28 °C Budapest
Milyen lakása van a fővárosiaknak? Tényleg panelben laknak a legtöbben?

Milyen lakása van a fővárosiaknak? Tényleg panelben laknak a legtöbben?

2016. október 3. 13:00

A főváros lakosságának legnagyobb része lakótelepen vagy egy és kétszintes kertvárosi családi házakban él - derül ki a Lechner Tudásközpont lefrissebb felméréséből. A szervezet azt vizsgálta meg, hogy a budapestiek a város különböző részein milyen lakásokban élnek és ez mutat-e összefüggést a gyermekek lakónépességen belüli arányával, vagyis hogy vannak-e Budapesten olyan épülettípusok, amelyeket a családosok előszeretettel választanak otthonukként.


Ilyen lakásokban élünk

A kutatás egyik részében meghatározták a lakosság jellemző lakástípusok szerinti eloszlását, amiből kiderült, hogy a Budapesten lakók harmada él lakótelepen és ugyanannyian laknak egy vagy kétszintes kertvárosi családi házakban is. Minden negyedik lakos belvárosi jellegű társasházban, 14 százalék pedig zöldövezeti társasházakban él.

A vizsgálat másik része a gyermekkorú népesség arányára vonatkozott. A gyerekek - 0-14 éves kor közöttiek - számát az aktív korúakhoz - 15-64 éves kor közöttiek - viszonyítva megkapjuk a gyermeknépesség eltartottsági rátáját. Ez a gyakorlatban azt mutatja meg, hogy hány gyerek jut egy aktív korú lakosra, ami fontos információ például a társadalmi ellátórendszerek méreteinek meghatározásánál.

A fővárosban élő 1,75 millió ember lakástípus és a városrészre jellemző gyermekkorú lakosság aránya alapján négy csoportra osztható.

  • kertvárosi családi házas területek átlagon felüli gyerekszámmal
  • zöldövezeti társasházas területek szintén átlagon felüli gyerekszámmal
  • lakótelep jellegű területek átlagos vagy enyhén átlag alatti gyerekszámmal
  • belvárosi zárt beépítésű területek jelentősen alacsonyabb gyerekszámmal

 

Budapest nagy része kertvárosi családi ház

A lakófunkciójú terültek legnagyobb részét a családi házas beépítettség teszi ki, amit a zöldövezeti társasházas területek aránya követ. A legkisebb területet értelemszerűen a lakótelepek és a belvárosi zárt beépítésű épületek foglalják el.

A legtöbben viszont lakótelepen élnek

A vizsgált területeken lakó népességen belül azonban már mások az arányok. A legnagyobb arányt a lakótelepeken élők teszik ki, majd őket követik a kertvárosi családi házas területeken lakók száma. Náluk valamivel kevesebben élnek a belvárosi zárt beépítésű részeken, legkevesebben pedig a zöldövezeti társasházas területeken.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Ha kimondottan a gyerekkorú népességet nézzük, akkor látható, hogy melyek a gyermekes családok által leginkább kedvelt lakástípusok. A gyermekes családok aránya a kertvárosi családi házas és a zöldövezeti társasházas területeken felülreprezentált, míg a lakótelepeken már kisebb a lakosságon belüli részarányuk. A családosok a legkevésbé a belvárosi zárt beépítésű területeket kedvelik, amit jól mutat, hogy ezeken a helyeken jelentősen kisebb arányban élnek. Feltehetően a belvárosra jellemző zsúfoltságnak és zajnak köszönhető, hogy a családosok többsége a belváros helyett a külsőbb, lazább beépítésű területeket részesíti előnyben.

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Budapest jellemző beépítési módjait és a gyermekeltartottsági rátát kombinálja a társaság által készített 3 dimenziós térkép. Ezen 100*100 méteres területegységeken látjuk a jellemző beépítési módot és a gyermekek társadalmon belüli arányát, ahol az oszlopok színe a beépítési módot jelöli, magasságuk pedig a gyermekeltartottsági rátával arányos.

A térképen jól látható, hogy a gyermekkorúak aránya a főváros zöldövezeti társasházas, illetve kertvárosi családi házas beépítésű részein a legmagasabb, míg a lakótelepi területeken enyhén, a belvárosi zárt beépítésű területeken pedig jelentősen elmarad az átlagtól. Más megközelítésben ezek Budapest legkevésbé családcentrikus és leginkább elöregedő térségei.

A vizsgálathoz szükséges adatok az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből (TeIR) származnak, ami főként települési szintű információkat tartalmaz. Érdemes a térképen böngészve megnézni, hogy a környék ahol lakunk beépítés és gyermekek aránya alapján melyik típusba tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?