28 °C Budapest
Neked is kondenzációs kazánod van? Akkor ez érdekelni fog

Neked is kondenzációs kazánod van? Akkor ez érdekelni fog

2016. augusztus 3. 15:03

Az úgynevezett kazánrendelet célja a hatékonyabb és környezetkímélőbb fűtőberendezésekre való áttérés ösztönzése, a kazáncsere azonban nem csak költséges, de a szükséges kéményfelújítás és a lakók egymásrautaltsága miatt is komoly nehézséget jelent a társasházakban élőknek. Mivel egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be kondenzációs és nem kondenzációs készülék, a kazáncseréhez és az ahhoz szükséges kéményfelújításhoz a teljes lakóközösség részvétele illetve beleegyezése szükséges.


Az Európai Unió 2007-es ErP, vagyis energiával kapcsolatos termékek irányelve értelmében a tagországokban külön-külön meghatározott határidőig új, hatékonyabb és környezetkímélőbb készülékekre kell cserélni a régebbi típusú kazánokat. Mivel a károsanyag-kibocsátás mintegy harmada a lakossági energiafelhasználásból származik, a közösségi jogszabály mérföldkő lehet az unió azon céljának elérésében, hogy 2020-ra 20 százalékkal csökkenjen a kontinensen a széndioxid-kibocsátás.

Amellett azonban, hogy ezek a berendezések több százezer forintba kerülhetnek, a telepítésükhöz elengedhetetlen kéményfelújításhoz szükséges a teljes lakóközösség engedélye is társasházak esetében - hívja fel a figyelmet közleményében a Házfórum.

A kondenzációs kazánok beépítéséhez szükséges a kémények korszerűsítése is, azonban egy gyűjtőkéménybe nem vezethető be egyszerre kondenzációs és nem kondenzációs kazán is. Ezért amíg a társasházban vagy lakásszövetkezetben akár csak egy nem kondenzációs kazán is a kéménybe van kötve, a közösség nem tudja elvégezni a felújításokat. Emellett pedig a kondenzációs kazán telepítéséhez szükség van a lakók engedélyére is, hiszen a kémény felújítása őket is közvetlenül érinti

- idézte a közlemény Sárvári Marcellt, a Házfórum vezető szakértőjét. Hozzátette, hogy természetesen senki nem kötelezhet egy adott lakástulajdonost, hogy több százezer forintos költségen lecserélje még működő kazánját annak érdekében, hogy megvalósulhasson a teljes társasházat érintő korszerűsítés, azonban ez kellemetlen helyzetet eredményezhet.

Magyarországon az elmúlt egy évben többször is kaptak haladékot a lakástulajdonosok, hogy lecseréljék hagyományos vagy turbós készüléküket. Előbb 2015. szeptember 26-a, majd 2016. július 1-je volt az a legkésőbbi időpont, ami után az elromlott korábbi kazánok helyett még régi típusút vásárolhattak, mielőtt kivonnák ezeket a forgalomból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A legutóbbi változtatás szerint a társasházban/lakásszövetkezetben élőknek készülékcsere esetén 2018-ig nem kötelező kondenzációs kazánra váltaniuk, ha 10 kW-os vagy az alatti fűtőkészülékekre és a 30 kW névleges teljesítményű vagy az alatti kombi kazánokat használnak, amelyek gyűjtőkéményhez csatlakoznak.

A kivétel a turbós készülékekre nem vonatkozik, ezek július 1-e óta csak kondenzációs kazánra cserélhetők.

A kondenzációs berendezések a ventilláció segítségével a már felhasznált hőt visszaforgatják a rendszerbe, ami az amúgy távozó hővel melegíti a kazánba beáramló vizet, újrahasznosítva a hulladékhőt. Ezek a készülékek így az elavult régi készülékekhez képest akár háromszor-négyszer jobb energiahatékonysággal fűtik a lakásokat, ami számottevő rezsi-megtakarítást jelenthet a lakóknak, mindemellett a modern készülékek egyenletesebb és biztonságosabb hőellátást is biztosítanak - zárul a Házfórum közleménye.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43