16 °C Budapest
Apartment Building Or Block Of Flats - Budapest, Hungary

Csütörtöktől indul a roham: ilyen albérletárakkal szembesül, aki most vág neki a keresésnek

2021. július 19. 12:01

Alapvető változások mentek végbe az országos albérletpiacon, ahol csütörtökön a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után beindul a főszezon.

A keresletet nézve jelentős eltérés van a Budapesti és a fővároson kívüli piacon. Országosan a kiadásra kínált lakóingatlanok iránti érdeklődés az idén 3 százalékkal nőtt, de ebből a fővároson kívüli albérletek iránti kereslet 13 százalékkal erősödött. Budapesten a tulajdonosok által kiadásra kínált lakóingatlanok átlagos bérleti díja éves összevetésben csökkent, így 140 ezer forintot tesz ki. Az elérhető fővárosi lakóingatlanok átlagos alapterülete szintén csökkent, 55-ről 53 négyzetméterre. A nagy egyetemvárosok közül Debrecen 110 ezer, Miskolc 85 ezer, Szeged 100 ezer, Pécs 99 ezer, Győr pedig 108 ezer forintos átlagos bérleti díjakkal várja az albérletet kereső diákokat.

Budapesten szolidan, a fővárosi kívüli albérletpiacon jelentősen erősödő kereslettel, de tavalyhoz képest megfizethetőbb bérleti díjakkal kanyarodik rá a felsőoktatási ponthatárok csütörtöki kihirdetésével induló főszezonra az országos albérletpiac - derül ki az ingatlan.com legfrissebb, részletes elemzéséből, amely az idei albérletpiaci trendek mellett a több mint 17 ezer hirdetésből származó adatok alapján bemutatja a fővárosi, valamint a nagy egyetemvárosokban jellemző átlagos bérleti díjakat.

Több változás is történt az országos albérletpiacon a járvány magyarországi megjelenése óta eltelt időszakban. Az egyik leglényegesebb tényező, hogy a budapesti albérletpiachoz képest a fővároson kívüli térségekben, különösen a nagy egyetemvárosokban nagyon komoly élénkülés tapasztalható. Az idén, januártól július közepéig országosan a kiadó lakások iránti kereslet 3 százalékkal nőtt éves összevetésben. Ezen belül a Budapesten kívüli albérletek iránti érdeklődés 13 százalékkal erősödött

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. Hozzátette: többéves távlatban is látványos a fővároson kívüli piac felértékelődése, az öt évvel képest ugyanis triplájára nőtt az érdeklődések száma, miközben az országos kereslet csak duplázni tudott.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm