Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

Ingyenhitelből újíthatod fel az otthonod: pályáznod sem kell

2017. május 26. 11:02

Egy nemrég publikált tanulmány konkrét példái is bizonyítják, ma akár kölcsönből is bőven megéri belevágni otthonunk energetikai korszerűsítésébe. Olyannyira, hogy a legtöbb esetben többet lehet megtakarítani a rezsin, mint amennyibe maga a beruházás került. Mutatjuk a számokat.

Itt a felújítási szezon, így nem meglepő, hogy az elmúlt hetekben többször is írtunk a lakóingatlanok energetikai korszerűsítéséről. Mint azt példaszámításainkban kifejtettük, komplex energetikai korszerűsítéssel akár annyit is meg lehet spórolni a rezsiszámlákon (felmérések szerint bizonyos esetekben 65-80 százalékot is), hogy simán megérheti kölcsönből belevágni a munkálatokba. Azaz az energetikai számítással alátámasztott beruházást követően

a havi átalányon megtakarított összeg nagyobb, vagy legalább akkora lesz, mint a megvalósításhoz igénybe vett hitel törlesztőrészlete.

Ahhoz, hogy ezt kiderítsük, persze minden esetben egyedi számítást kell végeznünk. Ehhez egyrészt érdemes elkészíttetni az ingatlan zöldkártyáját, amely a jelenlegi állapoton túl ajánlást is megfogalmaz a korszerűsítésre. Másrészt a beruházás költségelemei kapcsán szét kell néznünk a piacon elérhető hitelkonstrukciók között is.

Ez utóbbira kiváló megoldást nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora, amellyel több mint 30 bank termékeit hasonlíthatjuk össze, köztük a korszerűsítésre igénybe vehető lakáshiteleket, illetve szabad felhasználást biztosító személyi kölcsönöket is. De a példa kedvéért, mi is elvégeztünk egy mintaszámítást. A beállításoknál abból indultunk ki, hogy

három millió forintból a korszerűsítések szentháromságából, azaz a szigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés trióból kettőt a legtöbb esetben könnyedén kipipálhatunk.

Ennek megfelelően 2,4 millió forintos hitelösszeget (a minimális, 20 százalékos önerő mellett így jön ki a felújításra szánt 3 millió forint), és ezúttal 7 éves futamidőt adtunk meg, ezen kívül az alapértelmezett funkciókkal kalkuláltunk. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót a Sberbank Fair személyi kölcsöne nyújtja, amelynél 10,86 százalékos THM mellett 39 707 forintra jön ki a havi fix törlesztő. Említésre méltó még a K&H megújult otthonszépítő személyi kölcsöne is, amelynél 10,87 százalék THM, és 3 385 153 forint visszafizetendő összeg mellett 39 830 forinttal kell számolni havonta.

Nem sokkal marad le a fentiektől a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön néven futó konstrukciója sem, amelynél a 11,73 százalékos THM és a 3 467 021 visszafizetendő összeg havi 41 274 forintos törlesztőt jelent a családi költségvetésnek. De nincs oka panaszra az Erste Bank ügyfeleinek sem; a Most Személyi Kölcsön fantázianevet viselő konstrukciónál havonta 44 963 forintos törlesztőt jelent a 15,48 százalékos THM. Aki pedig az OTP-nél keresne finanszírozási megoldást, az az Akciós OTP Személyi kölcsönnel havi fix 47 655 forintért tudja megvalósítani korszerűsítési terveit.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nekik már sikerült

Továbbra sem hiszed, hogy mindez működik? Nos, érdemes szemügyre venni az Energiaklub nemrég publikált kiadványát, amelyben a gyakorlati tanácsokon túl konkrét példákkal igazolják az energetikai korszerűsítések létjogosultságát. Az útmutatóban ráadásul azt is kiemelik, és ez a finanszírozás szempontjából döntő szempont, hogy amennyiben "a kiszámított megtérülés néha hosszú idő lehet, de ha a beépített technológia élettartamán belül van, akkor egyértelműen pozitív lesz a mérleg." De nézzük egy konkrét felújítási történetet.

Családi ház komplex korszerűsítése

Az 1930-as években épült keszthelyi családi ház teljes energetikai felújításon esett át. A ház nemcsak födém-, valamint homlokzatszigetelést, hanem teljesen új tetőt is kapott. A falazatra 16 cm-es, a födémre 2x16 cm kőzetgyapot szigetelés került. Mindenhol új, dupla üvegezésű, jó hőszigetelő képességű nyílászárók kerültek beszerelésre. Ráadásul kibővült a meglévő alapterület is: az eredeti 53 négyzetméter az átalakítás után 78 négyzetméterre nőtt. A teljes fűtésrendszer cseréjére is sor került, a konvektoros gázfűtést, kondenzációs kazán, és radiátorok cserélték fel.

A ház a teljes körű felújításnak köszönhetően "gyenge" besorolásból "energiatakarékos" besorolású lett, így a teljes éves energiaigény még úgy is sokkal alacsonyabb, hogy a ház fűtött területe jócskán kibővült. Az 53 négyzetméteres kis ház éves energiaigénye közel 3500 köbméter volt földgázban kifejezve, míg a kibővített épület fűtését és melegvíz ellátásához a számítások szerint már 1300 köbméter gáz is elegendő.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?