15 °C Budapest

600 ezer családot már csak egy lépés választ el az ajándékmillióktól

2016. január 6. 14:01

Van olyan bank, ahol már most igényelhető az új, kibővített Családok Otthonteremtési Kedvezménye, a CSOK. A nagy összegű támogatás sokakat foglalkoztat, de a kérdés azoknál lehet a legégetőbb, akiknek már most két vagy három gyerekük van. A Pénzcentrum utánajárt: ez a támogatás akár több százezer családot is érinthet.


Idén januártól még kedvezőbb feltételekkel igényelhető az egyösszegű vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a CSOK. Egy gyerek esetén 600 ezer forintot kaphatunk, a kétgyermekes családok támogatása 2,6 millió forintra bővült a háromgyerekeseknek pedig teljesen új program jött létre.

A program része, hogy 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatás mellett 10 millió forint összegű, 25 éves, maximum 3 százalékos lakáshitelt biztosít az állam.

KATTINTS! 10+10 millió: ennyi önerő kell az új CSOK mellé

Fontos azonban, hogy a CSOK meglévő és vállat gyermek után egyaránt is igényelhető. Hány családnál is jöhet szóba a 10+10 milliós támogatás?

{{EMBED:infogram_0_magyar_csaladok_szama_gyerekszam_szerint" title="Magyar családok száma gyerekszám szerint}}

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbb 2011-ben végzett népszámlálást, így azóta biztosan történt változás, de a számok arányaiban jól mutatják, hogy míg a legtöbb családban egy gyermek van, sok az olyan család is, ahol már két gyerek született. A 2011-es népszámlás során 388 598 olyan család volt, ahol a szülők házasságban éltek és már két gyerekük volt. Náluk igazán égető a kérdés, hogy vajon vállalnának-e egy harmadik gyereket, hogy megkapják a nagy összegű támogatást. Persze azok a házastársak, akiknek még nincs vagy csak egy gyerekük van, szintén vállalhatnak gyerekeket.

A KSH adatai szerint kevesebb családban van három vagy annál is több gyermek, viszont a támogatás szempontjából, ha már meg vannak a gyerekek, akkor nem számít, hogy házasok vagyunk-e vagy sem. A legutóbbi adatok szerint a háromgyerekes családok Magyarországon összesen 163 090-en voltak, míg a négy vagy annál több gyerekes családok összesen 55 164-en.

Mikor lesz a következő népszámlálás?
Információink szerint a következő népszámlálás 2021-ben esedékes. 2016 októberében azonban a népesség és a lakások tíz százalékára kiterjedő kis népszámlálást tartanak, hogy felmérjék az elmúlt öt évben bekövetkezett változásokat.

Mik a pontos feltételek?

A támogatást a meglévő gyermek után egyedülállók, élettársak és házastársak felső korhatár nélkül igényelhetik. Vállalt gyermek után a házaspár egyik tagjának 40 év alattinak kell lennie, hogy jogosultak legyenek a kedvezményre. A gyermekvállalás teljesítési határideje 10 év. A megszületésére vonatkozó határidőt

  • új lakás építésénél és építési engedély köteles bővítésnél: a használatbavételi engedély kiadásának napjától, vagy használatbavétel tudomásulvételének napjától,
  • nem építési engedély köteles bővítés esetén: a munkálatok befejezéséről szóló teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozat hitelintézet részére történő benyújtásának napjától,
  • új vagy használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Nem csak a saját gyermek számít

Érdekes, hogy nem csak saját gyermekkel lehet teljesíteni a kívánt gyerekszámot. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a házaspárnak egészségügyi okokból nem születhet (több) gyermeke, akkor a megelőlegezett CSOK összegét vissza kell fizetni és a hitelt is tovább kell emellett törleszteni. Ehhez az orvosnak ki kell mondania, hogy nem születhet gyermeke a párnak, ha viszont nem teljesen meddő a pár, akkor öt alkalommal mesterséges megtermékenyítési programban kell részt venniük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a program sikertelen, akkor a támogatás visszafizetését gyermekek örökbefogadásával kerülheti el a házaspár. Amennyiben nem a meddőség miatt nem születnek gyerekek és örökbefogadás sem történik, a Polgári törvénykönyv szerinti késedelmi kamat ötszörösével kell visszafizetni a 10 milliós támogatások esetében. A késedelmi kamat alapja a jegybanki alapkamattal egyezik meg, ennek az ötszörösével kell számolni a CSOK-nál.

KATTINTS! 20 milliót is bukhatsz az új CSOK-kal, ha nem figyelsz

Elvált szülőknél ki igényelhet?

Az a szülő igényelheti a gyermek után a CSOK-ot, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Amennyiben közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem