21 °C Budapest
Nem vicc: így kereshetsz 10 perc metrózással 10 millió forintot

Nem vicc: így kereshetsz 10 perc metrózással 10 millió forintot

2015. október 16. 05:49

Neked megérne 10 perc metrózás 10 millió forintot; vagy mindened a jó lokáció? Nem vicc, elképesztő árkülönbségek mutatkoznak a budapesti metró vonalán. Metrótérképünkön mutatjuk a budapesti lakásárakat.

Az ingatlanpiac elhíresült mantrája szerint egy lakás értékének meghatározásakor a három legfontosabb tényező a lokáció, a lokáció, és természetesen a lokáció. Hogy ezt bizonyítsuk, az FHB Index segítségével, közel 1250 valós lakáspiaci tranzakció alapján metrótérképre raktuk a fővárosi lakásárakat. Jelentjük, nincs nagy meglepetés.

Figyelem, alábbi TÉRKÉPÜNK KATTINTÁSRA NAGYÍTHATÓ!

Mint a térképen látható eredmények is igazolják, az átlagos négyzetméterárakat tekintve általánosan érvényesülő jelenség, hogy a belváros felé haladva magasabbak az árak, mint a külsőbb kerületek megállóinál. A régebben épült vonalak mentén ez a tendencia azonban még látványosabban jelentkezik, mint például a 4-es metró esetében.

A legdrágább metrómegállónak az Opera (421 ezer Ft/nm) és a Deák Ferenc tér (403 ezer Ft/nm), míg a legolcsóbbnak a II. János Pál pápa tér (161 ezer Ft/nm) és Újpest Városkapu (164 ezer Ft/nm) bizonyult, a fajlagos árakban a különbség több mint két és félszeres. Ez tehát azt jelenti, hogy

egy 50 négyzetméteres lakásért az Operánál átlagosan 13 millió forinttal kell többet kicsengetni, mint a II. János Pál pápa tér környékén.

A tranzakciók alapján egyébként a drágább metrómegállók vonzáskörzetében hajlandóak is mélyebben a zsebükbe nyúlni a vásárlók: ha az árszinteket vizsgáljuk, akkor a legolcsóbbak a 3-as metró ellentétes végein található állomások: a Forgách utca és a Határ út (6,9-7 millió Ft), a legdrágábbak pedig a Deák Ferenc tér és a Ferenciek tere (30 millió Ft).

{{EMBED:otthonterkep.hu/embed?q=Budapest&s=elado&o=ertekesites2014&lat=47.481016589036074&lng=19.129600524902344&z=11}}

Az egyes metróvonalak a megállók árainak átlagolásával sorba is rendezhetők, talán kevésbé meglepő, hogy a Földalatti az első (322 ezer Ft/nm), hiszen a város patinás környékét öleli fel. Némiképp leszakadva következik az M2-es vonal (281 ezer Ft/nm), ahol meredekebben esnek az árak a pesti oldal felé a budaival összehasonlítva. Alig végzett előrébb az M4-es (254 ezer Ft/nm) a 3-as metrónál (248 ezer Ft/nm).

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Várhatóan a külsőbb, alacsonyabb négyzetméterárral rendelkező megállók előbb-utóbb drágulni fognak, ha folytatódik a VIII. kerület rehabilitációja. A 3-as metró megállóinak alacsonyabb árait pedig az is magyarázza, hogy mindkét irányban mélyen behatol a kisebb presztízsű külsőbb kerületekbe is, így a drágább belső megállók súlya kisebb

- tette hozzá az eredményekhez Horváth Áron, az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője.

Felmérésünk módszertana:

Az FHB Index adatbázisa alapján állítottuk elő a budapesti metrómegállók környékének jellemző lakásárait. Munkánk során a 2014. év teljes, illetve a 2015. év eddig beérkezett, teljes tulajdonrész vételét érintő budapesti tranzakcióit használtuk fel, majd kiszűrtük a kiugró (nem releváns) árral és alapterülettel rögzített megfigyeléseket az adatbázisból.

Ezt követően az utcanév és irányítószám kombinációkat GPS koordinátákkal láttuk el, és a BKK honlapjáról letölthető megálló adatbázis felhasználásával párosítottuk az egyes tranzakciókhoz legközelebb eső metrómegállókat. Akkor tekintettünk egy tranzakciót egy bizonyos megállóhoz tartozónak, ha az a megálló 200 méteres sugarában található. Ettől csak abban az esetben tértünk el, ha:

  • 20-nál kevesebb tranzakciót sikerült besorolni, ekkor megnöveltük a vonatkozó kör sugarát
  • egy tranzakció két megállóhoz is került, ekkor a közelebbihez soroltuk be.
A Széchenyi fürdő esetén nem adtunk meg árakat, mivel az állomás a Városliget közepén található, így a legközelebbi tranzakciók is közelebb találhatók a szomszédos Mexikói út és Hősök tere megállóhoz.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?