19 °C Budapest

Így spórolhatsz tízezreket a lakásbiztosításon

Pénzcentrum
2013. október 15. 05:34

Az elmúlt évek gazdasági változásai nyomot hagytak a magyarok biztosítás-választási szokásain is. Ennek talán leginkább érzékelhető példája a gépjármű felelősségbiztosítások köre, ahol évről-évre az olcsóbb a nyerő, de más területen, például a lakásbiztosításoknál is komoly igény mutatkozik az alacsonyabb árakra. A biztosítók pedig jól láthatóan alkalmazkodnak ezekhez az igényekhez.

Felmérések szerint százból 70-75 magyar ingatlan van biztosítva. Ez nagyjából megfelel a közép-kelet-európai átlagnak, de elmarad a nyugat-európaitól. Bár még mindig sokan vannak, akik teljesen feleslegesnek tartják a lakásbiztosítást, egyre több lakástulajdonos dönt úgy, hogy inkább egy olcsóbb biztosítást választ. A társaságok pedig egyre inkább igyekeznek kiszolgálni ezeket az igényeket is.

Az elmúlt öt évben az átalakuló gazdasági körülmények hatásaként számos területen megváltoztak az ügyfelek igényei. A biztosítók tapasztalatai azt mutatják, hogy főként az olcsó "fapados" biztosításokat keresik a lakástulajdonosok, amelyek az alapkockázatokra terjednek ki, amilyenek a tűzesetből, elemi csapásokból illetve az ingatlanba való betörésből adódó károk. Egyre többen keresik azokat a lehetőségeket is, amelyekkel olcsóbbá lehet tenni egy biztosítást.

Egy dolgot fontos azonban hangsúlyozni: a biztosítás kötésénél lehetőleg ne elsősorban az ár döntsön, hanem aszerint válasszunk, hogy mire van szükségünk, illetve, hogy adott árért mit kapunk. Mindenkinek fel kell mérnie, mekkora kockázatot tud kezelni. Olyan ez, mint egy piramis. Ha a tűz, az elemi kár és az épületbiztosítás nem elég, köthetünk felelősségbiztosítást, hogy védekezzünk az általunk okozott károk következményei ellen, ami szintén jelentős, egy családi költségvetést felborító tétel tud lenni. Aztán a következő lépés az ingóság biztosítása lehet, majd jöhetnek a kiegészítő kockázatok. Ezek a lépcsőfokok mindig egy kicsivel több kiadást jelentenek.

Mit ad az olcsó biztosítás, hogyan tehetjük olcsóbbá biztosításunkat?

A legolcsóbb biztosítások már 20-22 ezer forintos éves díjért elérhetőek: ha utánaszámolunk, napi egy kávé áráért védhetjük otthonunkat, értékeinket. A biztosítótársaságok legolcsóbb lakásbiztosításainak állandó fedezetei elsősorban az ingatlant és az ingóságokat veszélyeztető károkra terjednek ki. A biztosítások általában fedezetet nyújtanak például viharkárokra, védenek jégverés, felhőszakadás ellen is. Kártérítést nyújtanak a leggyakrabban előforduló beázási károkra, üvegtörésre, vagy a villámcsapás miatt keletkező károkra.
Általában a legolcsóbb biztosításokból sem hiányzik a betöréses lopás elleni védelem sem.


A legolcsóbb ajánlatoknál is lehet kedvezőbbet találni, ha közvetlenül a biztosítótársasággal szerződünk, de kifejezetten internetes biztosítások nem csak olcsóbbak lehetnek, hanem kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést is kínálnak.

Igencsak drága megoldás, ha valaki levelezni szeret a biztosítójával, ügyeit ügyfélszolgálaton keresztül, személyesen intézi, majd sárga csekken havonta fizet. A költségek már azzal csökkenthetőek, ha nem havi, hanem negyedéves vagy éves díjat fizetünk. A díjak tovább csökkenthetők, ha vállaljuk, hogy mindent az interneten keresztül intézünk és a díjat bankkártyával, esetleg csoportos beszedési megbízással egyenlítjük ki. Könnyebbséget jelenthet az is, ha egy bizonyos összeghatár alatt (önrész) hajlandóak vagyunk mi magunk állni az esetleges károkat.

Mi az, ami ellen nem véd az olcsó biztosítás?

Van olyan biztosítás, amely olcsó ugyan, de alapvető kockázatok, például a földrengések, vagy villámcsapás másodlagos hatása ellen nem véd. Aztán az sem mindegy, az alacsony árért cserébe vajon a biztosító képes-e megtéríteni a kárt akkor is, ha mondjuk sok ügyfelének egyszerre rongálja meg az otthonát a vihar.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legolcsóbb biztosítás általában nem nyújt védelmet a vandalizmus ellen, vagy a tető beázásánál, de például a fagyasztott élelmiszerek megromlásából eredő kár esetén sem segít.

Fontos tudnunk, hogy az olcsó biztosítás hátránya lehet, hogy kisebb a kárösszeg - erre is érdemes rákérdezni a biztosítás megkötése előtt.

Érdemes évente átnézni biztosításainkat, különösen lakásbiztosítás esetén érdemes minden nagyobb értékű tárgy vásárlása után átgondolni, kár esetén még mindig elegendő-e a biztosításunk fedezete.

Várjuk az olvasói leveleket!
Ezen a héten olvasóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy lakásbiztosítással kapcsolatos kérdéseiket feltehessék egy biztosítási szakértőnek. A felmerülő kérdéseket 2013. október 16-án délig várjuk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre! A kérdésekre adott szakértői válaszokat 2013. október 18-án közöljük oldalunkon!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 15. 13:19
Még csak fél napja érhető el, máris több mint 132 ezren nézték meg azt a Facebook Live-on, élőben su...
Holdblog  |  2022. május 15. 07:01
Nézték már, hogy mennyire hasonlít a részvénypiacok viselkedése az elmúlt tíz évben a II. világhábor...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30