Ezt semmiképp se felejtsd el elintézni még a tél beállta előtt: vagyonokat spórolhatsz

2020. október 11. 15:03

A nyár végével nem csak a jó időnek, de az úszómedencéknek is búcsút kell intenünk. Mielőtt azonban csak úgy magára hagynánk a medencénket a rossz idő beálltával, előtte fontos, hogy megfelelő praktikákkal téliesítsük őket. Tegyük ezt azért, hogy a következő nyári szezonban is önfeledten élvezhessük a medence nyújtotta élményeket és szórakozást.

A téliesítés megvédi a medence testét, belső burkolatát és a medencegépészetet a fagy okozta károktól. Továbbá, ha megfelelően tisztítottuk a nyár folyamán és télen jól zárjuk le, akkor mindennek köszönhetően nyáron nem kell a medence nagytakarításával bajlódnunk, hiszen a víz a hidegebb hónapok alatt sem vízkövesedik el. A kiváló téliesítésnek köszönhetően a jóidő beköszöntével csupán annyi a dolgunk, hogy lehúzzuk a fóliát és egy alapos tisztítás és feltöltés után már élvezhetjük is medencénk minden előnyét - olvasható a Nordland közleményében.

Mihelyst a víz napi átlag hőmérséklete 10-15 °C alá ereszkedik, akkor már nagyon ajánlott téliesíteni. A medence téliesítésének menete:

  • Távolítsuk el a vízbe helyezett tárgyakat: létrát, fényelemeket, merülő gépészeti elemeket ,a vízszintet pedig engedjük a befúvók alá.
  • Ezután érdemes még egyszer ellenőrizni a medence pH értékét (mely ideálisan 7,2-7,4 között mozog). Ha nem megfelelő értéket kapunk, akkor érdemes még a téliesítés előtt vegyszerekkel beállítani, mivel csakis így kapjuk vissza medencénk tiszta vizét a meleg beköszöntekor. A télieső folyadék ugyanis oldatban tartja a kiválni képes ásványi anyagokat és segít abban, hogy a tél folyamán medencék ne vízkövesedjen el. Így persze tavasszal könnyebb lesz takarítani is!
  • Adjunk téliesítő folyadékot medencénkhez. A téliesítő vegyszerek csökkentik a vízkő kiválási hajlamot, algagátló hatóanyaguk révén megakadályozzák a letakart medencében az algák szaporodását, megkönnyítve ezzel a tavaszi takarítást.
  • Végül pedig jöhet a téli takaró. Fontos, hogy ez a medence méreténél minden irányban kb. 0,7-1,0 m-rel nagyobb legyen. Majd erre még a medencén kívül súlyokat kell elhelyeznünk, így akadályozva meg azt, hogy a takarót a szél elfújja, vagy hogy a kosz és por bepiszkítsa a medence vizét.
  • Ha ezeket a lépéseket betartjuk és sikerül jól téliesítenünk medencénket, akkor meghosszabbítjuk medencék élettartamát és megkönnyítjük a saját dolgunkat, már ami a medencetakarítást illeti.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem