18 °C Budapest
Oil Or Gas Transportation With Steel Gas Or Pipe Line Valves

Itt a lekapcsolási terv: ilyen sorrendben zárják el a gázt Magyarországon, ha valami lesz az ellátással

2022. július 17. 17:32

Kiderült, milyen sorrendben kapcsolják le a gázt a hazai iparban, ha gond lenne az ellátással. 2009-ben már voltak hasonló intézkedések, de akkor egy nap alatt megoldódott az ellátás.

Létezik egy nyilvános gázlekapcsolási terv Magyarországon, ennek alapján, ha elzárják az orosz gázcsapokat, Magyarországon korlátozhatják a nagyobb ipari szereplők gázfelhasználását – írja a G7.

A portál szerint ma is nyilvános az a haváriaterv, amely szabályozza az eljárást: az állam célja, hogy minimalizálják a földgázhiányból következő károkat és megvédjék a lakosságot a leállástól. A terv a válsághelyzet három szintjét határozza meg: az első kettőt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke, a harmadikat a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetője, most épp Palkovics László rendelheti el.

  • Az első, előrejelzési szintet akkor lehet kihirdetni, ha kiderül, hogy rövid időn belül nagy mértékben csökkenhet a gázimport mértéke. Ennek részeként a gázipari vállalkozásoknak naponta kell jelenteniük a MEKH-nak az ellátásról.
  • A második, riasztási szinten válsághelyzeti bizottság alakul az ellátási zavarok elkerülése érdekében.
  • A harmadik, vészhelyzeti szinten beavatkozhatnak a gázszolgáltatásba is, a cél itt a lakosság, a szociális otthonok, a kórházak ellátása az ipari felhasználók fogyasztásának korlátozásával.

A legutolsó esetében merül fel a lekapcsolási sorrend: elsőre a gázból áramot készítő erőművek kerülnek sorra, amelyek gyorsan át tudnak állni kőolajra, őket követik a legnagyobb ipari felhasználók, akik nem élelmiszert állítanak elő. A helyzet súlyosságától függően ezután a kisebb felhasználók is sorra lekapcsolhatók.

A portál felidézi: 2009-ben egyszer már bevezettek hasonló intézkedéseket az orosz-ukrán gázvita mélypontján. Január 6-án leállt a Magyarországra érkező gázszállítás, 7-én pedig a hatóságok el is rendelték a nagyobb ipari fogyasztók ellátásának korlátozását. Végül Ausztria felől érkezett gáz, úgyhogy csak egy napig voltak korlátozások, de az akkor információk szerint többek között leállt az esztergomi Suzuki-gyár és több más nagyobb gyár is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?