Évente akár kétszázezret is spórolhatsz

Pénzcentrum
2012. július 26. 13:02

Akár 50-70 százalékkal is csökkenthető a klimatizálás költsége a megfelelő hőszigeteléssel ellátott lakásokban. Így a nyári hőségben havonta akár 13-20 ezer forintot is spórolhatunk a villanyszámlán.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Bár a tapasztalatok szerint a lakásfelújítók többsége a téli hidegre gondol, amikor a megfelelő vastagságú hőszigetelés mellett dönt, egy ilyen beruházás komoly megtakarítást jelenthet a nyári hónapokban is. Hidegzuhanyként érheti ugyanis a lakástulajdonosokat a nyári kánikulában a klímaberendezések fokozott használata miatt megnövekedett áramszámla, ha nincs kellően szigetelve a lakás.

"A megfelelő szigeteléssel rendelkező lakásokban a klímaberendezéseket kevesebb ideig kell működtetni, ezzel az áramfogyasztás havi 250-400 kilowattal, az ehhez kapcsolódó költség pedig 13-20 ezer forinttal mérséklődhet" - mondta Csokló Gábor, a Masterplast csoport műszaki igazgatója.

Egy átlagos, 70-80 négyzetméter alapterületű, sátortetős épület éves energiaigénye négyzetméterenként mintegy 310-350 kilowattóra. A fűtési és használati melegvíz igénye az ilyen típusú ingatlannak évente mintegy 280-350 ezer forint, emellett nyaranta egy ilyen épületnél a klímaberendezés üzemeltetése havi 20-30 ezer forint.

Egy ilyen épület felújítása 2,4-2,8 millió forintból kivitelezhető: a padlás hőszigetelése 20 centiméter vastag ásványgyapottal, a homlokzat hőszigetelése 12 centiméteres homlokzati hőszigetelő rendszerrel, a nyílászárók cseréje, a fűtési rendszer korszerűsítése helyiségenkénti szabályozással, és modern 'kombi' kondenzációs kazánnal újítható meg. Ezzel az épület éves energiaigénye négyzetméterenként (fűtés és használati melegvíz) 100 kilowattóra alá csökkenthető.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

"A mai energiahordozó árakat figyelembe véve éves szinten 190-225 ezer forint takarítható így meg, a klímaberendezés üzemeltetése a nyári hónapokban havi 20-30 ezer forint körül alakulhat, míg egy jól szigetelt épületben egy nyár alatt akár ennek 50-70 százalékát is meg lehet spórolni, ami mintegy 40-60 ezer forintot jelent" - tette hozzá Csokló Gábor.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20