1 °C Budapest

Megszólalt a bankvezér: mikor lehet euró Magyarországon

2016. szeptember 11. 10:01

A magyar gazdaság jó úton halad, javulnak a makromutatók, azt azonban még nehéz megítélni, hogy 2020-ban be lehet-e vezetni az eurót - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

Az Európai Unió jövőjében optimistán ítélte meg a közép-európai térség országainak teljesítményét, úgy vélte a következő 20 évben gyorsabb gazdasági növekedést érhetnek el, mint a nyugat-európai fejlett EU-tagországok. 

Azt gondolom, összességében nem instabil az EU gazdasága, az kétségtelen, hogy a Brexit hatásai még kiszámíthatatlanok, de az EU és az Egyesült Királyság közötti új szerződésnek várhatóan nem lesz drámai hatása az unió gazdaságára" 

- mondta az OTP elnök-vezérigazgatója.

Az uniós pénzpiaci helyzetről pedig kifejtette: a határon átnyúló szolgáltatások jelentős hatást tudnak gyakorolni egy-egy ország, illetve az unió gazdaságára, ezen a területen várhatóan erősebb lesz az európai felügyelet szerepe, tevékenysége. Ezzel együtt összességében az európai adminisztráció hatékonyságát kellene növelni.

Csányi Sándor kiemelte: nem a szabályok számát kellene gyarapítani, hanem azokra a területekre kellene összpontosítani, koncentrálni a szabályozásban is, amelyek az egész eurózónát tekintve az országok versenyképességét erősíthetik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sok a bank Magyarországon

A magyar bankrendszer további konszolidációját firtató kérdésre Csányi Sándor elmondta: a magyar lakosság számához képest még mindig sok a bank Magyarországon. A banki kamatok alacsonyak, "az infláció még a kelleténél is alacsonyabb", emiatt alacsonyak a banki kamatrések, és az uniós szabályozás extraköltségeket jelent a bankoknak. Ráadásul a fiatal generáció igénye megnőtt a digitális szolgáltatások iránt, ezek együttes beruházás-igényét csak a nagyobb hitelintézetek képesek fedezni. A kisebb bankok, az üzemméretükből fakadóan nem bírják majd állni a versenyt, és ezek tulajdonosai elgondolkodnak majd az értékesítés lehetőségén.

Kiemelte: "főleg a környező országokat tekintve, több most az eladó bank, mint bármikor."

Az OTP Bank mindenhol megvizsgálja az akvizíciós lehetőségeket, és ahol kicsi az OTP piaci részesedése, ott szeretne ésszerűn terjeszkedni. "Úgy néz ki, van sanszunk a közeljövőben néhány ilyen akvizícióra" - emelte ki Csányi Sándor. Hozzátette, Magyarországon jó az OTP piaci mérete, folyik a nemrég megvásárolt AXA Bank integrációja, a Budapest Bank megvétele pedig nem merült fel.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem