0 °C Budapest
Warsaw, Poland - June 26, 2020: Apartment building. This view is just a detail that shows a large Goclaw housing estate where many people live in a large number of houses built close together. Warsaw is the capital of Poland but it is also an important cultural, political and economic hub. cimlapi

Megszólaltak a szakértők: ezt tette az ingatlanpiaccal a moratórium részleges lezárása

2021. november 10. 15:02

Kiegyensúlyozott maradt a lakáspiac a hitelmoratórium részleges lezárása után, annak ellenére, hogy korábban voltak olyan félelmek, amelyek kényszereladási hullámot vizionáltak. A lakáspiaci forgalom stabil maradt, a kínálatban pedig nem történt kiugró bővülés, ami pánikeladásokra utalna. November elején az egy hónappal korábbihoz képes pedig októberhez képest fél százalékkal csökkent a tulajdonosok által meghirdetett eladó lakások száma, éves szinten pedig 7 százalékkal bővült. Azoknak a hiteleseknek, akik a moratórium vége miatt nehézségei adódnának van lehetőségük arra, hogy fizetési könnyítést kérjenek a bankjuktól.

Novembertől sok hiteles számára véget ért a 2020 márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, nekik meg kell kezdeniük újra az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti: az ország online ingatlan-piactereként szolgáló ingatlan.com adatai alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek - derül ki az ingatlan.com portál legújabb elemzéséből.

Korábban voltak olyan félelmek, hogy kényszereladási hullám indulhat a moratórium részleges lezárása után, ha sok hiteles képtelen lett volna újrakezdeni a moratórium idejére felfüggesztett törlesztést. Egy ilyen eladási hullámhoz több tényezőnek kellett volna fennállnia egyszerre. Egyrészt ehhez kiugró számú nem fizető hitelesre lenne szükség, másrészt durva csökkenésre a lakásadásvételek számában, valamint a kínálat is erőteljes bővülést mutatna. Akadtak lakásvásárlást tervezők, akik ilyen eladási hullámra spekulálva várták a moratórium végét és az azzal járó árcsökkenést, hogy olcsóbban vehessenek lakóingatlanokat. A legfrissebb adatok szerint ők hoppon maradtak, ugyanis egyelőre nem hozott pánikszerű eladásokat a moratórium részleges zárása.

- emelte ki Balogh László, az ingatlanhirdetési portál vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: Egyelőre egészséges szerkezetűnek tűnik a piac. Ez látszik a kínálat alakulásából is. November első 9 napján a tulajdonosok több mint 1700 használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra az ingatlanportálon, ami októberhez képest fél százalékos csökkenést, tavaly novemberhez képest pedig 7 százalékos emelkedést jelent. Kiugró lakáseladási hullámról pedig csak 20-30 százalékos vagy azt meghaladó havi vagy éves növekedés esetén lehetne beszélni. A lakásárak sem kerültek meredek lejtőre a novemberi adatok alapján.

Az előzetes adatok szerint az összes lakáshiteles 6,5 százaléka maradt a rendszerben, ami szám szerint sok embert jelent, de a piac egészéhez képest szó sincs kritikus tömegről, amely szignifikáns változást hozna a lakáspiacra. A szakértő szerint egyelőre egyik feltétel sem teljesült, ami pánikszerű lakáseladási hullámot okozna.

A bankok sem számítanak pánikra

Az ingatlan.com csoporthoz tartozó money.hu szakértői szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján átmenetileg megnőtt a nem fizető hitelesek aránya, de drasztikus emelkedésre nem volt példa. Magyarországon a következő hónapokban szintén várható egy megugrás, mert nemzetközi összevetésben extra hosszú ideig tartott a moratórium, de a bankok szerint ugyanakkor nem várható jelentős növekedés. Az előzetes adatok alapján a pandémiát követő gazdasági fellendülés nyomán a legtöbb családnak van elég jövedelme arra, hogy visszatérjen a rendes törlesztéshez.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A bankok előzetesen úgy számolnak, hogy csak mérsékelten nőhet a nem teljesítő hitelek (NPL) aránya. A jegybanki adatok szerint az idei második negyedévben a háztartások NPL-rátája 5,8 százalék volt, ezen belül a lakóingatlannal fedezett hiteleknél 4,6 százalék volt a nem fizető állomány. A bankok az elmúlt hónapokban ráadásul számos adósságkönnyítő megoldást dolgoztak ki, így a problémás adósok számára – amennyiben felkeresik a bankjukat – lesz mód az adósság kezelésére. Az oldal korábbi adatai szerint az egyik legkedvezőbb megoldás a hitelcsere lehet. Ha pedig a korábban változó kamatozású hitellel rendelkező ügyfelek a moratórium miatt amúgy is meghosszabbodó futamidőre fix kamatozású hitelt vesznek fel, akár 30 százalékkal is csökkenthetik törlesztőrészletüket.

Csak novembertől kezd ketyegni a “BAR-lista”

A portál szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a moratóriumban töltött időszakot nem lehet beleszámítani a nem fizetésbe, így a törlesztéshez visszatérő adósnak ahhoz, hogy bekerüljön a rossz adósokat nyilvántartó KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer) - korábbi nevén BAR-listába - csak novembertől kezd el ketyegni az a 90 napos időszak, amikor a mindenkori minimálbérrel kell tartoznia a bankja felé. Vagyis legkorábban jövő év tavaszán kerülnek fel a moratóriumból kikerülők az adóslistára, hacsak korábban nem volt már tartozásuk. A bankoknak jellemzően 6 hónapos tartozás és többszöri sikertelen felszólítás esetén van lehetőségük a hitelt felmondani, így az eljárások valamikor a jövő év nyarán indulhatnak el az adósokkal szemben.

Az ingatlanhirdetési portál szakértői szerint ezt a kihívásokkal küszködő ügyfelek nagy része nem várná meg a jelenlegi piaci helyzetben, hanem most még inkább jó áron értékesítenék ingatlanukat. A hitelek jelentős részét visszafizetve így akár kisebb értékűre cserélnék le otthonukat. A portál adatai alapján azonban erre még tömegesen nem került sor az elmúlt hetekben, hónapokban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 27. péntek
Angelika
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?