16 °C Budapest
Mi lesz így a magyar családokkal? Egyre többen választják ezt az életformát

Mi lesz így a magyar családokkal? Egyre többen választják ezt az életformát

2018. július 9. 18:30

A friss statisztikák szerint mostanra az uniós háztartások körülbelül harmada egyedülálló - tehát egyetlen, gyerek nélküli felnőttből áll. 2010 óta a szingli háztartások aránya lassan, de folyamatosan növekszik.

2017-ben az Európai Unióban lévő háztartások nagyjából harmada egyedülálló felnőttekből állt - derül ki az Eurostat friss adataiból. Az uniós tagállamok közül egyedül Máltán maradt 20 százalék alatt a szingli háztartások aránya, míg a földközi-tengeri szigetországot követő Portugáliában és Szlovákiában 22 százalék volt tavaly ezen háztartások részesedése. Svédországban már egyenesen túlsúlyba kerültek ezek a háztartások (51%), de 40 százalék feletti a részesedésük Németországban, Finnországban, Litvániában és Dániában is.

Magyarország e téren nagyjából a középmezőnyben található: a hazai háztartások 32 százaléka állt egyedülállókból 2017-ben. Ez alapján úgy tűnik, hogy a magyarországi folyamatok belesimulnak az európai trendbe, hiszen 2010 óta itt is az egyedülálló háztartások arányának lassú emelkedése figyelhető meg: az évtized elején még csak 31 százalék volt ezek aránya.

Az unió egészében ennél valamelyest erőteljesebb növekedés figyelhető meg, hiszen 2010-ben még csak a háztartások 31 százaléka állt egyetlen személyből, miközben tavaly már 34 százalékuk. Néhány országban azonban kifejezetten figyelemreméltó növekedés következett be. Ilyen tagállam például Lettország, ahol az egy személyből álló háztartások 25 százalékos aránya 35 százalékra emelkedett 2010 és 2017 között.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?