30 °C Budapest
Neked is kondenzációs kazánod van? Akkor ez érdekelni fog

Neked is kondenzációs kazánod van? Akkor ez érdekelni fog

2016. augusztus 3. 15:03

Az úgynevezett kazánrendelet célja a hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtőberendezésekre való áttérés ösztönzése, a kazáncsere azonban nem csak költséges, de a szükséges kéményfelújítás és a lakók egymásrautaltsága miatt is komoly nehézséget jelent a társasházakban élőknek. Mivel egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be kondenzációs és nem kondenzációs készülék, a kazáncseréhez és az ahhoz szükséges kéményfelújításhoz a teljes lakóközösség részvétele illetve beleegyezése szükséges.


Az Európai Unió 2007-es ErP, vagyis energiával kapcsolatos termékek irányelve értelmében a tagországokban külön-külön meghatározott határidőig új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre kell cserélni a régebbi típusú kazánokat. Mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy harmada a lakossági energiafelhasználásból származik, a közösségi jogszabály mérföldkő lehet az unió azon céljának elérésében, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a kontinensen a széndioxid-kibocsátás.

Amellett azonban, hogy ezek a berendezések több százezer forintba kerülhetnek, a telepítésükhöz elengedhetetlen kéményfelújításhoz szükséges a teljes lakóközösség engedélye is társasházak esetében - hívja fel a figyelmet közleményében a Házfórum.

A kondenzációs kazánok beépítéséhez szükséges a kémények korszerűsítése is, azonban egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és nem kondenzációs kazán is. Ezért amíg a társasházban vagy lakásszövetkezetben akár csak egy nem kondenzációs kazán is a kéménybe van kötve, a közösség nem tudja elvégezni a felújításokat. Emellett pedig a kondenzációs kazán telepítéséhez szükség van a lakók engedélyére is, hiszen a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti

- idézte a közlemény Sárvári Marcellt, a Házfórum vezető szakértőjét. Hozzátette, hogy természetesen senki nem kötelezhet egy adott lakástulajdonost, hogy több százezer forintos költségen lecserélje még működő kazánját annak érdekében, hogy megvalósulhasson a teljes társasházat érintő korszerűsítés, azonban ez kellemetlen helyzetet eredményezhet.

Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket. Előbb 2015. szeptember 26-a, majd 2016. július 1-je volt az a legkésőbbi időpont, ami után az elromlott korábbi kazánok helyett még régi típusút vásárolhattak, mielőtt kivonnák ezeket a forgalomból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legutóbbi változtatás szerint a társasházban/lakásszövetkezetben élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra váltaniuk, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak.

A kivétel a turbós készülékekre nem vonatkozik, ezek július 1-e óta csak kondenzációs kazánra cserélhetők.

A kondenzációs berendezések a ventilláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt. Ezek a készülékek így az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat, ami számottevő rezsi-megtakarítást jelenthet a lakóknak, mindemellett a modern készülékek egyenletesebb és biztonságosabb hőellátást is biztosítanak - zárul a Házfórum közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?