2 °C Budapest

Ha nincs pénz, nincs szigetelés (x)

Pénzcentrum
2016. szeptember 12. 05:00

Szigeteléssel akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény.

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre a Magyar Energetikai Társaság adatai szerint. Mivel azonban a lakóépületek energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz, ennek nagy részével az utcát, a pazarlással pedig a környezetet fűtjük. Hogy mennyire, abban óriásiak lehetnek a különbségek. Egy átlagos, az 1980-as években épített, "F" energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ négyzetméterenként, mint egy mai szabványoknak megfelelő újabb építésű típus, és akár négyszer annyit, mint a valóban korszerű, A minősítésű ingatlanok.

A legtöbb fűtési célú energiát a családi házak fogyasztják. Míg egy új építésű lakás fajlagos energiafelhasználása átlagosan 100 kWh/m2/év, egy panellakásé 200 kWh/m2/év, addig egy családi házé 320 kWh/m2/év. Mivel sok van belőlük és többségük igen rossz állapotban van, a hazai lakóépületek energiafogyasztásának 81 százalékát a családi házak teszik ki - derül ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország által végzett lakossági felmérésből.

Nem csak az újépítésű házakkal lehet azonban javítani a mutatókon. A tető és homlokzat utólagos szigetelésével, nyílászárócserével, hőszigetelő vakolatok alkalmazásával akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény, ráadásul a munkálatok még ősszel, a hideg beállta előtt elvégezhetők. A szigetelés egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében éves szinten akár 1000 köbméter gáz, vagyis nagyságrendileg 50 ezer forint költség-csökkentést is jelenthet - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.


Azonban a családi házban lakók nagy része egyelőre nem szigetel. Miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560.000 tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek - elsősorban valószínűleg azért, mert utóbbiak esetében nem nagyon van pályázati forrás a munkálatok elvégzéséhez. Az energia megtakarító korszerűsítéseket támogató Otthon Melege idei, a szükségletekhez képest minimális, 5 milliárd forintos kerete 8 óra alatt merült ki, és egyelőre csak ígéret van a jövő évi folytatásra.


A szigetelésre ma még semmi nem kötelezi az embereket a spórolási szándékon túl, de ez már nem sokáig lesz így: 2020-tól jelentősen szigorodik az épületek energiafelhasználásának szabályozása. Igaz, a "közel nulla energiaigény" elvárás csak azokra a házakra vonatozik majd, amelyekre e dátum után kérnek használatba vételi engedélyt, de aki most kezd házépítésben gondolkodni, már nem ártana szem előtt tartania az új szabályt - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem