10+10 millió: ennyi önerő kell az új CSOK mellé

2016. január 6. 11:01

Az új CSOK támogatás jelentősen megkönnyíti a lakásvásárlást a magyar családoknak, azonban az új otthonhoz gyakran önerőre is szükségünk lehet. Két példán keresztül mutatjuk be, mennyi pénzt kell előteremtenünk egy átlagos új ingatlanhoz.

Mit jelent a 10+10 milliós támogatás?

A 3 gyermeket nevelő vagy vállaló családok, új építésű lakást vásárolásakor, vagy új lakóingatlant építésekor 10 millió forint CSOK-ra lehetnek jogosultak. További, maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott kölcsönt kaphatnak legfeljebb 25 éves futamidőre, 3 százalékos kamat mellett.

Természetesen nem mindegy, hogy hol szeretnénk új lakást vásárolni. Példánkban egy vidéki és egy fővárosi lakásvásárlást elemeztünk. A támogatással finanszírozni kívánt új lakás hasznos alapterületétnek el kell érnie a 60 négyzetmétert, ezért kalkulációnkban egy 75 négyzetméteres lakást vizsgáltunk, melyhez vidéken átlagosan 21,5 millió forintért, Budapesten pedig 40 millió forintért juthatunk hozzá.

Vidéki lakásvásárlás

A 21,5 millió forintba kerülő, 75 négyzetmétereses, vidéki, új építésű lakás vásárlásához 3 meglévő vagy vállalt gyermek után 10 millió forint CSOK jár, amely mellé (megfelelő jövedelemfedezetség esetén) maximum 10 millió forint kamattámogatott hitel vehető fel. Feltételezve, hogy a CSOK-ot továbbra is önerőként számítja be a bank (a vételár minimum 20 százalékát kell felmutatni önerőként) a 21,5 milliós vételár megfizetéséhez 1,5 millió forint saját pénzre van szükség.

A jövedelemfedezettségre vonatkozó szabályok alapján az igénylők összes hiteltörlesztése 400 ezer forint vagy az alatti igazolt nettó jövedelem esetén jövedelmük maximum 50 százaléka, 400 ezer forint feletti munkabér esetén jövedelmük legfeljebb 60 százaléka lehet. A 10 millió forint összegű, 3 százalékos ügyleti kamat mellett nyújtott támogatott lakáshitel havi törlesztő részlete 25 éves futamidő esetén 47 421 forint lenne, így ha az átlagkeresetű háztartásnak nincsen egyéb hiteltörlesztése, hitelképesek lehetnek.

Budapesti lakásvásárlás

A 40 millió forintba kerülő, 75 négyzetméteres, budapesti új építésű lakás vásárlásához 3 meglévő vagy vállalt gyermek után szintén 10 millió forint CSOK jár, amely mellé megfelelő jövedelemfedezetség esetén ugyancsak maximum 10 millió forint kamattámogatott hitel vehető fel. Így a 40 milliós vételár kifizetéséhez 20 millió forint további forrásra van szükség.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mekkora előnyt jelent a 3 százalékos kamatú támogatott lakáshitel?

A 3 gyermekes vagy 3 gyermeket vállaló családok számára még eddig nem kínálkozott ilyen kedvező lehetőség az otthonteremtéshez, ezen belül is az új lakásszerzéshez

- mondta Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője. Figyelemre méltó különbséget tapasztalhatunk a 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó kamattámogatott hitel és a bankok kínálatában elérhető szintén támogatott, illetve piaci kamatozású lakáshitelek között.

Míg a 3 gyermekesek számára új lakásszerzéshez elérhető államilag támogatott hitel kamata 3 százalék, addig a fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatása keretében nyújtott, 20 éves kamattámogatású lakáshitel induló kamatlába 5 éves kamatperiódus esetén jelenleg 5,72 százalék, míg 1 éves referenciakamat alapú piaci lakáshitel esetén az induló kamatláb 3,45 százalék. Hozzá kell tenni azonban, hogy az 1 éves referenciakamat alapú konstrukciónál a törlesztő részlet évente változhat, míg a kamattámogatott hitel esetében a 3 százalék a maximum. Ezzel szemben a hosszú távon fix kamatozású piaci lakáshitelek közül a leghosszabb, 20 éven át fix törlesztésű piaci lakáshitel jelenlegi kamata 6,9 százalék.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem