2 °C Budapest

Így spórolhatsz tízezreket a lakásbiztosításon

Pénzcentrum
2013. október 15. 05:34

Az elmúlt évek gazdasági változásai nyomot hagytak a magyarok biztosítás-választási szokásain is. Ennek talán leginkább érzékelhető példája a gépjármű felelősségbiztosítások köre, ahol évről-évre az olcsóbb a nyerő, de más területen, például a lakásbiztosításoknál is komoly igény mutatkozik az alacsonyabb árakra. A biztosítók pedig jól láthatóan alkalmazkodnak ezekhez az igényekhez.

Felmérések szerint százból 70-75 magyar ingatlan van biztosítva. Ez nagyjából megfelel a közép-kelet-európai átlagnak, de elmarad a nyugat-európaitól. Bár még mindig sokan vannak, akik teljesen feleslegesnek tartják a lakásbiztosítást, egyre több lakástulajdonos dönt úgy, hogy inkább egy olcsóbb biztosítást választ. A társaságok pedig egyre inkább igyekeznek kiszolgálni ezeket az igényeket is.

Az elmúlt öt évben az átalakuló gazdasági körülmények hatásaként számos területen megváltoztak az ügyfelek igényei. A biztosítók tapasztalatai azt mutatják, hogy főként az olcsó "fapados" biztosításokat keresik a lakástulajdonosok, amelyek az alapkockázatokra terjednek ki, amilyenek a tűzesetből, elemi csapásokból illetve az ingatlanba való betörésből adódó károk. Egyre többen keresik azokat a lehetőségeket is, amelyekkel olcsóbbá lehet tenni egy biztosítást.

Egy dolgot fontos azonban hangsúlyozni: a biztosítás kötésénél lehetőleg ne elsősorban az ár döntsön, hanem aszerint válasszunk, hogy mire van szükségünk, illetve, hogy adott árért mit kapunk. Mindenkinek fel kell mérnie, mekkora kockázatot tud kezelni. Olyan ez, mint egy piramis. Ha a tűz, az elemi kár és az épületbiztosítás nem elég, köthetünk felelősségbiztosítást, hogy védekezzünk az általunk okozott károk következményei ellen, ami szintén jelentős, egy családi költségvetést felborító tétel tud lenni. Aztán a következő lépés az ingóság biztosítása lehet, majd jöhetnek a kiegészítő kockázatok. Ezek a lépcsőfokok mindig egy kicsivel több kiadást jelentenek.

Mit ad az olcsó biztosítás, hogyan tehetjük olcsóbbá biztosításunkat?

A legolcsóbb biztosítások már 20-22 ezer forintos éves díjért elérhetőek: ha utánaszámolunk, napi egy kávé áráért védhetjük otthonunkat, értékeinket. A biztosítótársaságok legolcsóbb lakásbiztosításainak állandó fedezetei elsősorban az ingatlant és az ingóságokat veszélyeztető károkra terjednek ki. A biztosítások általában fedezetet nyújtanak például viharkárokra, védenek jégverés, felhőszakadás ellen is. Kártérítést nyújtanak a leggyakrabban előforduló beázási károkra, üvegtörésre, vagy a villámcsapás miatt keletkező károkra.
Általában a legolcsóbb biztosításokból sem hiányzik a betöréses lopás elleni védelem sem.


A legolcsóbb ajánlatoknál is lehet kedvezőbbet találni, ha közvetlenül a biztosítótársasággal szerződünk, de kifejezetten internetes biztosítások nem csak olcsóbbak lehetnek, hanem kényelmesebb és gyorsabb ügyintézést is kínálnak.

Igencsak drága megoldás, ha valaki levelezni szeret a biztosítójával, ügyeit ügyfélszolgálaton keresztül, személyesen intézi, majd sárga csekken havonta fizet. A költségek már azzal csökkenthetőek, ha nem havi, hanem negyedéves vagy éves díjat fizetünk. A díjak tovább csökkenthetők, ha vállaljuk, hogy mindent az interneten keresztül intézünk és a díjat bankkártyával, esetleg csoportos beszedési megbízással egyenlítjük ki. Könnyebbséget jelenthet az is, ha egy bizonyos összeghatár alatt (önrész) hajlandóak vagyunk mi magunk állni az esetleges károkat.

Mi az, ami ellen nem véd az olcsó biztosítás?

Van olyan biztosítás, amely olcsó ugyan, de alapvető kockázatok, például a földrengések, vagy villámcsapás másodlagos hatása ellen nem véd. Aztán az sem mindegy, az alacsony árért cserébe vajon a biztosító képes-e megtéríteni a kárt akkor is, ha mondjuk sok ügyfelének egyszerre rongálja meg az otthonát a vihar.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legolcsóbb biztosítás általában nem nyújt védelmet a vandalizmus ellen, vagy a tető beázásánál, de például a fagyasztott élelmiszerek megromlásából eredő kár esetén sem segít.

Fontos tudnunk, hogy az olcsó biztosítás hátránya lehet, hogy kisebb a kárösszeg - erre is érdemes rákérdezni a biztosítás megkötése előtt.

Érdemes évente átnézni biztosításainkat, különösen lakásbiztosítás esetén érdemes minden nagyobb értékű tárgy vásárlása után átgondolni, kár esetén még mindig elegendő-e a biztosításunk fedezete.

Várjuk az olvasói leveleket!
Ezen a héten olvasóinknak lehetőséget biztosítunk arra, hogy lakásbiztosítással kapcsolatos kérdéseiket feltehessék egy biztosítási szakértőnek. A felmerülő kérdéseket 2013. október 16-án délig várjuk a penzcentrum@penzcentrum.hu e-mail címre! A kérdésekre adott szakértői válaszokat 2013. október 18-án közöljük oldalunkon!

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm