Sok magyarnak nincs kiút: csak a penész marad lakótársul

Sok magyarnak nincs kiút: csak a penész marad lakótársul

2017. október 6. 18:00

Hiába a lakhatási támogatások forrásmennyiségének nagysága, mégis milliók élnek bevizesedett, penészes lakásokba. Továbbá sokak alig bírják kifizetni lakhatási költségeiket, vagy egyáltalán nem képesek fűteni. A probléma oka, hogy a szociálisan legrászorultabbak keveset látnak a növekvő támogatásokból - derül ki a Habitat for Humanity legújabb jelentéséből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Habitat for Humanity Magyarország idén hatodik alkalommal készítette el éves jelentését a magyarországi lakhatási szegénységről. Bár 2016-ban nagy figyelem és a korábbi évekhez képest jelentős központi költségvetési források irányultak a hazai lakhatási helyzet fejlesztésére, ezek főleg a közép-, és felsőközéposztály saját lakáshoz jutását támogatták. Míg a megelőző évben a költségvetés lakhatási célra tervezett kiadásainak kétharmada irányult nem szociális alapú támogatásokra, a tavalyi évre ez az arány már több mint háromnegyedre nőtt. Ha az idei és a következő évre tervezett költségvetések számai nem változnak, a szociálisan célzott központi lakhatási támogatások a lakhatási költségvetés kevesebb mint 10 százalékát fogják kitenni.

Eközben a devizahitelesek lakásvesztését megakadályozó Nemzeti Eszközkezelő hamarosan kimeríti lakásvásárlásra fordítható keretét és nem világos, hogy mi lesz azzal a 45 ezer nemteljesítő jelzáloghiteladóssal, akik az MNB elemzése szerint súlyos fizetési problémákkal küzdenek, és vélhetően más módon nem kezelhető a tartozásuk.

A normatív lakásfenntartási támogatás megszüntetése után a mindössze 3 milliárd forintos keretből működő szociális tüzelőanyag-támogatás a legjelentősebb lakásfenntartási célú támogatási forma. Problémát jelent ugyanakkor,

hogy a támogatást az egyes önkormányzatok nem a fával és szénnel tüzelő háztartások számának, hanem a közfoglalkoztatottak és a 80 évnél idősebbek számának arányában kapják meg.

Penészes lakásokban élünk

Hiába javul a lakásállományok komfort szerint összetétele továbbra is rengeteg olyan lakás található ami a minőséget illetően leszakad a többitől. A KSH 2015-ös lakásfelmérése szerint 320 ezer otthon nem elfogadható minőségű. Ráadásul ezekben a lakásokban tipikusan alacsony jövedelmű, alacsony státuszú háztartások élnek. Az Eurostat 2016-os jelentése szerint Magyarország lakkosságának 26,7 százaléka (2,6 millió ember) él olyan lakásban, ami beázik, vizesedik vagy penészedik. Ráadásul ezek a problémák az átlagnál nagyobb mértékben érintik a gyerekeket.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Meg sem tudjuk fizetni

A háztartások jövedelmének átlagosan 22 százalékát tették ki lakhatással kapcsolatos kiadások. Ám minél szegényebb egy háztartás, annál nagyobb ez az arány. A legalacsonyabb egy főre eső jövedelmi tized háztartásaiban például már 30,4 százalék ez a ráfordítás. A legrosszabb helyzet ugyanakkor a bérelt magánlakásban élők vannak, hiszen több mint felük a költi jövedelmének több mint 35 százalékát lakhatásra.

Nincs pénz a fűtésre sem

Az Eurostat adatai alapján adható becslés szerint 9,2 százalék azoknak az aránya, akiknél előfordul az, hogy nem tudják megfelelően melegen tartani otthonukat. Ez mintegy 900 000 embert jelent.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20