13 °C Budapest
Totális csőd is lehet a CSOK-ból: erre kell figyelni

Totális csőd is lehet a CSOK-ból: erre kell figyelni

Pénzcentrum
2016. január 7. 05:44

Három gyerek bevállalása esetén 10+10 millió forintot kaphatunk az államtól, azonban, ha nem teljesítjük a gyerekcélt, akkor a támogatást kiemelkedő büntetőkamattal kell visszafizetnünk. Kiszámoltuk, hogy mennyivel tartoznánk az államnak 10 év múlva, és mennyibe kerülne a törlesztés, ha hitel felvételével próbálnánk törleszteni az államnak a támogatást.

20 millió forintot is kaphatunk az államtól, ha bevállaljuk, hogy 10 éven belül három gyerekünk lesz, 10 millió forintot vissza nem térítendő támogatás, 10 millió forintot pedig kedvezményes hitel formájában kaphatunk. Jól hangozhat a 10+10 milliós otthonteremtési támogatás, ha azonban előre kell bevállalni gyereket, akkor nem árt tudni arról, hogy mi történik akkor, ha mégsem tudjuk teljesíteni valamilyen okból a három gyermek vállalását.

Két gyerek jött csak össze

Ha nem jön össze a három gyerek, de kapunk egészségügyi igazolást, akkor nem kell fizetnünk büntetőkamatot, igaz az eredeti támogatást ilyenkor is vissza kell fizetni. Ha három gyerek helyett csak két gyerek születik ez 7,4 millió forintot jelent, ami a mai kamatszintek mellett egy 15 éves futamidejű, 62 ezer forintos hitelből oldható meg, ha egyáltalán adnak a bankok hitelt erre. Így egyszerre jár le az eredeti, ekkortól piaci kamatozású hitellel (ha ezt 25 évre vettük fel), aminek a törlesztőrészlete 64 ezer forint, tehát a havi kiadás összesen 130 ezer forint lesz.

Igazán nagyot viszont akkor bukhatunk, ha nem orvosi okokból nem lesz 3 gyermekünk a bevállalt időszak alatt. Ekkor ugyanis a vissza nem térítendő támogatást a jegybanki alapkamat (1,35 százalék) ötszörösével (6,75 százalék) kell visszafizetni. Emellett a hitelünk kamatkedvezményét is vissza kell fizetni, igaz, ez csupán az alapkamat szintjén kamatozik.

Ha két gyermekünk lesz a 10 év végén, akkor az utánuk járó támogatást levonhatjuk a visszafizetendő összegből, így 14,2 millió forintot kell az államnak adnunk a CSOK miatt és 2,2 milliót a kamatkedvezmény miatt, ez 16,4 millió forint összesen.

Ezt nyilvánvalóan nehéz egy összegben kifizetni. Ha viszont hitelből szeretnénk kifizetni, akkor 15 éves futamidő mellett 138 ezer forintos törlesztőrészlettel számolhatunk, de ehhez még hozzá kell adni a korábbi hitelünk piaci kamatozású részletei is (64 ezer forint), így összesen 203 ezer forintot költhetünk a lakásra.

Mi a helyzet akkor, ha nő az alapkamat?

Az elmúlt 25 évben az alapkamat jellemzően hat százalék felett volt, így nem elképzelhetetlen, hogy a következő tíz évben is magasabb lesz az irányadó ráta. A késedelmi kamat egyébként fél évente kerül felülvizsgálásra a Polgári törvénykönyv szerint, ilyenkor illeszkedik az alapkamathoz a késedelmi kamat mértéke. 2017 végéig egyébként nem kell tartani az alapkamat növekedéséről, mivel Matolcsy György jegybankelnök szerint az alapkamat a jelenlegi szinten marad.

Ezután viszont akár jóval magasabb is lehet ennél, így elkészítettünk számolásunkat 4 százalékos irányadó ráta mellett is, így a büntető kamat mértéke 20 százalékos.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ennek köszönhetően 51 millió forintot kellene visszafizetni az államnak, ha nem teljesítjük a három gyerek feltételt.

Ha ezt 15 éves futamidejű hitelből próbálnánk törleszteni 9 százalékos kamattal (hiszen a hitelkamatok is megugranak az alapkamat növekedése miatt), akkor a régi hitel piaci kamatozása miatt 84 ezer forintba, a tartozás törlesztése pedig 519 ezer forintba kerülne havonta. Ez azt jelenti, hogy a támogatásra és a hitelre összesen 603 ezer forintot kéne költenünk minden hónapban.

Mit tehetünk, hogy teljesítsük a gyerekcélt?

Az egyébként igen jelentős támogatás mértékéhez képest látható, hogy elképesztően magas összegeket kell visszafizetni, ha nem tudjuk teljesíteni a gyerekcélt. Az átlagos családok számára kigazdálkodhatatlan kamatok ugyanis pénzügyileg olyan bajba sodorhatnak, amin már a magáncsőd sem segíthet. Ezért nem árt megbizonyosodni arról, hogy teljesítjük a három gyerek feltételt. Erre egyébként az örökbefogadás is alkalmas lehet, ugyanis ezzel is teljesíthető a CSOK igényléséhez kötött gyerekcél.

Mi a helyzet a korábbi lakástámogatásokkal?

A CSOK 2015. júliusa óta érhető el, de korábban is voltak vissza nem térítendő lakástámogatások Magyarországon. Ezek közül eddig a legsikeresebb a szocpol volt, amit 2001 és 2009 között lehetett kérni, viszont erről pontos adatai nincsenek az illetékes minisztériumnak. A CSOK közvetlen elődje a lakásépítési támogatás (LÉT) volt, ami 2012 és 2015 között volt igényelhető. Ezzel összesen 2 200-an éltek, összesen 3,1 milliárd forint értékben, vagyis átlagosan 1,4 millió forinthoz jutottak a családok.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?