2 °C Budapest

Döbbenetes: ekkora jövedelem kellett egy átlagos piaci lakáshitelhez 2020-ban

2021. május 4. 16:01

A KSH adatai alapján 10,6 millió forint volt a piaci kamatozású lakáshitelek átlagos hitelösszege 2020-ban.  A számítások szerint  - 20 éves futamidővel - a kölcsön igényléséhez 167 ezer forint jövedelemre volt szükség. A statisztikai hivatal adatai alapján ennél jóval többet keresett egy átlagos magyar tavaly.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 2020-ban 10,2 millió forint volt a folyósított lakáshitelek átlagos hitelösszege. A lakáskölcsönökön belül a támogatott csok-hiteleknél 8,3 millió forint volt az átlag, míg a piaci kamatozású kölcsönt igénylőknek átlagosan 10,6 millió forintot folyósítottak a magyarországi bankok. A Bankmonitor - 12 hazai bank teljes lakáshitel-kínálatát összehasonlító - hitelkalkulátora szerint az átlagos piaci hitelösszeg (10,6 millió forint) felvételéhez nettó 167 ezer forint havi jövedelem szükséges, márpedig a KSH adatai alapján 2020-ban egy átlagos magyar ennél jóval többet keresett. A nettó átlagbér tavaly 268 ezer forint volt, míg a medián fizetés meghaladta a 213 ezer forintot. (A medián fizetés az a bér, amelynél az emberek fele többet, fele pedig kevesebbet keres, így jobban tükrözi a valós jövedelmi viszonyokat, mint az átlagbér.)

Azt, hogy mekkora összegű lakáshitelt vehetünk fel a jövedelmünkkel, az úgynevezett jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató szabályozza. Ez alapján 500 ezer forint havi jövedelem alatt legfeljebb annak felét lehet hiteltörlesztésre fordítani. (Ez azt jelenti, hogy 400 ezer forint keresettel maximálisan 200 ezer forint hiteltörlesztő vállalható be.)

A bankok azonban ennél szigorúbbak többnyire szigorúbbak, emiatt a szakértők 40 százalékos terhelhetőséggel kalkuláltak a 167 ezer forintos minimális jövedelem meghatározásakor. Azonban a 10,6 millió forintos hitelhez még így is elég lehet - 20 éves futamidő esetén - 146-167 ezer forint nettó bevétel, attól függően, hogy melyik bankot választja az igénylő.

A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátor szerint ugyanis a 20 éves futamidejű és 10 éves kamatperiódusú - ez jelenleg a legnépszerűbb - hitelkonstrukciók között jelentős eltérések lehetnek. A legolcsóbb és legdrágább hitel törlesztőrészlete között 15 ezer forint is lehet a különbség, ami teljes visszafizetésben 3,6 millió forintot jelent.

Számos tényező befolyásolhatja, hogy az adós mekkora hitelösszegre lehet jogosult:

  • Meglévő hitelek, hitelkeretek összege is számít, ugyanis a jövedelem terhelhetőségének számításakor az új hitel mellett a meglévő törlesztőket is figyelembe veszik.
  • Az egyes bankok gyakorlata eltérhet, így akár szigorúbb szabályokat is alkalmazhatnak. (Ez még jellemzőbb, ha az adósnak kisebb a jövedelme.)
  • Előfordulhat, hogy valaki több hitelt is felvesz a lakása megvásárlásához: például támogatott lakáshitelt, piaci kölcsönt és/vagy Babavárót is kért. Vagyis egy hitelügylet átlagos összege nem azt jelenti, hogy egy átlagos embernek ekkora hitelösszegre van szüksége a lakásvásárlásához, hiszen a tranzakcióhoz több szerződés is kapcsolódik.
     
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 27. csütörtök
Angelika
4. hét
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?