10 °C Budapest
Sok magyarnak nincs kiút: csak a penész marad lakótársul

Sok magyarnak nincs kiút: csak a penész marad lakótársul

2017. október 6. 18:00

Hiába a lakhatási támogatások forrásmennyiségének nagysága, mégis milliók élnek bevizesedett, penészes lakásokba. Továbbá sokak alig bírják kifizetni lakhatási költségeiket, vagy egyáltalán nem képesek fűteni. A probléma oka, hogy a szociálisan legrászorultabbak keveset látnak a növekvő támogatásokból - derül ki a Habitat for Humanity legújabb jelentéséből.

A Habitat for Humanity Magyarország idén hatodik alkalommal készítette el éves jelentését a magyarországi lakhatási szegénységről. Bár 2016-ban nagy figyelem és a korábbi évekhez képest jelentős központi költségvetési források irányultak a hazai lakhatási helyzet fejlesztésére, ezek főleg a közép-, és felsőközéposztály saját lakáshoz jutását támogatták. Míg a megelőző évben a költségvetés lakhatási célra tervezett kiadásainak kétharmada irányult nem szociális alapú támogatásokra, a tavalyi évre ez az arány már több mint háromnegyedre nőtt. Ha az idei és a következő évre tervezett költségvetések számai nem változnak, a szociálisan célzott központi lakhatási támogatások a lakhatási költségvetés kevesebb mint 10 százalékát fogják kitenni.

Eközben a devizahitelesek lakásvesztését megakadályozó Nemzeti Eszközkezelő hamarosan kimeríti lakásvásárlásra fordítható keretét és nem világos, hogy mi lesz azzal a 45 ezer nemteljesítő jelzáloghiteladóssal, akik az MNB elemzése szerint súlyos fizetési problémákkal küzdenek, és vélhetően más módon nem kezelhető a tartozásuk.

A normatív lakásfenntartási támogatás megszüntetése után a mindössze 3 milliárd forintos keretből működő szociális tüzelőanyag-támogatás a legjelentősebb lakásfenntartási célú támogatási forma. Problémát jelent ugyanakkor,

hogy a támogatást az egyes önkormányzatok nem a fával és szénnel tüzelő háztartások számának, hanem a közfoglalkoztatottak és a 80 évnél idősebbek számának arányában kapják meg.

Penészes lakásokban élünk

Hiába javul a lakásállományok komfort szerint összetétele továbbra is rengeteg olyan lakás található ami a minőséget illetően leszakad a többitől. A KSH 2015-ös lakásfelmérése szerint 320 ezer otthon nem elfogadható minőségű. Ráadásul ezekben a lakásokban tipikusan alacsony jövedelmű, alacsony státuszú háztartások élnek. Az Eurostat 2016-os jelentése szerint Magyarország lakkosságának 26,7 százaléka (2,6 millió ember) él olyan lakásban, ami beázik, vizesedik vagy penészedik. Ráadásul ezek a problémák az átlagnál nagyobb mértékben érintik a gyerekeket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Meg sem tudjuk fizetni

A háztartások jövedelmének átlagosan 22 százalékát tették ki lakhatással kapcsolatos kiadások. Ám minél szegényebb egy háztartás, annál nagyobb ez az arány. A legalacsonyabb egy főre eső jövedelmi tized háztartásaiban például már 30,4 százalék ez a ráfordítás. A legrosszabb helyzet ugyanakkor a bérelt magánlakásban élők vannak, hiszen több mint felük a költi jövedelmének több mint 35 százalékát lakhatásra.

Nincs pénz a fűtésre sem

Az Eurostat adatai alapján adható becslés szerint 9,2 százalék azoknak az aránya, akiknél előfordul az, hogy nem tudják megfelelően melegen tartani otthonukat. Ez mintegy 900 000 embert jelent.

NEKED AJÁNLJUK
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

NAPTÁR
Tovább
2022. október 8. szombat
Koppány
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?