25 °C Budapest
A gatyájuk is rámehet erre a magyar szülőknek: pedig tényleg fontos lenne

A gatyájuk is rámehet erre a magyar szülőknek: pedig tényleg fontos lenne

2018. szeptember 22. 07:04

A rendszeres testmozgás minden életkorban kiemelten fontos, gyerekkorban azonban elengedhetetlen. 10-12 éves korukig érdmes minél többféle sporttal megismertetni őket, hogy aztán kiválaszthassák, ami igazán tetszik nekik. Ennek azonban ára van. Utánajártunk, mennyibe kerülnek a különböző edzések, egyesületi tagdíjak, ahogy annak is, milyen rejtett költségekkel kell számolnunk.

Minden szülő szeretné a legjobbat, legtöbbet megadni a gyermekének, de olykor hajlamosak vagyunk túlzásokba esni. Az amúgy is leterhelt kisgyerekekre további extra különórákat pakolunk délutánonként: különböző fejlesztő foglalkozásokat, nyelvórákat.

"Ahogy az óvodáskorúakat, úgy a nagyobbakat sem érdemes túlterhelni, pláne nem szabad olyan különórát erőltetni, amihez semmi kedvük nincsen. A sorozatos kudarcoktól, ami esetleg éri a gyermeket, szorongú típus válhat belőle, aki azt érzi, nem jó semmiben. A túlzsúfolt délutánok nem szolgálják az érdekét, a megterhelő tanulás helyett keressünk neki inkább olyan sportot, amiben örömét leli és megszabadulhat a feszültségektől, esetleg valami kreatív elfoglaltságot, ami kikapcsolja és boldoggá teszi "- javasolja Mogyorósi Rebeka gyermekpszichológus.

Tehát ha inkább boldog, mint szorongó gyereket szeretnénk nevelni, nem szabad a sportot kihagyni a délutánjaiból. A rendszeres testmozgás minden életkorban kiemelten fontos, gyerekkorban azonban elengedhetetlen

Sok viszonylag objektív tényező befolyásolja, hogy egy gyermek milyen sportot űz: a szülők kívánsága, pénzügyi lehetőségei, a lakhelyhez közeli sportolási lehetőségek, iskola-egyesület kapcsolatok, és ehhez hasonlók

 - számolt be Boronyai Zoltán, a Magyar Diáksport Szövetség Egyészségfejlesztő és Testmozgás Osztály, osztályvezető-helyettese a Pénzcentrumnak.

10-12 éves korig a legjobb, ha a gyermek több sportágat is kipróbál, változatos tapasztalatot szerez a különböző mozgásformákról, a túl korai sportági specializáció növeli a későbbi sportági lemorzsolódás esélyét. Aztán érdemes közösen dönteni melyik sportot űznék szívesen, melyikben érzik leginkább hatékonynak, boldognak magukat.

Az iskolában a legolcsóbb?

A mindennapos testnevelés keretein belül megvalósuló sportfoglalkozások minden esetben ingyenesek kell, hogy legyenek, függetlenül attól, hogy külső sportegyesület vagy az iskola saját szervezésében történik-e. Azonban vannak olyan konstrukciók, amikor iskolai környezetben, de a tanítás után zajlanak az edzések, ezek szinte kivétel nélkül költségtérítésesek.

Optimális esetben az iskola és az egyesület együttműködése létre tud jönni úgy, hogy az nem jelent túl nagy terhet a családoknak, de alapvetően érdemes kb. 4000-5000 forint/hó kiadással számolni. Fontos kiemelni, hogy az ilyen esetekben az egyesület eszközeit használhatják a sportolók, amik nagy eséllyel magasabb színvonalú, a gyerekek számára vonzóbb foglalkozásokat tesznek lehetővé - folytatja az osztályvezető-helyettes.

Az iskolán kívül: határ a csillagos ég

Ha egy gyermek kiemelkedően teljesít egy sportágban, vagy az átlagosnál jobban lelkesedik érte, akkor érdemes gondozni ezt a tehetséget, méghozzá egy sportegyesület falai közt. Itt biztosan kell egyesületi tagdíjat fizetni, melynek összege azonban változó, ahogy az is, mit kap cserébe a gyermek.

A tagdíj fontos bevétel minden egyesületnek, ám nem fedezi a költségek töredékét sem. Sok helyen jelképes 1500-2000 forintot kérnek el havonta az ifjú sportolóktól, csak hogy érezzék, hogy tartoznak valahova, van tétje az ott végzett munkájuknak. Ha azonban a népszerű sportot űznek, akkor már mélyebben kell a szülőknek a zsebükbe nyúlniuk, legalább havi 10 ezer - de inkább ennél többe kerülnek az edzések.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fővárosban 12-14 ezer forint/10 alkalom alatt nem nagyon tudjuk hova vinni úszni a gyereket. Egy híres olimpiai bajnok úszóakadémiájában 10 alkalmas bérlet 25 és 49 ezer forint között van, attól függ, hányan vannak a csoportban, milyen szinten folyik a munka. Nagyjából vidéken is hasonlóan alakulnak az árak. Balettórákért is ki kell fizetni minimum 10 ezer forintot havonta, heti egy óráért cserébe. De ha azt szeretnénk, hogy karatéval vezesse le a felesleges energiáit, akkor minimum 9 ezret, maximum 16 ezret kell fizetnünk egy hónapban.

A tenisz is hasonló összegbe kerül, egy pesti tenisz klubban például a kiscsoportos edzés 14 500, de van, ahol 50 ezer forintot kérnek el előre a szezon elején az összes edzésre - ez havi 10 ezer forintot jelent. Egy népszerű pesti klub vívószakosztálya 13 ezer forint havonta, de találni ennél olcsóbb lehetőséget is. Lovagolni is kifejezetten drága mulatság, a főváros környékén minimum 3 ezer forintot kell fizetni, de van, ahol 8 ezret is elkérnek a másfél órás tereplovaglásért.

Rejtett költségek

De az órák díja mellett felmerül még egy rejtett költség is: a felszerelés. Vannak sportok, ahol nincs szükség különleges eszközökre, elég egy jó sportcipő, minimum 5-10 ezer forintos, pár póló és rövidnadrág, így valamekkora beruházásra biztosan szükséges.

Ám ha a gyerek lovagolna, vagy vívna, akkor vagyonokba kerülhet a felszerelés. Lovasnadrág 3-5 ezer forintba kerül, ugyanennyibe a mellény és a kabát, versenyzakó legalább 15 ezer, de egy jó csizma és kobak nélkül sem szabad lóra szállni.

A vívófelszerelés is elképesztő összegbe kerül. Szerencsés esetben az egyesület állja, ha nem akkor legalább 100 ezer forinttal minimum számolnunk kell.

Érvek a mozgás mellett

A mozgásszegény, túlzó energiabevitellel és stresszel jellemezhető életvitel világszerte nagyon komoly problémát okoz, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a halálesetek 5 százaléka a mozgásszegény életmódra, ezáltal az elhízásra vezethetők vissza. A gyermekeknek ezért fontos kialakítani a mozgásműveltséget, átadni az ehhez kapcsolódó tudást és persze pozitívan formálni a mozgáshoz való hozzáállásukat, attitűdjüket.

Ennek a folyamatnak elengedhetetlen feltétele, hogy rendszeresen, elegendő mennyiségű és minőségű hatás érje őket. A mindennapos testnevelés fontos része a gyerekek sporttal való megszerettetésének, viszont nem egyedüli felelőse annak: nagyon fontosak a családi minták, az iskolai szünetek és délutáni szabad vagy szervezett foglalkozások, a közösség aktivitási lehetőségei és szokásai is - összegzi Boronyai Zoltán.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?