16 °C Budapest
Brutális, ami a pesti ingatlanpiacon történik: ennyiért lehet ma lakást bérelni a fővárosban

Brutális, ami a pesti ingatlanpiacon történik: ennyiért lehet ma lakást bérelni a fővárosban

2022. május 25. 08:31

35 százalékkal drágábban kínálják a kiadó lakásokat Budapesten, mint egy éve az Ingatlan.com szerint. Egy átlagos 54 négyzetméteres ingatlanért már havi 175 ezer forintot kérnek. A nagyvárosok többségében történelmi rekordra emelkedtek a bérleti díjak, miután a kínálat felére zuhant tavalyhoz képest. Újraindult a turisztikai célú, rövid távú bérbeadás, és kevesebben vásárolnak befektetési céllal lakást.

Átlagosan 35 százalékkal kínálják drágábban bérlésre a lakásokat Budapesten a tavalyi évhez képest. Magasabban áron, mint három évvel, a koronavírus előtt. Idén áprilisban már havi 175 000 forintot kértek egy átlagos, 54 négyzetméteres lakásért, ami május közepére 5 000 forinttal tovább drágult.

Történelmi csúcsra jutottak az albérletárak. 175 000 forintot kell fizetnie havonta egy kiadó lakásért annak, aki most  keres albérletet. A többi nagyvárosban 120 000 -130 000 vagy akár 140 ezer forintos albérletárakkal is találkozhatunk havonta, ezeket Győrben, Debrecen, Veszprémben kell megfizetni

- nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője az RTL Híradónak. A majd egy éve tartó kamatemelések, vagyis a dráguló hitelek hatására kevesebben vásárolnak saját lakást, ráadásul az ukrán menekültek egy része is bérelt ingatlant Magyarországon.

Lakást vennél? Nézz körül a Pénzcentrum kalkulátorában!

Tavalyhoz képest összességében 8 százalékkal nőtt a kereslet, azonban a kínálat 49 százalékkal zuhant. 10 ezerrel kevesebb lakás vár kiadásra, mióta újraindult a turisztikai célú rövidtávú bérbeadás, valamint visszaesett befektetési céllal vásárlók száma. Az ingatlanárak gyorsabban nőttek, mint a bérleti díjak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bérbeadásból származó hozamszint az elmúlt öt évben a felére csökkent így már nem jelent olyan jó üzletet lakást kiadni, mint korábban

- emelte ki az Ingatlan.com vezető elemzője. A többi nagyvárosban is drágábban kínálják kiadásra a lakásokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem