7 °C Budapest
Warsaw, Poland - June 26, 2020: Apartment building. This view is just a detail that shows a large Goclaw housing estate where many people live in a large number of houses built close together. Warsaw is the capital of Poland but it is also an important cultural, political and economic hub. cimlapi

Megszólaltak a szakértők: ezt tette az ingatlanpiaccal a moratórium részleges lezárása

2021. november 10. 15:02

Kiegyensúlyozott maradt a lakáspiac a hitelmoratórium részleges lezárása után, annak ellenére, hogy korábban voltak olyan félelmek, amelyek kényszereladási hullámot vizionáltak. A lakáspiaci forgalom stabil maradt, a kínálatban pedig nem történt kiugró bővülés, ami pánikeladásokra utalna. November elején az egy hónappal korábbihoz képes pedig októberhez képest fél százalékkal csökkent a tulajdonosok által meghirdetett eladó lakások száma, éves szinten pedig 7 százalékkal bővült. Azoknak a hiteleseknek, akik a moratórium vége miatt nehézségei adódnának van lehetőségük arra, hogy fizetési könnyítést kérjenek a bankjuktól.

Novembertől sok hiteles számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, nekik meg kell kezdeniük újra az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek - derül ki az ingatlan.com portál legújabb elemzéséből.

Korábban voltak olyan félelmek, hogy kényszereladási hullám indulhat a moratórium részleges lezárása után, ha sok hiteles képtelen lett volna újrakezdeni a moratórium idejére felfüggesztett törlesztést. Egy ilyen eladási hullámhoz több tényezőnek kellett volna fennállnia egyszerre. Egyrészt ehhez kiugró számú nem fizető hitelesre lenne szükség, másrészt durva csökkenésre a lakásadásvételek számában, valamint a kínálat is erőteljes bővülést mutatna. Akadtak lakásvásárlást tervezők, akik ilyen eladási hullámra spekulálva várták a moratórium végét és az azzal járó árcsökkenést, hogy olcsóbban vehessenek lakóingatlanokat. A legfrissebb adatok szerint ők hoppon maradtak, ugyanis egyelőre nem hozott pánikszerű eladásokat a moratórium részleges zárása.

- emelte ki Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: Egyelőre egészséges szerkezetűnek tűnik a piac. Ez látszik a kínálat alakulásából is. November első 9 napján a tulajdonosok több mint 1700 használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra az ingatlanportálon, ami októberhez képest fél százalékos csökkenést, tavaly novemberhez képest pedig 7 százalékos emelkedést jelent. Kiugró lakáseladási hullámról pedig csak 20-30 százalékos vagy azt meghaladó havi vagy éves növekedés esetén lehetne beszélni. A lakásárak sem kerültek meredek lejtőre a novemberi adatok alapján.

Az előzetes adatok szerint az összes lakáshiteles 6,5 százaléka maradt a rendszerben, ami szám szerint sok embert jelent, de a piac egészéhez képest szó sincs kritikus tömegről, amely szignifikáns változást hozna a lakáspiacra. A szakértő szerint egyelőre egyik feltétel sem teljesült, ami pánikszerű lakáseladási hullámot okozna.

A bankok sem számítanak pánikra

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján átmenetileg megnőtt a nem fizető hitelesek aránya, de drasztikus emelkedésre nem volt példa. Magyarországon a következő hónapokban szintén várható egy megugrás, mert nemzetközi összevetésben extra hosszú ideig tartott a moratórium, de a bankok szerint ugyanakkor nem várható jelentős növekedés. Az előzetes adatok alapján a pandémiát követő gazdasági fellendülés nyomán a legtöbb családnak van elég jövedelme arra, hogy visszatérjen a rendes törlesztéshez.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A bankok előzetesen úgy számolnak, hogy csak mérsékelten nőhet a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya. A jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben a háztartások NPL-rátája 5,8 százalék volt, ezen belül a lakóingatlannal fedezett hiteleknél 4,6 százalék volt a nem fizető állomány. A bankok az elmúlt hónapokban ráadásul számos adósságkönnyítő megoldást dolgoztak ki, így a problémás adósok számára – amennyiben felkeresik a bankjukat – lesz mód az adósság kezelésére. Az oldal korábbi adatai szerint az egyik legkedvezőbb megoldás a hitelcsere lehet. Ha pedig a korábban változó kamatozású hitellel rendelkező ügyfelek a moratórium miatt amúgy is meghosszabbodó futamidőre fix kamatozású hitelt vesznek fel, akár 30 százalékkal is csökkenthetik törlesztőrészletüket.

Csak novembertől kezd ketyegni a “BAR-lista”

A portál szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a moratóriumban töltött időszakot nem lehet beleszámítani a nem fizetésbe, így a törlesztéshez visszatérő adósnak ahhoz, hogy bekerüljön a rossz adósokat nyilvántartó KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer) - korábbi nevén BAR-listába - csak novembertől kezd el ketyegni az a 90 napos időszak, amikor a mindenkori minimálbérrel kell tartoznia a bankja felé. Vagyis legkorábban jövő év tavaszán kerülnek fel a moratóriumból kikerülők az adóslistára, hacsak korábban nem volt már tartozásuk. A bankoknak jellemzően 6 hónapos tartozás és többszöri sikertelen felszólítás esetén van lehetőségük a hitelt felmondani, így az eljárások valamikor a jövő év nyarán indulhatnak el az adósokkal szemben.

Az ingatlanhirdetési portál szakértői szerint ezt a kihívásokkal küszködő ügyfelek nagy része nem várná meg a jelenlegi piaci helyzetben, hanem most még inkább jó áron értékesítenék ingatlanukat. A hitelek jelentős részét visszafizetve így akár kisebb értékűre cserélnék le otthonukat. A portál adatai alapján azonban erre még tömegesen nem került sor az elmúlt hetekben, hónapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem