4 °C Budapest

Jön az új lakástámogatás

MTI
2012. október 12. 10:05

Újfajta üdülési támogatást, illetve lakástámogatást vezetne be a kormány a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai számára - derül ki a kormány honlapjára felkerült tervezetből.

A Belügyminisztérium fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló tervezete értelmében két új juttatás bevezetését is lehetővé tennék. Egyrészt egy - a hivatásos állomány tagjának munkateljesítményét jutalmazó - üdülési támogatást, másrészt a lakástámogatások egy új fajtáját.

A tervezet szerint a hivatásos állomány tagja, a vele közös háztartásban élő házastársa, élettársa, valamint eltartott gyermeke - a hivatásos állomány tagjának kiemelkedő munkateljesítménye alapján - üdülési támogatásban részesíthető. A támogatás részletszabályait miniszteri rendelet fogja rendezni - olvasható a dokumentumban.

"A fiatal hivatásos állományúak magántulajdonú lakáshoz jutását" újfajta lakáscélú kölcsön lehetőségével segítené a kormány. A tervezet általános indoklása szerint a kedvezményes kamatozású, forintalapú kölcsönt a hitelintézetek nyújtják, önerő nem szükséges. A kölcsön futamideje is hosszabb lenne, de maximum a nyugdíjkorhatár eléréséig terjedhet. A hosszú futamidő következtében a havi törlesztőrészlet nem terhelné meg túlzottan az érintetteket - hangsúlyozták.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény mintájára lehetővé tennék a képzettségi pótlék vagy a munkaköri pótlék megállapítását is.

Továbbá - lehetőségként - a személyügyi nyilvántartás részeként bevezetnék a rendőrség, a hivatásos katasztrófavédelmi szerv, a büntetés-végrehajtási szervezet, valamint a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok esetében egy adatbank létrehozását, amelynek célja, hogy a vezetői beosztásokba kinevezendők kiválasztását megkönnyítse.

A fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló törvény módosításával újraszabályoznák a vezénylés és a berendelés jelenlegi "átláthatatlan szabályait". A berendelést a javaslat nem nevesíti külön, a berendelés a vezénylés egy speciális esete lesz.

Meghagynák annak lehetőségét, hogy a hivatásos állomány tagját a berendelés korábbi szabályai alapján a fegyveres szervet irányító miniszter által irányított minisztériumhoz vagy az irányítása, felügyelete alá tartozó önálló költségvetési szervhez, rendvédelmi oktatási intézményhez vezényeljék. Ebben az esetben - az érintett szervek eltérő megállapodásának hiányában - a foglalkoztatással járó költségek a foglalkoztató szervet fogják terhelni, az illetményt a hivatásos szolgálati viszonyra vonatkozó szabályok szerint állapítanák meg. A vezénylés alapesetében továbbra is a más szerv munkavállalóira vonatkozó szabályok az irányadók azzal, hogy a rendfokozati illetménynek megfelelő mértékű pótlékot, betegség esetén távolléti díjat és jubileumi jutalmat kell fizetni. A tervezet a külföldre vezénylést külön részletezi.

 

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?