15 °C Budapest
Ha nincs pénz, nincs szigetelés (x)

Ha nincs pénz, nincs szigetelés (x)

Pénzcentrum
2016. szeptember 12. 05:00

Szigeteléssel akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény.

Otthonainkban átlagosan az összes elfogyasztott energia háromnegyedét fordítjuk fűtésre a Magyar Energetikai Társaság adatai szerint. Mivel azonban a lakóépületek energiahatékonysága jelenleg nagyon rossz, ennek nagy részével az utcát, a pazarlással pedig a környezetet fűtjük. Hogy mennyire, abban óriásiak lehetnek a különbségek. Egy átlagos, az 1980-as években épített, "F" energetikai minősítésű ház kétszer annyi energiát használ négyzetméterenként, mint egy mai szabványoknak megfelelő újabb építésű típus, és akár négyszer annyit, mint a valóban korszerű, A minősítésű ingatlanok.

A legtöbb fűtési célú energiát a családi házak fogyasztják. Míg egy új építésű lakás fajlagos energiafelhasználása átlagosan 100 kWh/m2/év, egy panellakásé 200 kWh/m2/év, addig egy családi házé 320 kWh/m2/év. Mivel sok van belőlük és többségük igen rossz állapotban van, a hazai lakóépületek energiafogyasztásának 81 százalékát a családi házak teszik ki - derül ki a Knauf Insulation és a Szeretlek Magyarország által végzett lakossági felmérésből.

Nem csak az újépítésű házakkal lehet azonban javítani a mutatókon. A tető és homlokzat utólagos szigetelésével, nyílászárócserével, hőszigetelő vakolatok alkalmazásával akár 30-40%-kal csökkenthető a fűtési energiaigény, ráadásul a munkálatok még ősszel, a hideg beállta előtt elvégezhetők. A szigetelés egy átlagos, 100 négyzetméteres családi ház esetében éves szinten akár 1000 köbméter gáz, vagyis nagyságrendileg 50 ezer forint költség-csökkentést is jelenthet - mondják az újHÁZ Centrum szakértői.


Azonban a családi házban lakók nagy része egyelőre nem szigetel. Miközben az 1,3 millió társasházi és panellakásból már több mint 400 ezer szigetelt, addig a 2,8 millió hazai családi házból mindössze 560.000 tekinthető energiahatékonysági szempontból korszerűnek - elsősorban valószínűleg azért, mert utóbbiak esetében nem nagyon van pályázati forrás a munkálatok elvégzéséhez. Az energia megtakarító korszerűsítéseket támogató Otthon Melege idei, a szükségletekhez képest minimális, 5 milliárd forintos kerete 8 óra alatt merült ki, és egyelőre csak ígéret van a jövő évi folytatásra.


A szigetelésre ma még semmi nem kötelezi az embereket a spórolási szándékon túl, de ez már nem sokáig lesz így: 2020-tól jelentősen szigorodik az épületek energiafelhasználásának szabályozása. Igaz, a "közel nulla energiaigény" elvárás csak azokra a házakra vonatozik majd, amelyekre e dátum után kérnek használatba vételi engedélyt, de aki most kezd házépítésben gondolkodni, már nem ártana szem előtt tartania az új szabályt - hangsúlyozzák az újHÁZ Centrum szakértői.

(x)

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?