ilyen sorrendben zárják el a gázt Magyarországon, ha valami lesz az ellátással

2022. július 17. 17:32

Kiderült, milyen sorrendben kapcsolják le a gázt a hazai iparban, ha gond lenne az ellátással. 2009-ben már voltak hasonló intézkedések, de akkor egy nap alatt megoldódott az ellátás.

Létezik egy nyilvános gázlekapcsolási terv Magyarországon, ennek alapján, ha elzárják az orosz gázcsapokat, Magyarországon korlátozhatják a nagyobb ipari szereplők gázfelhasználását – írja a G7.

A portál szerint ma is nyilvános az a haváriaterv, amely szabályozza az eljárást: az állam célja, hogy minimalizálják a földgázhiányból következő károkat és megvédjék a lakosságot a leállástól. A terv a válsághelyzet három szintjét határozza meg: az első kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a harmadikat a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője, most épp Palkovics László rendelheti el.

  • Az első, előrejelzési szintet akkor lehet kihirdetni, ha kiderül, hogy rövid időn belül nagy mértékben csökkenhet a gázimport mértéke. Ennek részeként a gázipari vállalkozásoknak naponta kell jelenteniük a MEKH-nak az ellátásról.
  • A második, riasztási szinten válsághelyzeti bizottság alakul az ellátási zavarok elkerülése érdekében.
  • A harmadik, vészhelyzeti szinten beavatkozhatnak a gázszolgáltatásba is, a cél itt a lakosság, a szociális otthonok, a kórházak ellátása az ipari felhasználók fogyasztásának korlátozásával.

A legutolsó esetében merül fel a lekapcsolási sorrend: elsőre a gázból áramot készítő erőművek kerülnek sorra, amelyek gyorsan át tudnak állni kőolajra, őket követik a legnagyobb ipari felhasználók, akik nem élelmiszert állítanak elő. A helyzet súlyosságától függően ezután a kisebb felhasználók is sorra lekapcsolhatók.

A portál felidézi: 2009-ben egyszer már bevezettek hasonló intézkedéseket az orosz-ukrán gázvita mélypontján. Január 6-án leállt a Magyarországra érkező gázszállítás, 7-én pedig a hatóságok el is rendelték a nagyobb ipari fogyasztók ellátásának korlátozását. Végül Ausztria felől érkezett gáz, úgyhogy csak egy napig voltak korlátozások, de az akkor információk szerint többek között leállt az esztergomi Suzuki-gyár és több más nagyobb gyár is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem