Valóban lehet fillérekért balatoni nyaralót venni?

Pénzcentrum
2013. április 29. 09:04

A jó idő és a fillérekért kínált nyaralókról szóló hírek a Balaton-partra csalták a vevőket − állítják a Napi Gazdaság által megkérdezett környékbeli ingatlanközvetítők, akik úgy látják, a vélt áresésből sokan szeretnének profitálni, s abban a hiszemben látnak neki a kínálat feltérképezésének, hogy tucatjával válogathatnak a színvonalas, fél áron kínált nyaralók között.

Az újságcikkek miatt rengeteg vevőjelölt irreális árelképzelésekkel, fél áron megszerezhető üdülők vérmes reményeivel érkezik a tópartra − vélik a napilap által megkérdezett balatoni ingatlanközvetítők. A vélt áresésből és a tucatjával fillérekért kínált álomnyaralókból sokan szeretnének hasznot húzni, a kedvezőtlen elhelyezkedésű, pattól távoli retroüdülők dömpingszerű kínálatával való szembesülés azonban legtöbbjük számára komoly csalódás. Ráadásul a viszonylag jó fekvésű, 20-30 éves házikók, ikernyaralók tulajdonosai ragaszkodnak az öt-hat év előtti árszinthez. Az első látásra is tetszetős, víz közeli, új vagy újszerű ingatlanokból pedig már jóval szűkösebb a választék, az árak pedig másfél-kétszer akkorák, mint az áresés hírére megjelenő vevők fantáziáiban szereplők.

Az északi part keleti medencéjében, Almáditól Tihanyig például csak a valamilyen pluszt − panorámát, víz- vagy strand közeliséget, szép fekvést, új, újszerű vagy felújított épületet és berendezést, vonzó környezetet vagy ezek elegyét − kínáló ingatlanok tulajdonosai számíthatnak érdeklődőkre − válaszolta lapunk kérdésére Torma Steffi, az Immobalaton Kft. ingatlaniroda tulajdonosnője. Mint kifejtette, az élénkülés tulajdonképpen már 2012 őszén elkezdődött, ám ebből tényleg csak az extrával csábító nyaralók eladói profitálhatnak.

A vevők egyre tájékozottabbak, tudják, mire kell figyelni a vásárlásnál, s egy eladásra kínált százas ingatlanportfólió mintegy 15 százaléka igazán piacképes, a maradéknak csak markáns árcsökkentéssel lehet némi esélye. Ez a bizonyos 15 százalék viszont piaci áron kel el − hangsúlyozta a szakember. Példaként Balatonfüredet említi, ahol a központi, de nyugodt fekvésű, szép, 1000−1500 négyzetméteres telken álló, 80-100 négyzetméter körüli házak 20−25 millió forint körül piacképesek, s jó pozíciójúak lennének az ugyanilyen adottságú, de strand közeli házak 30−40 millió forintért, csakhogy ezekből alig van eladó. Tízmillió forint alatt − noha sok vevő ezzel az elképzeléssel érkezik − önálló ingatlant nem lehet kapni. Igaz, a 30-40 éves, felújítatlan, pici apartmanok, társasházi 23 négyzetméteres lakrészek már hétmillió forinttól megcélozhatók, de ezeknek az állapota és az elhelyezkedése sem igazán vonzó az érdeklődőknek − véli Torma Steffi.

A hatalmas kínálat és a kisszámú piac­képes ajánlat közötti ellentmondást hangsúlyozza Novák Emese, a déli parton érdekelt ingat­lanabalatonon.hu iroda vezetője is. Úgy látja, a jó idő ugyan valóban érezhető élénkülést hozott a vízpartra, kapkodásról azonban nincs szó, a megjelent potenciális vevők a teljes kínálat feltérképezésére törekednek, a legjobb ár-érték arányt és a minőséget keresve. Így aztán a víztől távolabbi, a vasúton vagy főleg a 7-es úton túli tulajdonosoknak szerinte esélyük sincs a kínálatból kiemelkedni, miként a jobb elhelyezkedésű, de felújítatlan, 30-40 éves retroházacskák hirdetőinek sem, különösképpen hogy utóbbiak rendre ragaszkodnak az öt-hat évvel ezelőtti árakhoz − teszi hozzá a szakértő. Mint fogalmaz, az eladók is irreális vágyakat kergetnek, amikor tízévesnél fiatalabb, 80 négyzetméter körüli házakat keresnek a vízhez közeli utcákban, 500 négyzetméteres telken, 15 millió forintért. Az ilyeneket ugyanis 20−30 millió között árulják a tulajdonosok és nincs is túl sok ebből a típusból.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 10−15 milliós kínálatot a 30-40 éves, felújításra szoruló, 80 négyzetméter körüli ikerházak, üdülők testesítik meg a parthoz közeli sávban, a múltidéző küllem azonban nem éppen hatékony vevőcsalogató − állítja Novák Emese. Az árak persze a fővárostól való távolság függvényében is változnak, Siófok−Fonyód viszonylatban átlagosan 20-30 százalékos a különbség, de még az amúgy kedvelt Bogláron vagy Lellén is legalább 10 százalékkal kisebb a piaci érték, mint a Balaton fővárosában. Az új apartmanoktól az árak, a régi társasüdülős lakrészektől az állag riasztja el az érdeklődőket − jegyzi meg Novák Emese, mellesleg mindkét kategóriában van miből válogatni. A vevőkről szólva elmondja, a legtöbben az ötvenes korosztályból, saját célra vásárolnának. Aki mégis a kiadást fontolgatja, jó ha tisztában van vele, a felújítatlan, víztől távoli épületekben 2500 forintos személyenkénti napi díjnál nem érdemes többel kalkulálnia. Sőt, az óriási kiadható kínálat következtében csak a telt házas Balatonnál van esélye a hasznosításra, ezt az igényszintet ugyanis már régen meghaladta annak a körnek az elvárása, amelynek még egyáltalán van pénze egy balatoni nyaralásra.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?