Messze még a cél: ez kevés lesz a világ megmentéséhez

Messze még a cél: ez kevés lesz a világ megmentéséhez

2020. március 9. 09:32

A világ energiatermelésének alakulását vizsgáló legújabb jelentése szerint pont a legnagyobb szénenergia-termelő országok nem tesznek vállalást ennek csökkentésére - írja a hvg.hu.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a szánalapú energia csökkenése rekordokat dönt manapság a világban, még nagyon messze vagyunk attól, hogy tiszta energiára álljunk át - derült az Ember független klímakutató frissen közzétett jelentéséből, ami azt vizsgálja, miként alakult a világ energiatermelése. A kiadványban 224 ország 2000 és 2019 közötti energiatermelésére vonatkozóan is találni adatokat. 

Legfontosabb megállapítások:

  • A világ szénalapú energiatermelése 3 százalékkal csökkent, aminek következtében 2 százalékkal esett az energiaszektor szén-dioxid-kibocsátása. 
  • A szénalapú termelés csökkenését még nem tekinthetjük trendnek, ami még nagyobb bizonytalanságot szül abban a tekintetben, hogy 1,5 fok alatt tudjuk tartani a klímaváltozás mértékét és az eredményben a szél- és a napenergia mellett számos egyszer tényező is szerepet játszott. Bár csökkenésről beszélhetünk, sürgető lépésekre lenne szükség a klímacélok elérése érdekében - különösen Ázsiában. Tíz ország felelős a szén alapú energiatermelés 87 százalékáért - egyikben sem történt vállalás ennek csökkentése érdekében. Egyedül Németország tett a kivezetésre vállalást - de még ez sincs összhangban a klímaegyezmény kitűzött céljaival.
  • 2019-ben a szél- és a napenergia szolgáltatta a világ energiatermelésének 8 százalékát, ez 15 százalékos növekedés, a párizsi klímaegyezményben foglalt célok teljesítéséhez azonban 15 százalékra lenne szükség - ezt az alacsonyabb árak is fenntarthatóbbá tudnák tenni.
  • Miközben szénről az USA-ban gázra állnak át, addig az EU-ban szél- és napenergiára. A szénalapú energiatermelés az EU-ban 24, az USA-ban pedig 16 százalékkal csökkent 2019-ben: mindkét esetben a 2007-es szint feléről beszélhetünk termelés tekintetében. 2007 óta egyébként az USA energiaszektorának szén-dioxid-kibocsátása 19-31, az EU-é pedig 43 százalékkal csökkent.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?