Rémisztő számok: sokkal kevesebb új lakást adhatnak át Magyarországon

2020. február 25. 18:33

Rekordot döntöttek a lakásépítések, legalábbis az elmúlt tíz évet nézve 2019-ben adták át a legtöbb lakást, összesen 21 127 darabot, ami 20 százalékos növekedésnek felel meg. A kiemelkedő eredményben az állami támogatások és a kedvezményes lakásépítési áfa játszott szerepet. Friss adatok szerint azonban az eladási céllal épülő új lakások kínálatában visszaesés várható, 2021-ben és 2022-ben harmad-, negyedannyi lakást adhatnak át a beruházók, mint 2018-ban és 2019-ben. Ugyanakkor az új lakásokra továbbra is van kereslet, amely idén februárban 5 százalékkal nőtt éves szinten.

Összesen 21 127 lakás épült tavaly, az egy évvel korábbinál 20 százalékkal több. Ez az eredmény évtizedes csúcsot jelent, ennél több lakást ugyanis legutóbb 2009-ben adtak át Magyarországon. A tavaly elkészült lakóingatlanok 41 százalékát az érintettek saját maguknak építették, az eladásra szánt lakások részesedése pedig 57 százalékos volt - derül ki az ingatlan.com hivatalos adatokat feldolgozó összeállításából, amely legfrissebb saját adatok alapján bemutatja az új lakások piacát, azon belül a kínálat és a kereslet alakulását, valamint azt, hogy a rekordév után van-e még tartalék ebben a szektorban.

Van kereslet, de a kínálat szűkebb lesz

A több mint 21 ezer átadott lakással elért évtizedes csúcs elsősorban azzal magyarázható, hogy az új lakások piacát az elmúlt években felpörgető kedvezményes lakásépítési áfa a múlt év végéig volt érvényben, ezért 2019-re időzítették a legtöbb eladásra épített lakás átadását. A lakásépítések fejlődését az állami lakástámogatások is segítették

- mondta el Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. A tavalyi csúcs után - a mostani kilátások szerint - visszaesés várható a piacon, legalábbis az eladásra szánt új lakások kínálata szűkülhet. 2021-ben és 2022-ben már csak harmad-, negyedannyi új lakás kerülhet eladósorba, mint 2018-ban vagy 2019-ben. 

“Ugyanakkor az új lakásokra továbbra is van kereslet. Adataink szerint idén februárban 5 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest a kereslet, 2018 második hónapjához képest pedig 50 százalékos növekedés látható" - számolt be a szakember, aki szerint ebből is látszik, hogy a szűkülő kínálat ellenére volna igény az új lakásokra. 

Tartalék a családi házaknál

Bár az eladásra szánt új lakóingatlanok száma csökkenhet, azért van tartalék a piacon, elsősorban a saját használatra épített lakóingatlanoknál. Itt elsősorban a családi házakról van szó, ezekhez pedig az családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ad segítséget.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Balogh László azt mondta: “Ez a trend abból látszik, hogy az egylakásos lakóingatlanokra kiadott építési engedélyek száma a múlt évben meghaladta a 11 ezret, ami 8 százalékos emelkedést jelent éves szinten, miközben a lakóingatlanokra tavaly kiadott engedélyek száma 4 százalékkal 35 123-ra csökkent. A csoknak pedig nagy szerepe van a saját célra épülő lakóingatlanoknál, ugyanis az új lakásokhoz igényelt támogatások közül az építkezések vannak fölényben a vásárlással szemben, arányuk az elmúlt években mindig 50 százalék felett volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm