31 °C Budapest
Ilyen gyorsan még soha sem végeztél az otthoni munkával: 3+1 tipp

Ilyen gyorsan még soha sem végeztél az otthoni munkával: 3+1 tipp

2017. október 6. 14:00

Világméretű trend a home office: Európában a dolgozók több mint fele otthonról végzi el a munkájának egy részét. Ha azt veszed észre, hogy az otthonod mostanában egyben kicsit az irodád is, akkor érdemes lehet egy külön helyiséget vagy sarkot kijelölni munkaterületnek. Akár egy kis szobasarok is komplett munkaállomássá alakítható az általunk megkérdezett szakértők tanácsainak segítségével.

Az otthoni munka - már az angol home office elnevezést is sokan használják - egyre elterjedtebb: a gazdaságilag fejlett országokban a munkavállalók közel fele a munkaidő egy részében otthonról dolgozik, sőt ez az arány az irodai alkalmazottak, illetve szellemi munkát végzők körében még magasabb. Az otthoni munkavégzés vonatkozhat a teljes munkaidőre, vagy csak havi néhány napra, de akár a munkaidőn kívüli 1-2 órára és a hétvégi napokra. Ez sok szempontból előnyös lehetőség, de ha nincs rá megfelelő hely az otthonodban, nincsenek megteremtve a megfelelő munkakörülmények, akkor nem tudsz eredményesen dolgozni. A Lakberendezők Országos Szövetségeszerint az alábbi kérdéseket érdemes mindenkinek átgondolnia, aki otthoni irodát szeretne berendezni magának:

  • Egyedül fogod-e használni a dolgozószobát, vagy osztozol rajta mással?
  • Hogyan szeretsz dolgozni: teljes csendben, vagy nem zavar a családi élet zaja, a tévé, rádió, vagy más háttérzajok?
  • Tervezel-e ügyfeleket fogadni az otthoni irodában (például könyvelőknél jogos a kérdés)?
  • Milyen időközönként használnád az irodát?

Az ezekre a kérdésekre adott válaszok máris közelebb visznek a tökéletes megoldáshoz, de ez még csak a kezdet.

Így válaszd ki az alapvető kellékeket

Elsőre egyszerű feladatnak tűnik az otthoni munkaállomás kialakítása, hiszen lényegében csak egy asztalra, székre és számítógépre van szükség. Mégsem igaz, hogy ez ilyen egyszerű, hiszen a hatékony és kényelmes munkavégzést segítő körülményeket kell teremteni.

Bár valaki szeret a kanapén vagy a konyhaasztalnál dolgozni, de az a legjobb, ha egy megfelelő asztalnál és egy ergonómiailag jól megtervezett széken végezzük a munkát.

A KIKA szakértői szerint az íróasztalnál elsősorban azt érdemes figyelembe venni, hogy mekkora helyre van szükséged a munkához: ha például csak egy laptoppal dolgozol, elég egy kisebb asztal, ha viszont asztali számítógéped van, esetleg nyomtató vagy szkenner, akkor mindenképpen egy nagyobb modellre van szükség. Az anyagválasztás is fontos: ár-érték arányban a laminált asztalok a legjobbak, míg az elegáns megoldást a tömörfa jelenti, ha pedig a strapabíróság a fő szempont, a fém- vagy a biztonsági üvegből készült asztalok között érdemes szétnézni.

A széken nem érdemes spórolni, mert egy gyenge minőségű darabbal az egészségedet teszed kockára, ezért törekedj a minél ergonomikusabb kialakításra és az állíthatóságra: válassz hintamechanikával ellátott széket, amelynek nem csak a magasságát állíthatod, hanem a háttámláját is rögzítheted a kívánt pozícióban

 - figyelmeztetnek a bútorlánc szakértői. A tartósságot itt is ajánlott figyelembe venni: a fémvázas székek jóval strapabíróbbak, mint a műanyagból készült társaik, az ülőrésznél pedig textilbőr helyett hálós szövetet vagy valódi bőrt válassz, így nyáron sem tapadsz a székhez.

A bútorláncnál például egy egyszerű laminált íróasztalt már 15-20 ezer forintos áron be lehet szerezni, a forgószékek között pedig hasonló árkategóriánál indulnak a jó modellek. Ha olyan íróasztalt választasz, amely nem ad lehetőséget a tárolásra, érdemes egy fiókos konténert is beszerezni, amit 10-15 ezer forint között találsz. Ezek beszerzésére az október 7-8-i hétvége tökéletes lehetőség, mert a KIKA üzleteiben 13 százalék kedvezmény jár minden termékre.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hol legyen az irodád?

A Lakberendezők Országos Szövetsége szerint az a legszerencsésebb, ha van erre a célra egy használaton kívüli szobánk, így a munkavégzés idejére el lehet szeparálódni a lakásban lévőktől.

Egy üres szoba csak keveseknél áll rendelkezésre, ilyenkor pedig az a megoldás, ha az egyik helyiség funkcióját megosztjuk. Első pillantásra nincs ezzel semmi gond, hiszen ami például nappal dolgozószoba, az éjjel nyugodtan lehet hálószoba vagy előszoba, de ez mégsem ilyen egyszerű.

Nem árt alaposan átgondolni, hogy melyik szoba melyik pontját nevezd ki dolgozósaroknak. A hálószoba például alapvetően a pihenés a területe, és előfordulhat, hogy ha este sokáig dolgozol, zavarod a már pihenni vágyót a lámpa fényével vagy a billentyűzet hangjával. Az étkező vagy a konyha sem feltétlenül jó választás, hiszen ezekben a helyiségekben gyakori a mozgás, főleg egy nagyobb család esetében, és ez megnehezítheti az elmélyült napközbeni munkavégzést.

Akkor mi az ideális megoldás? A KIKA szakértői szerint is a nappali lehet a legideálisabb helyszín a házi iroda berendezésére, de még így is van néhány szempont, amit érdemes észben tartani:

Lehetőség szerint olyan berendezéseket és bútorokat válassz, amelyek egy mozdulattal becsukhatók, így könnyen eltüntethetőek a betoppanó vendégek szeme elől. Ha pedig kevés a hely, érdemes megfontolni egy fiókos, ajtós, sarok kialakítású asztal beszerzését, így egészen kis helyen is kialakítható egy komplett munkaállomás.

3+1 tipp a hatékony otthoni munkához

Az olyan alapvető dolgokon kívül, mint a legalkalmasabb bútorok és kiegészítők beszerzése, van még néhány dolog, ami talán mellékesnek tűnik, pedig nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire tudsz hatékonyan dolgozni, elmélyülni a munkádban, és hogy alakul hosszú távon az egészséged az otthoni munkavégzés eredményeképp.

  • Természetes fény és világítás: Igyekezz úgy elhelyezni az íróasztalt, hogy nap közben érjen természetes fény is. Ha a lakás egyik sötétebb sarkába teszed asz asztalt, elromolhat a szemed, és a hangulatodra sem lesz a legjobb hatással. A természetes fény kihasználása mellett fontos a megfelelő világítás használata is: a legtöbb otthon mennyezetvilágítása nem nyújt elegendő fényt a munkához, ezért célszerű beszerezni egy asztali lámpát is.
  • Emléktárgyak, családi fotók: Segít, ha körülvesznek dolgok, amelyek jobb kedvre derítenek, esetleg motiválnak is. Ilyenek lehetnek például a családi fotók, kedves tárgyak. Ezek nem elterelik a figyelmet, de jobb érzésekkel térhetsz be az otthoni irodába, és rájuk nézve eszedbe juthat, hogy miért is csinálod azt, amit csinálsz.
  • Konnektorból sosem elég: Az otthoni iroda vagy dolgozósarok kialakításakor ne feledkezz meg a kellő számú elektromos aljzat és telefon/modem-csatlakozás kiépítéséről. Legyen az a mottód, hogy konnektorból soha sem elég.
  • El a kábelekkel: Bár egyre több készülékünk kábel nélkül kommunikál egymással, még mindig sok helyet foglalhatnak el gépeket összekötő kábelek és drótok, és a legszebb irodát is elcsúfíthatják. Változtathatsz ezen, ha készülékeid logikus sorrendben sorakoznak egymás mellett vagy felett, illetve ha a kábeleket elrejted a bútorok hátlapjára rögzített csatornákba.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?