Életveszély a magyar lakásokban: eddig 4 halálos áldozat

Pénzcentrum
2013. október 15. 11:32

A mai nappal hivatalosan is kezdetét vette Magyarországon a fűtési szezon, mely egyet jelent a szén-monoxid mérgezéses esetek elszaporodásával is. Idén eddig három felnőtt és egy gyermek veszítette életét az egyik leggyakoribb háztartási balesetben.

Budapesten október 14-ig több mint százharmincnégy szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Hatvanan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Csak szeptember végétől október közepéig tizenkét esethez kellett kivonulniuk az igazgatóság tűzoltóinak. Ebben az időszakan tizenkét ember - köztük négy gyermek - került kórházba CO mérgezéssel - mondta el Varga Ferenc egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója felhívta a figyelmet, hogy rendelkezésre álló adatok szerint idén három felnőtt és egy gyermek vesztette életét CO mérgezésben.

A kötelező kéményellenőrzéseket a jogszabályokba foglaltak szerint előre ütemezett módon, sormunka jelleggel végzi a közszolgáltató. Ennek ellenére 2013. január és szeptember között 53 ezer lakásba nem engedték be a kéményseprőket az ellenőrzés idején. A jogszabály szerint előre jelzett időpontban (a jelenlegi gyakorlat szerint ez 4 órás időintervallumot jelent - a szerk.) kétszer próbálkoznak a kéményseprő; ezután 30 napja van az ingatlan tulajdonosának, hogy bejelentést követően pótlólag vegye igénybe a szolgáltatást. Amennyiben ezt a tulajdonos elmulasztja a kéményseprők jelentik az esetet az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak, amely kivizsgálás után bírságot szabhat ki a tulajdonosra.

A rengeteg baleset mindazonáltal a törvényhozókat is szigorításra sarkallta. A 2012/8.Miniszteri Rendelet szerint a meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket legkésőbb 2016 végéig kell átvizsgálnia szakembernek, azután pedig ötévente, a vezetékeknél pedig tízévente írják elő a vizsgálatot kötelezően. Ezek szerint a 1981-nél régebben működő készülékeket már legkésőbb jövő év végéig meg kell nézetni, az 1993 előttieket 2014 év végéig, a 2003 előttieket 2015 végéig, az ennél fiatalabb készülékek esetében áll a már említett 2016 év végi határidő. (A rendelet melléklete szerint a vizsgálatokat legalább gázvezeték- és gázkészülék-szerelő mestervizsgával, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező szakember végezheti el.)

Sőt, az olyan új épület, amelyben nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha - a jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő - szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeznek el benne. Ráadásul csak így működhetnek a jövőben egyes meglévő közintézmények (iskola, óvoda), illetve a zenés-táncos rendezvényeknek helyet adó ingatlanok is. Mindezt fenntartandó, a belügyminiszter új rendelete arra kötelezi a kéményseprőket, hogy az éves kéményvizsgálatok során a szén-monoxid-érzékelők működését is ellenőrizzék. Amennyiben azok működése nem szabályos, akkor értesíteniük kell a tűzvédelmi hatóságot.

Eddig a becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval, azonban szakértők szerint tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók az olcsó műszerek miatt. Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott vélemények szerint a magyar piacon 3-20 ezer forint közötti összegért kapható riasztók közül a 10 ezer forintnál olcsóbbak nem kellően megbízhatóak.

Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalangáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

Tippek, hogy elkerüld a mérgezést

  • Rendszeresen ellenőriztesd a kéményeket, a kazánokat, kályhákat. Ezeket smindig szakemberrel szereltesd be, vizsgáltasd felül!
  • Szerezz be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmeztet (ez néhány ezer forintos tétel)!
  • Ügyelj arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
  • Rendszeresen szellőztesd a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem