31 °C Budapest
Ha nincs pénz, nincs szigetelés (x)

Ha nincs pénz, nincs szigetelés (x)

Pénzcentrum
2016. szeptember 12. 05:00

Szigeteléssel akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény.

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre a Magyar Energetikai Társaság adatai szerint. Mivel azonban a lakóépületek energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz, ennek nagy részével az utcát, a pazarlással pedig a környezetet fűtjük. Hogy mennyire, abban óriásiak lehetnek a különbségek. Egy átlagos, az 1980-as években épített, "F" energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ négyzetméterenként, mint egy mai szabványoknak megfelelő újabb építésű típus, és akár négyszer annyit, mint a valóban korszerű, A minősítésű ingatlanok.

A legtöbb fűtési célú energiát a családi házak fogyasztják. Míg egy új építésű lakás fajlagos energiafelhasználása átlagosan 100 kWh/m2/év, egy panellakásé 200 kWh/m2/év, addig egy családi házé 320 kWh/m2/év. Mivel sok van belőlük és többségük igen rossz állapotban van, a hazai lakóépületek energiafogyasztásának 81 százalékát a családi házak teszik ki - derül ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország által végzett lakossági felmérésből.

Nem csak az újépítésű házakkal lehet azonban javítani a mutatókon. A tető és homlokzat utólagos szigetelésével, nyílászárócserével, hőszigetelő vakolatok alkalmazásával akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény, ráadásul a munkálatok még ősszel, a hideg beállta előtt elvégezhetők. A szigetelés egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében éves szinten akár 1000 köbméter gáz, vagyis nagyságrendileg 50 ezer forint költség-csökkentést is jelenthet - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.


Azonban a családi házban lakók nagy része egyelőre nem szigetel. Miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560.000 tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek - elsősorban valószínűleg azért, mert utóbbiak esetében nem nagyon van pályázati forrás a munkálatok elvégzéséhez. Az energia megtakarító korszerűsítéseket támogató Otthon Melege idei, a szükségletekhez képest minimális, 5 milliárd forintos kerete 8 óra alatt merült ki, és egyelőre csak ígéret van a jövő évi folytatásra.


A szigetelésre ma még semmi nem kötelezi az embereket a spórolási szándékon túl, de ez már nem sokáig lesz így: 2020-tól jelentősen szigorodik az épületek energiafelhasználásának szabályozása. Igaz, a "közel nulla energiaigény" elvárás csak azokra a házakra vonatozik majd, amelyekre e dátum után kérnek használatba vételi engedélyt, de aki most kezd házépítésben gondolkodni, már nem ártana szem előtt tartania az új szabályt - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?