13 °C Budapest
Milyen lakása van a fővárosiaknak? Tényleg panelben laknak a legtöbben?

Milyen lakása van a fővárosiaknak? Tényleg panelben laknak a legtöbben?

2016. október 3. 13:00

A főváros lakosságának legnagyobb része lakótelepen vagy egy és kétszintes kertvárosi családi házakban él - derül ki a Lechner Tudásközpont lefrissebb felméréséből. A szervezet azt vizsgálta meg, hogy a budapestiek a város különböző részein milyen lakásokban élnek és ez mutat-e összefüggést a gyermekek lakónépességen belüli arányával, vagyis hogy vannak-e Budapesten olyan épülettípusok, amelyeket a családosok előszeretettel választanak otthonukként.


Ilyen lakásokban élünk

A kutatás egyik részében meghatározták a lakosság jellemző lakástípusok szerinti eloszlását, amiből kiderült, hogy a Budapesten lakók harmada él lakótelepen és ugyanannyian laknak egy vagy kétszintes kertvárosi családi házakban is. Minden negyedik lakos belvárosi jellegű társasházban, 14 százalék pedig zöldövezeti társasházakban él.

A vizsgálat másik része a gyermekkorú népesség arányára vonatkozott. A gyerekek - 0-14 éves kor közöttiek - számát az aktív korúakhoz - 15-64 éves kor közöttiek - viszonyítva megkapjuk a gyermeknépesség eltartottsági rátáját. Ez a gyakorlatban azt mutatja meg, hogy hány gyerek jut egy aktív korú lakosra, ami fontos információ például a társadalmi ellátórendszerek méreteinek meghatározásánál.

A fővárosban élő 1,75 millió ember lakástípus és a városrészre jellemző gyermekkorú lakosság aránya alapján négy csoportra osztható.

  • kertvárosi családi házas területek átlagon felüli gyerekszámmal
  • zöldövezeti társasházas területek szintén átlagon felüli gyerekszámmal
  • lakótelep jellegű területek átlagos vagy enyhén átlag alatti gyerekszámmal
  • belvárosi zárt beépítésű területek jelentősen alacsonyabb gyerekszámmal

 

Budapest nagy része kertvárosi családi ház

A lakófunkciójú terültek legnagyobb részét a családi házas beépítettség teszi ki, amit a zöldövezeti társasházas területek aránya követ. A legkisebb területet értelemszerűen a lakótelepek és a belvárosi zárt beépítésű épületek foglalják el.

A legtöbben viszont lakótelepen élnek

A vizsgált területeken lakó népességen belül azonban már mások az arányok. A legnagyobb arányt a lakótelepeken élők teszik ki, majd őket követik a kertvárosi családi házas területeken lakók száma. Náluk valamivel kevesebben élnek a belvárosi zárt beépítésű részeken, legkevesebben pedig a zöldövezeti társasházas területeken.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Ha kimondottan a gyerekkorú népességet nézzük, akkor látható, hogy melyek a gyermekes családok által leginkább kedvelt lakástípusok. A gyermekes családok aránya a kertvárosi családi házas és a zöldövezeti társasházas területeken felülreprezentált, míg a lakótelepeken már kisebb a lakosságon belüli részarányuk. A családosok a legkevésbé a belvárosi zárt beépítésű területeket kedvelik, amit jól mutat, hogy ezeken a helyeken jelentősen kisebb arányban élnek. Feltehetően a belvárosra jellemző zsúfoltságnak és zajnak köszönhető, hogy a családosok többsége a belváros helyett a külsőbb, lazább beépítésű területeket részesíti előnyben.

Ezeket a lakásokat kedvelik legjobban a fővárosi családok

Budapest jellemző beépítési módjait és a gyermekeltartottsági rátát kombinálja a társaság által készített 3 dimenziós térkép. Ezen 100*100 méteres területegységeken látjuk a jellemző beépítési módot és a gyermekek társadalmon belüli arányát, ahol az oszlopok színe a beépítési módot jelöli, magasságuk pedig a gyermekeltartottsági rátával arányos.

A térképen jól látható, hogy a gyermekkorúak aránya a főváros zöldövezeti társasházas, illetve kertvárosi családi házas beépítésű részein a legmagasabb, míg a lakótelepi területeken enyhén, a belvárosi zárt beépítésű területeken pedig jelentősen elmarad az átlagtól. Más megközelítésben ezek Budapest legkevésbé családcentrikus és leginkább elöregedő térségei.

A vizsgálathoz szükséges adatok az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszerből (TeIR) származnak, ami főként települési szintű információkat tartalmaz. Érdemes a térképen böngészve megnézni, hogy a környék ahol lakunk beépítés és gyermekek aránya alapján melyik típusba tartozik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?