2 °C Budapest
Hand reaching across a sink below a window, to press down tap to turn off the running water. Pot and bowl sit in the sink. Antibacterial hand soap sits off to the side.

Súlyos vízhiány van ezen a magyar településen: lajtoskocsikkal hordják a vizet a lakosoknak

MTI
2022. június 30. 15:02

Súlyos, háromezer embert érintő vízhiány van Solymáron, mintegy ezer háztartásban a nap nagy részében egyáltalán nem folyik a csapból a víz - közölte  Menczer Tamás, Pest megye 2. számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője csütörtökön, a Pest megyei településen tartott sajtótájékoztatón. Menczer Tamás elmondta: a szolgáltató, a Duna Menti Regionális Vízmű (DMRV) Zrt. tájékoztatása szerint a probléma oka nem a víz hiánya, hanem a rendszer kapacitása és a kánikula miatt megnövekedett vízfogyasztás.

A képviselő katasztrófahelyzetnek nevezte a vízhiányt, amelynek kezelésére csütörtök reggel helyi operatív törzset alapítottak. Elmondta: a szerdai hatról tízre növelték a vízvételi pontok számát a település vízhiányos részein. Hat 500 és 1200 liter kapacitású lajtoskocsi, két 7 köbméteres és két 5 köbméteres autó biztosítja a vízellátást, és további két vízszállító autó érkezik a településre. Megjegyezte: a nem autós vízvételi pontokhoz kiírják a telefonszámot, ahol jelezni lehet, ha kiürült a tartály.

Menczer Tamás felszólította a szolgáltatót, hogy lássa el a lakosságot, a solymáriakat pedig arra kérte, ahol van víz, szorítkozzanak a legszükségesebb vízhasználatra, hogy mielőbb helyreálljon a település valamennyi részének vízellátása. A probléma megoldásához a település vízellátását biztosító kiürült tározókat kellene feltölteni - mondta, hozzátéve, minden erejükkel dolgoznak, de hosszabb időt vesz igénybe.

Arról is beszélt: a konkrét probléma megoldása után a hosszú távú megoldás a kapacitásbővítés. Hozzátette: a vízhiány lehetőséget teremt arra, hogy az akut probléma megoldása után beszéljenek a Buda környéki települések számos kihívásáról. Azt ígérte, minden konfliktust, vitát vállalni fog azért, hogy az ott élők életkörülményei a lehető legjobbak legyenek.

Budapest segít a vízellátási problémákkal küzdő Solymárnak és Szentendrének: a főváros cégei egy-egy 5 köbméteres (5 ezer liter vizet tartalmazó) lajtos kocsit bocsátottak a két település rendelkezésére - jelentette be a főpolgármester a közösségi oldalán csütörtökön. Karácsony Gergely azt írta, a kánikulában kialakult vízhiány miatt a helyi szolgáltató a Fővárosi Vízművek segítséget kérte. A két, öt köbméteres lajtos kocsi mellett a Budapesti Közművek két hét köbméteres, ivóvízszállításra fenntartott locsolóautót is küldött Solymárra - tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Felhívta a figyelmet arra, "a klímakatasztrófa küszöbén sokkal jobban kell értékelnünk olyan, eddig alapvetésként tekintett dolgokat, mint a tiszta vizet a csapból". A víz hatalmas érték és Budapestnek óriási szerencséje van azzal, hogy európai összehasonlításban is jó minőségű és biztos vízellátása van, ami a természeti adottságok mellett a több mint 150 éves Fővárosi Vízművek kiváló szakmai csapatának is köszönhető - jegyezte meg.

A főpolgármester szerint "az sem véletlen, hogy a baj először a túlzsúfolt agglomerációs településeken jelentkezik", az ottani hálózatot ugyanis nem ekkora terhelésre szabták. Karácsony Gergely írt arról is, a magyar víziközműrendszer "borzasztóan rossz állapotú", van olyan város, ahol az ivóvíz közel fele egyszerűen eltűnik a talajban, a kormány pedig nem segíti a fejlesztéseket, hanem különadóval sújtja a jellemzően önkormányzati tulajdonban lévő közműszolgáltatókat. "Ennek ellenére nem hagyjuk magára azt, aki bajban van. Budapest erős városként, erős közösségként megteszi, amit tud: segítünk, ahogy tudunk az agglomerációs településeken!" - írta bejegyzésében a főpolgármester.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm