14 °C Budapest

Döbbenetes: ekkora jövedelem kellett egy átlagos piaci lakáshitelhez 2020-ban

2021. május 4. 16:01

A KSH adatai alapján 10,6 millió forint volt a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos hitelösszege 2020-ban.  A számítások szerint  - 20 éves futamidővel - a kölcsön igényléséhez 167 ezer forint jövedelemre volt szükség. A statisztikai hivatal adatai alapján ennél jóval többet keresett egy átlagos magyar tavaly.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2020-ban 10,2 millió forint volt a folyósított lakáshitelek átlagos hitelösszege. A lakáskölcsönökön belül a támogatott csok-hiteleknél 8,3 millió forint volt az átlag, míg a piaci kamatozású kölcsönt igénylőknek átlagosan 10,6 millió forintot folyósítottak a magyarországi bankok. A Bankmonitor - 12 hazai bank teljes lakáshitel-kínálatát összehasonlító - hitelkalkulátora szerint az átlagos piaci hitelösszeg (10,6 millió forint) felvételéhez nettó 167 ezer forint havi jövedelem szükséges, márpedig a KSH adatai alapján 2020-ban egy átlagos magyar ennél jóval többet keresett. A nettó átlagbér tavaly 268 ezer forint volt, míg a medián fizetés meghaladta a 213 ezer forintot. (A medián fizetés az a bér, amelynél az emberek fele többet, fele pedig kevesebbet keres, így jobban tükrözi a valós jövedelmi viszonyokat, mint az átlagbér.)

Azt, hogy mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel a jövedelmünkkel, az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szabályozza. Ez alapján 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani. (Ez azt jelenti, hogy 400 ezer forint keresettel maximálisan 200 ezer forint hiteltörlesztő vállalható be.)

A bankok azonban ennél szigorúbbak többnyire szigorúbbak, emiatt a szakértők 40 százalékos terhelhetőséggel kalkuláltak a 167 ezer forintos minimális jövedelem meghatározásakor. Azonban a 10,6 millió forintos hitelhez még így is elég lehet - 20 éves futamidő esetén - 146-167 ezer forint nettó bevétel, attól függően, hogy melyik bankot választja az igénylő.

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátor szerint ugyanis a 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú - ez jelenleg a legnépszerűbb - hitelkonstrukciók között jelentős eltérések lehetnek. A legolcsóbb és legdrágább hitel törlesztőrészlete között 15 ezer forint is lehet a különbség, ami teljes visszafizetésben 3,6 millió forintot jelent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Számos tényező befolyásolhatja, hogy az adós mekkora hitelösszegre lehet jogosult:

  • Meglévő hitelek, hitelkeretek összege is számít, ugyanis a jövedelem terhelhetőségének számításakor az új hitel mellett a meglévő törlesztőket is figyelembe veszik.
  • Az egyes bankok gyakorlata eltérhet, így akár szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. (Ez még jellemzőbb, ha az adósnak kisebb a jövedelme.)
  • Előfordulhat, hogy valaki több hitelt is felvesz a lakása megvásárlásához: például támogatott lakáshitelt, piaci kölcsönt és/vagy Babavárót is kért. Vagyis egy hitelügylet átlagos összege nem azt jelenti, hogy egy átlagos embernek ekkora hitelösszegre van szüksége a lakásvásárlásához, hiszen a tranzakcióhoz több szerződés is kapcsolódik.
     

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 20. hétfő
Klaudia
12. hét
Március 20.
A verebek világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?