7 °C Budapest

Milyen lakása van a fővárosiaknak? Tényleg panelben laknak a legtöbben?

2016. október 3. 13:00

A főváros lakosságának legnagyobb része lakótelepen vagy egy és kétszintes kertvárosi családi házakban él - derül ki a Lechner Tudásközpont lefrissebb felméréséből. A szervezet azt vizsgálta meg, hogy a budapestiek a város különböző részein milyen lakásokban élnek és ez mutat-e összefüggést a gyermekek lakónépességen belüli arányával, vagyis hogy vannak-e Budapesten olyan épülettípusok, amelyeket a családosok előszeretettel választanak otthonukként.


Ilyen lakásokban élünk

A kutatás egyik részében meghatározták a lakosság jellemző lakástípusok szerinti eloszlását, amiből kiderült, hogy a Budapesten lakók harmada él lakótelepen és ugyanannyian laknak egy vagy kétszintes kertvárosi családi házakban is. Minden negyedik lakos belvárosi jellegű társasházban, 14 százalék pedig zöldövezeti társasházakban él.

A vizsgálat másik része a gyermekkorú népesség arányára vonatkozott. A gyerekek - 0-14 éves kor közöttiek - számát az aktív korúakhoz - 15-64 éves kor közöttiek - viszonyítva megkapjuk a gyermeknépesség eltartottsági rátáját. Ez a gyakorlatban azt mutatja meg, hogy hány gyerek jut egy aktív korú lakosra, ami fontos információ például a társadalmi ellátórendszerek méreteinek meghatározásánál.

A fővárosban élő 1,75 millió ember lakástípus és a városrészre jellemző gyermekkorú lakosság aránya alapján négy csoportra osztható.

  • kertvárosi családi házas területek átlagon felüli gyerekszámmal
  • zöldövezeti társasházas területek szintén átlagon felüli gyerekszámmal
  • lakótelep jellegű területek átlagos vagy enyhén átlag alatti gyerekszámmal
  • belvárosi zárt beépítésű területek jelentősen alacsonyabb gyerekszámmal

 

Budapest nagy része kertvárosi családi ház

A lakófunkciójú terültek legnagyobb részét a családi házas beépítettség teszi ki, amit a zöldövezeti társasházas területek aránya követ. A legkisebb területet értelemszerűen a lakótelepek és a belvárosi zárt beépítésű épületek foglalják el.

A legtöbben viszont lakótelepen élnek

A vizsgált területeken lakó népességen belül azonban már mások az arányok. A legnagyobb arányt a lakótelepeken élők teszik ki, majd őket követik a kertvárosi családi házas területeken lakók száma. Náluk valamivel kevesebben élnek a belvárosi zárt beépítésű részeken, legkevesebben pedig a zöldövezeti társasházas területeken.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Ha kimondottan a gyerekkorú népességet nézzük, akkor látható, hogy melyek a gyermekes családok által leginkább kedvelt lakástípusok. A gyermekes családok aránya a kertvárosi családi házas és a zöldövezeti társasházas területeken felülreprezentált, míg a lakótelepeken már kisebb a lakosságon belüli részarányuk. A családosok a legkevésbé a belvárosi zárt beépítésű területeket kedvelik, amit jól mutat, hogy ezeken a helyeken jelentősen kisebb arányban élnek. Feltehetően a belvárosra jellemző zsúfoltságnak és zajnak köszönhető, hogy a családosok többsége a belváros helyett a külsőbb, lazább beépítésű területeket részesíti előnyben.

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Budapest jellemző beépítési módjait és a gyermekeltartottsági rátát kombinálja a társaság által készített 3 dimenziós térkép. Ezen 100*100 méteres területegységeken látjuk a jellemző beépítési módot és a gyermekek társadalmon belüli arányát, ahol az oszlopok színe a beépítési módot jelöli, magasságuk pedig a gyermekeltartottsági rátával arányos.

A térképen jól látható, hogy a gyermekkorúak aránya a főváros zöldövezeti társasházas, illetve kertvárosi családi házas beépítésű részein a legmagasabb, míg a lakótelepi területeken enyhén, a belvárosi zárt beépítésű területeken pedig jelentősen elmarad az átlagtól. Más megközelítésben ezek Budapest legkevésbé családcentrikus és leginkább elöregedő térségei.

A vizsgálathoz szükséges adatok az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből (TeIR) származnak, ami főként települési szintű információkat tartalmaz. Érdemes a térképen böngészve megnézni, hogy a környék ahol lakunk beépítés és gyermekek aránya alapján melyik típusba tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem