4 °C Budapest

Évente akár kétszázezret is spórolhatsz

Pénzcentrum
2012. július 26. 13:02

Akár 50-70 százalékkal is csökkenthető a klimatizálás költsége a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakásokban. Így a nyári hőségben havonta akár 13-20 ezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán.

Bár a tapasztalatok szerint a lakásfelújítók többsége a téli hidegre gondol, amikor a megfelelő vastagságú hőszigetelés mellett dönt, egy ilyen beruházás komoly megtakarítást jelenthet a nyári hónapokban is. Hidegzuhanyként érheti ugyanis a lakástulajdonosokat a nyári kánikulában a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett áramszámla, ha nincs kellően szigetelve a lakás.

"A megfelelő szigeteléssel rendelkező lakásokban a klímaberendezéseket kevesebb ideig kell működtetni, ezzel az áramfogyasztás havi 250-400 kilowattal, az ehhez kapcsolódó költség pedig 13-20 ezer forinttal mérséklődhet" - mondta Csokló Gábor, a Masterplast csoport műszaki igazgatója.

Egy átlagos, 70-80 négyzetméter alapterületű, sátortetős épület éves energiaigénye négyzetméterenként mintegy 310-350 kilowattóra. A fűtési és használati melegvíz igénye az ilyen típusú ingatlannak évente mintegy 280-350 ezer forint, emellett nyaranta egy ilyen épületnél a klímaberendezés üzemeltetése havi 20-30 ezer forint.

Egy ilyen épület felújítása 2,4-2,8 millió forintból kivitelezhető: a padlás hőszigetelése 20 centiméter vastag ásványgyapottal, a homlokzat hőszigetelése 12 centiméteres homlokzati hőszigetelő rendszerrel, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése helyiségenkénti szabályozással, és modern 'kombi' kondenzációs kazánnal újítható meg. Ezzel az épület éves energiaigénye négyzetméterenként (fűtés és használati melegvíz) 100 kilowattóra alá csökkenthető.

"A mai energiahordozó árakat figyelembe véve éves szinten 190-225 ezer forint takarítható így meg, a klímaberendezés üzemeltetése a nyári hónapokban havi 20-30 ezer forint körül alakulhat, míg egy jól szigetelt épületben egy nyár alatt akár ennek 50-70 százalékát is meg lehet spórolni, ami mintegy 40-60 ezer forintot jelent" - tette hozzá Csokló Gábor.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58