Valóban lehet fillérekért balatoni nyaralót venni?

Pénzcentrum
2013. április 29. 09:04

A jó idő és a fillérekért kínált nyaralókról szóló hírek a Balaton-partra csalták a vevőket − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett környékbeli ingatlanközvetítők, akik úgy látják, a vélt áresésből sokan szeretnének profitálni, s abban a hiszemben látnak neki a kínálat feltérképezésének, hogy tucatjával válogathatnak a színvonalas, fél áron kínált nyaralók között.

Az újságcikkek miatt rengeteg vevőjelölt irreális árelképzelésekkel, fél áron megszerezhető üdülők vérmes reményeivel érkezik a tópartra − vélik a napilap által megkérdezett balatoni ingatlanközvetítők. A vélt áresésből és a tucatjával fillérekért kínált álomnyaralókból sokan szeretnének hasznot húzni, a kedvezőtlen elhelyezkedésű, pattól távoli retroüdülők dömpingszerű kínálatával való szembesülés azonban legtöbbjük számára komoly csalódás. Ráadásul a viszonylag jó fekvésű, 20-30 éves házikók, ikernyaralók tulajdonosai ragaszkodnak az öt-hat év előtti árszinthez. Az első látásra is tetszetős, víz közeli, új vagy újszerű ingatlanokból pedig már jóval szűkösebb a választék, az árak pedig másfél-kétszer akkorák, mint az áresés hírére megjelenő vevők fantáziáiban szereplők.

Az északi part keleti medencéjében, Almáditól Tihanyig például csak a valamilyen pluszt − panorámát, víz- vagy strand közeliséget, szép fekvést, új, újszerű vagy felújított épületet és berendezést, vonzó környezetet vagy ezek elegyét − kínáló ingatlanok tulajdonosai számíthatnak érdeklődőkre − válaszolta lapunk kérdésére Torma Steffi, az Immobalaton Kft. ingatlaniroda tulajdonosnője. Mint kifejtette, az élénkülés tulajdonképpen már 2012 őszén elkezdődött, ám ebből tényleg csak az extrával csábító nyaralók eladói profitálhatnak.

A vevők egyre tájékozottabbak, tudják, mire kell figyelni a vásárlásnál, s egy eladásra kínált százas ingatlanportfólió mintegy 15 százaléka igazán piacképes, a maradéknak csak markáns árcsökkentéssel lehet némi esélye. Ez a bizonyos 15 százalék viszont piaci áron kel el − hangsúlyozta a szakember. Példaként Balatonfüredet említi, ahol a központi, de nyugodt fekvésű, szép, 1000−1500 négyzetméteres telken álló, 80-100 négyzetméter körüli házak 20−25 millió forint körül piacképesek, s jó pozíciójúak lennének az ugyanilyen adottságú, de strand közeli házak 30−40 millió forintért, csakhogy ezekből alig van eladó. Tízmillió forint alatt − noha sok vevő ezzel az elképzeléssel érkezik − önálló ingatlant nem lehet kapni. Igaz, a 30-40 éves, felújítatlan, pici apartmanok, társasházi 23 négyzetméteres lakrészek már hétmillió forinttól megcélozhatók, de ezeknek az állapota és az elhelyezkedése sem igazán vonzó az érdeklődőknek − véli Torma Steffi.

A hatalmas kínálat és a kisszámú piac­képes ajánlat közötti ellentmondást hangsúlyozza Novák Emese, a déli parton érdekelt ingat­lanabalatonon.hu iroda vezetője is. Úgy látja, a jó idő ugyan valóban érezhető élénkülést hozott a vízpartra, kapkodásról azonban nincs szó, a megjelent potenciális vevők a teljes kínálat feltérképezésére törekednek, a legjobb ár-érték arányt és a minőséget keresve. Így aztán a víztől távolabbi, a vasúton vagy főleg a 7-es úton túli tulajdonosoknak szerinte esélyük sincs a kínálatból kiemelkedni, miként a jobb elhelyezkedésű, de felújítatlan, 30-40 éves retroházacskák hirdetőinek sem, különösképpen hogy utóbbiak rendre ragaszkodnak az öt-hat évvel ezelőtti árakhoz − teszi hozzá a szakértő. Mint fogalmaz, az eladók is irreális vágyakat kergetnek, amikor tízévesnél fiatalabb, 80 négyzetméter körüli házakat keresnek a vízhez közeli utcákban, 500 négyzetméteres telken, 15 millió forintért. Az ilyeneket ugyanis 20−30 millió között árulják a tulajdonosok és nincs is túl sok ebből a típusból.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A 10−15 milliós kínálatot a 30-40 éves, felújításra szoruló, 80 négyzetméter körüli ikerházak, üdülők testesítik meg a parthoz közeli sávban, a múltidéző küllem azonban nem éppen hatékony vevőcsalogató − állítja Novák Emese. Az árak persze a fővárostól való távolság függvényében is változnak, Siófok−Fonyód viszonylatban átlagosan 20-30 százalékos a különbség, de még az amúgy kedvelt Bogláron vagy Lellén is legalább 10 százalékkal kisebb a piaci érték, mint a Balaton fővárosában. Az új apartmanoktól az árak, a régi társasüdülős lakrészektől az állag riasztja el az érdeklődőket − jegyzi meg Novák Emese, mellesleg mindkét kategóriában van miből válogatni. A vevőkről szólva elmondja, a legtöbben az ötvenes korosztályból, saját célra vásárolnának. Aki mégis a kiadást fontolgatja, jó ha tisztában van vele, a felújítatlan, víztől távoli épületekben 2500 forintos személyenkénti napi díjnál nem érdemes többel kalkulálnia. Sőt, az óriási kiadható kínálat következtében csak a telt házas Balatonnál van esélye a hasznosításra, ezt az igényszintet ugyanis már régen meghaladta annak a körnek az elvárása, amelynek még egyáltalán van pénze egy balatoni nyaralásra.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm