10 °C Budapest

Neked is kondenzációs kazánod van? Akkor ez érdekelni fog

2016. augusztus 3. 15:03

Az úgynevezett kazánrendelet célja a hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtőberendezésekre való áttérés ösztönzése, a kazáncsere azonban nem csak költséges, de a szükséges kéményfelújítás és a lakók egymásrautaltsága miatt is komoly nehézséget jelent a társasházakban élőknek. Mivel egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be kondenzációs és nem kondenzációs készülék, a kazáncseréhez és az ahhoz szükséges kéményfelújításhoz a teljes lakóközösség részvétele illetve beleegyezése szükséges.


Az Európai Unió 2007-es ErP, vagyis energiával kapcsolatos termékek irányelve értelmében a tagországokban külön-külön meghatározott határidőig új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre kell cserélni a régebbi típusú kazánokat. Mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy harmada a lakossági energiafelhasználásból származik, a közösségi jogszabály mérföldkő lehet az unió azon céljának elérésében, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a kontinensen a széndioxid-kibocsátás.

Amellett azonban, hogy ezek a berendezések több százezer forintba kerülhetnek, a telepítésükhöz elengedhetetlen kéményfelújításhoz szükséges a teljes lakóközösség engedélye is társasházak esetében - hívja fel a figyelmet közleményében a Házfórum.

A kondenzációs kazánok beépítéséhez szükséges a kémények korszerűsítése is, azonban egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és nem kondenzációs kazán is. Ezért amíg a társasházban vagy lakásszövetkezetben akár csak egy nem kondenzációs kazán is a kéménybe van kötve, a közösség nem tudja elvégezni a felújításokat. Emellett pedig a kondenzációs kazán telepítéséhez szükség van a lakók engedélyére is, hiszen a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti

- idézte a közlemény Sárvári Marcellt, a Házfórum vezető szakértőjét. Hozzátette, hogy természetesen senki nem kötelezhet egy adott lakástulajdonost, hogy több százezer forintos költségen lecserélje még működő kazánját annak érdekében, hogy megvalósulhasson a teljes társasházat érintő korszerűsítés, azonban ez kellemetlen helyzetet eredményezhet.

Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket. Előbb 2015. szeptember 26-a, majd 2016. július 1-je volt az a legkésőbbi időpont, ami után az elromlott korábbi kazánok helyett még régi típusút vásárolhattak, mielőtt kivonnák ezeket a forgalomból.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legutóbbi változtatás szerint a társasházban/lakásszövetkezetben élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra váltaniuk, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak.

A kivétel a turbós készülékekre nem vonatkozik, ezek július 1-e óta csak kondenzációs kazánra cserélhetők.

A kondenzációs berendezések a ventilláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt. Ezek a készülékek így az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat, ami számottevő rezsi-megtakarítást jelenthet a lakóknak, mindemellett a modern készülékek egyenletesebb és biztonságosabb hőellátást is biztosítanak - zárul a Házfórum közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem