21 °C Budapest
Lassan tömegek felejthetik el az építkezést: alig van már árgarancia, hatalmas a káosz

Lassan tömegek felejthetik el az építkezést: alig van már árgarancia, hatalmas a káosz

2022. július 8. 05:48

Már egy jó ideje tudni lehet, hogy az építőipart nagyon megviselték a koronavírus okozta határlezárások és logisztikai problémák, amire csak rátett egy lapáttal az orosz-ukrán háború kitörése. Utóbbi a már meglévő alapanyaghiányt fokozta a végletekig: mára már szinte örülnek a szakmabeliek, hogy ha egy héten csak kétszer emelnek árat a beszállítók. A Pénzcentrum Dr. Rázsóné Szórády Csillával, az újHÁZ Centrum vezérigazgatójával beszélgetett arról, hogy mik a legnagyobb problémák a szektorban, mikorra várhatóak megoldások, vagy egyáltalán lehet-e tenni bármit is ebben a helyzetben.

Pénzcentrum: A koronavírus-járvány alatt sokszor hallhattunk arról, hogy bizonyos építőanyagok ára akár naponta is változott. Jelenleg is tapasztalható ilyen? Ha igen, akkor melyek azok a termékek, amelyekből a leginkább hiány van? Van esetleg olyan építőanyag, amit már nem lehet beszerezni?

Dr. Rázsóné Szórády Csilla: A Covid óta a piacon valóban állandósult a változás és a bizonytalanság, amelyekre nehéz előzetesen felkészülni. Az árváltozás szinte folyamatossá vált: a korábbi évek stabil árai, évi egy-két szállítói ármódosítás helyett már 2021-ben is gyakoribbá váltak az árváltozások, az idei évben pedig az is előfordul, hogy egy héten belül kétszer emel árat a beszállító. Mindez a jelenlegi globális piaci helyzetből fakadó beszűkült alapanyagellátás, növekvő energiahordozó árak, megnövekedett logisztikai költségek és egyéb tényezők következménye.

Jelenleg megnövekedett szállítási határidő tapasztalható a kerámia falazóelemeknél, tetőcserepeknél, a cement termékékeknél, valamint a hideg- és melegburkolatok (laminált padló, csempe) esetében egy-egy termékcsaládnál, mérettípusnál, és a szálas hőszigetelő anyagok esetében.

Átlagosan ezekre a hiánycikkekre mennyit kell várni, mire kell számítania annak, aki most építkezésbe kezdene?

Termékkörönként változó, az említett kritikus termékeknél általánosságban a 3-6 hónapos várakozási idő a jellemző, de a szálas hőszigetelés esetében ez hosszabb is lehet.

Mindenképpen érdemes előre tájékozódni, tanácsot kérni az építőanyag kereskedőtől és a kivitelezővel is egyeztetni, hiszen ők naprakész információkkal rendelkeznek az anyagok tekintetében.

Tudatos tervezéssel érdemes tartalékokat képeznünk mind a költségvetésben, mind pedig az időzítésben, valamint hasznos lehet átgondolni az alternatív lehetőségeket, megoldásokat, amellyel megvalósíthatóak az otthonteremtési terveink.

Jelenleg körülbelül meddig tudnak árgaranciát vállalni a megrendelésekre?

Ez termékenként eltérhet, a kereskedők a gyártók feltételeihez alkalmazkodnak, de jelenleg az 1 hét a jellemző.

Mi okozza jelenleg a szállítási nehézségeket és a készlethiányt? Lehet esetleg ez ellen akár nagyban, akár kicsiben tenni valamit?

Az építőiparra is jelentős hatással vannak a globális folyamatok: a növekvő energiahordozó árak, logisztikai költségek növekedése, valamint az orosz-ukrán háború miatt a térségben nagy tételben előállított nyersanyagok (mint például fa, acél vagy a hidegburkolatokhoz használt fehéragyag) nehéz beszerzése mind hatással vannak a termékek elérhetőségére. A termékhelyettesítés nem könnyű és nem olcsó, az kieső alapanyagok ugyan valamelyest pótolhatók közel-keleti, észak-afrikai, kínai anyagokkal, de ezek hazai megismerése, illetve bevezetése áremelkedéssel járhat, míg minőségellenőrzése fennakadásokhoz vezethet.

Bizonyos termékkörökben a kereslet erős és hirtelen megnövekedése is ellátási nehézséget okoz, mint például a tetőcserepeknél vagy a hőszigetelő anyagoknál, hiszen a tetőfelújítás és energiakorszerűsítés az otthonfelújítások egyik két legmarkánsabb szegmense lett a tavalyi év óta.

Az újHÁZ Centrum részéről új beszerzési források felkutatásával, magasabb raktárkészletekkel, a vásárlók folyamatos tájékoztatásával támogatjuk az otthonfelújítási tervek megvalósulását.

Az ügyfelek hány százaléka veszi igénybe a felújítási támogatást, és átlagosan mennyit?

Ügyfeleinkre vonatkozóan nem rendelkezünk ilyen adattal, azonban a Trendriportunkhoz végzett reprezentatív lakossági kutatásunk szerint a megkérdezettek 17%-a tervezi igényelni vagy igényelte az otthonfelújítási támogatást. Tavalyi kutatásunkból pedig kiderül, hogy a felújítók átlagosan 2,4 millió forintot költenének a felújításra.

Van rá esély, hogy ki fogják vezetni a felújítási támogatást. Lehet számítani esetleg emiatt egyfajta rohamra?

Mivel az otthonfelújítási támogatás előfinanszírozással jár, és a támogatás igénylése számos feltételhez kötött, ezért rohamra nem számítunk, hiszen aki a támogatással számol, az már tervezetten bele kellett, hogy vágjon a felújításba, hogy az igénylést időben - minden feltételnek megfelelve - benyújthassa.

Mik a tapasztalatok, hogy áll most a szakik naptára? Mennyire nehéz kivitelezőt találni?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Általánosságban elmondható, hogy a magyar építőiparban szakemberhiány van és kivitelezőből is szűkösség jellemző. 2022-ben továbbra is jelentős áremelkedés és hosszabb kivitelezői vállalási határidők jellemzik a piacot. A kivitelezői piac tanulságait az újHÁZ Centrum felmérésében adott válaszok is megerősítik: a megbízóknak minimum 3-6 hónappal érdemes előre lefoglalniuk a szakembereket. Legtöbb esetben a kivitelezők háromnegyede is ilyen időtávra vállal megbízást, de arra is van példa, hogy 6 hónap, vagy azt meghaladó sorban állás is várható.

Mit tanácsolna azoknak, akik szakemberkeresőben vannak? Hogy lehet elkerülni a kóklereket?

Érdemes több ajánlatot is bekérni az alapanyagokra és a munkadíjakra vonatkozóan, mert nagy különbségek lehetnek. Mindenképpen számítani kell a kapacitások szűkösségére, ezért kezdjük el időben a megfelelő szakember felkutatását.

A szakemberek kiválasztásában kulcsfontosságú a körültekintés, ezért javasolt több ajánlatot bekérni referenciákkal együtt, amely alapján már ki tudjuk szűrni azokat, akikkel nem szeretnénk együtt dolgozni.

Fontos szempontok lehetnek: elérhetőség (visszahív-e a megbeszélt időben, válaszol az ajánlatra, eljön a megbeszélt találkozóra stb.) valamint a kommunikációs stílus is meghatározó lehet, hiszen az alapján már a szakmai hozzáértését is felmérhetjük a szakembernek.

Mire kell odafigyelnie annak, aki úgy dönt, hogy a folyamatos drágulás miatt az alapanyagokat inkább saját maga szerzi be és tárolja, amíg nem talál kivitelezőt?

Mindenképpen érdemes a termékek elérhetőségéről és raktározási lehetőségeiről az építőanyag-kereskedésben egyeztetni, hiszen az anyagok tárolása helyigényes, valamint egyes anyagok speciális körülményeket kívánnak (hő- és napvédelem). Aki megteheti, az most valóban inkább előre megvásárolja és eltárolja későbbre az anyagot. Emellett a kereskedések is nyújtanak bértárolási szolgáltatást – ez főként a nagy térfogatú termékek estében jellemző, mint például tetőcserép, falazóelem. Kereskedésenként eltérhet, hogy mennyi időre vállalják a bértárolást, van, ahol maximum 1 hónapra, de van, ahol 3 hónapra is, valamint ennek költsége is eltérhet. Adott esetben egy kereskedés ezt díjmentes szolgáltatásként nyújtja, de van, ahol raktározási díj ellenében kérhető a tárolás.

2022. első és második negyedévében hogyan alakult az építkezési kedv? Hogyan alakult az ÚjHÁZ Centrum forgalma a korábbi évekhez képest?

Az újHÁZ Centrum forgalma az elmúlt egy évtizedben megszakítások nélkül növekedett, amiben mindig vegyülnek ár- és volumenhatások. A tavaly év végi megtorpanást látva erős évkezdésre számítottunk 2022-ben, amely be is bizonyosodott. Az idei év első öt hónapját áttekintve, az eddig megszokott szintekhez képest is kiemelkedő növekedést hozott. Az objektív képhez azonban hozzátartozik az a megállapítás is, hogy nemzetközi és hazai, az építőipar egészét érintő okok miatt, az idei forgalomnövekedésben a volumenhatáshoz képest a megszokottnál nagyobb jelentőség jutott az áremelkedéseknek.

A 2021-es kivárás eredményeként az idei év első öt hónapjáról elmondható, hogy az építőanyagpiac az áremelkedések ellenére is tudta növelni a forgalmazott mennyiséget szinte az összes kategóriában.

Összességében átlagosan 20% körüli volumen- és árnövekedés látható az építőanyagok körében. Az év eleji erős keresletbővülés egyik jelentős oka, hogy a lakosság már 2021-ben is érzékelte a drasztikus árváltozásokat és egyes termékhiányokat, így aki idei évre tervezett építkezést/felújítást az év elejére időzítette a vásárlásokat. A növekedéshez szintén hozzájárulnak még az állam otthonteremtési támogatásai is, amelyből az otthonfelújítási támogatást például 2022 év végéig lehet igényelni a jelen információk szerint.

Az újHÁZ Centrum mivel számol erre az évre? Lehet-e egyáltalán még tervezni, vagy olyan gyorsan változnak az események, hogy képtelenség hosszútávra előre tekinteni?

Ha a jelenlegi tendenciák az év egészében fennmaradnak, az újHÁZ Centrum összesített éves forgalma érdemben meghaladhatja a 2021-es eddigi rekordévet is. A piac jelenlegi kihívásaira az újHÁZ Centrum részéről az adatalapú döntéshozatal, stratégiai tervezés és hálózati összefogás mellett új beszerzési források felkutatásával, magasabb raktárkészletekkel, új technológiákra / termékekre vonatkozó képzésekkel adunk választ az otthonteremtések megvalósíthatósága érdekében.

Várnak visszaesést a következő időszakot nézve?

Várakozásaink alapján 2022 egésze még hozhat növekedést, visszaesést pedig a szakma legfeljebb csak 2023-ban fog tapasztalni. Idén talán lassan visszatérhetnek a szakmába az egyedi kereskedői kedvezmények és jövőre vélhetően már újra megjelennek a piacon a gyártói akciók is. Árcsökkenés azonban egyelőre nem várható.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?