1 °C Budapest

Életveszély a magyar lakásokban: eddig 4 halálos áldozat

Pénzcentrum
2013. október 15. 11:32

A mai nappal hivatalosan is kezdetét vette Magyarországon a fűtési szezon, mely egyet jelent a szén-monoxid mérgezéses esetek elszaporodásával is. Idén eddig három felnőtt és egy gyermek veszítette életét az egyik leggyakoribb háztartási balesetben.

Budapesten október 14-ig több mint százharmincnégy szén-monoxid mérgezéses esethez kellett vonulniuk a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltóinak. Hatvanan szenvedtek szén-monoxid-mérgezést. Csak szeptember végétől október közepéig tizenkét esethez kellett kivonulniuk az igazgatóság tűzoltóinak. Ebben az időszakan tizenkét ember - köztük négy gyermek - került kórházba CO mérgezéssel - mondta el Varga Ferenc egy mai napon tartott sajtótájékoztatón. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója felhívta a figyelmet, hogy rendelkezésre álló adatok szerint idén három felnőtt és egy gyermek vesztette életét CO mérgezésben.

A kötelező kéményellenőrzéseket a jogszabályokba foglaltak szerint előre ütemezett módon, sormunka jelleggel végzi a közszolgáltató. Ennek ellenére 2013. január és szeptember között 53 ezer lakásba nem engedték be a kéményseprőket az ellenőrzés idején. A jogszabály szerint előre jelzett időpontban (a jelenlegi gyakorlat szerint ez 4 órás időintervallumot jelent - a szerk.) kétszer próbálkoznak a kéményseprő; ezután 30 napja van az ingatlan tulajdonosának, hogy bejelentést követően pótlólag vegye igénybe a szolgáltatást. Amennyiben ezt a tulajdonos elmulasztja a kéményseprők jelentik az esetet az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnak, amely kivizsgálás után bírságot szabhat ki a tulajdonosra.

A rengeteg baleset mindazonáltal a törvényhozókat is szigorításra sarkallta. A 2012/8.Miniszteri Rendelet szerint a meglévő gázkészülékeket és csatlakozó vezetékeket legkésőbb 2016 végéig kell átvizsgálnia szakembernek, azután pedig ötévente, a vezetékeknél pedig tízévente írják elő a vizsgálatot kötelezően. Ezek szerint a 1981-nél régebben működő készülékeket már legkésőbb jövő év végéig meg kell nézetni, az 1993 előttieket 2014 év végéig, a 2003 előttieket 2015 végéig, az ennél fiatalabb készülékek esetében áll a már említett 2016 év végi határidő. (A rendelet melléklete szerint a vizsgálatokat legalább gázvezeték- és gázkészülék-szerelő mestervizsgával, és gázipari műszaki biztonsági felülvizsgáló szakképesítéssel rendelkező szakember végezheti el.)

Sőt, az olyan új épület, amelyben nyitott égésterű tüzelőberendezés üzemel, csak akkor kaphat használatbavételi engedélyt, ha - a jogszabályban meghatározott műszaki követelményeknek megfelelő - szén-monoxid-érzékelő berendezést helyeznek el benne. Ráadásul csak így működhetnek a jövőben egyes meglévő közintézmények (iskola, óvoda), illetve a zenés-táncos rendezvényeknek helyet adó ingatlanok is. Mindezt fenntartandó, a belügyminiszter új rendelete arra kötelezi a kéményseprőket, hogy az éves kéményvizsgálatok során a szén-monoxid-érzékelők működését is ellenőrizzék. Amennyiben azok működése nem szabályos, akkor értesíteniük kell a tűzvédelmi hatóságot.

Eddig a becslések szerint Magyarországon 100-500 ezer lakás rendelkezik szén-monoxid-riasztóval, azonban szakértők szerint tízből nyolc lakásban hamis biztonságérzetben élnek a lakók az olcsó műszerek miatt. Laboratóriumi vizsgálatokkal alátámasztott vélemények szerint a magyar piacon 3-20 ezer forint közötti összegért kapható riasztók közül a 10 ezer forintnál olcsóbbak nem kellően megbízhatóak.

Szén-monoxid, a láthatatlan gyilkos

A szén-monoxid-mérgezés az egyik leggyakoribb háztartási baleset, amelyet legtöbbször a nem megfelelő műszaki állapotú, vagy a helytelenül használt tüzelőberendezés, kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázkazán, gáz vízmelegítő vagy vegyes tüzelésű kazán okozza. A szénvegyületek tökéletlen égése során képződő színtelen, szagtalangáz valamely rendellenesség miatt a lakótérbe kerül, és megmérgezi az ott tartózkodókat. A szén-monoxid rendkívül agresszív, mérges gáz. Belélegezve a tüdőn át a vérbe kerül, ahol kétszázötvenszer intenzívebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, vagyis megakadályozza az oxigénfelvételt.

Tippek, hogy elkerüld a mérgezést

  • Rendszeresen ellenőriztesd a kéményeket, a kazánokat, kályhákat. Ezeket smindig szakemberrel szereltesd be, vizsgáltasd felül!
  • Szerezz be szén-monoxid-érzékelő jelzőkészüléket, amely a mérgezés veszélyére figyelmeztet (ez néhány ezer forintos tétel)!
  • Ügyelj arra, hogy a szellőzőnyílások mindig szabadon maradjanak!
  • Rendszeresen szellőztesd a tüzelő- fűtőberendezések helyiségeit!

 

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?