12 °C Budapest

Felújítanád a lakásod? 2014-től sokat spórolhatsz

Pénzcentrum
2012. július 17. 10:02

Várhatóan 2014-től az európai kohéziós és regionális fejlesztési alapok is megnyílnak a lakossági energetikai felújítások támogatása előtt, ami új lehetőséget teremt az energetikai finanszírozásban. Az eddigi rendszerben 40-50 százalékos támogatási intenzitás felett teljes mértékben magánforrásokra volt szükség, az alapok ilyen célra való megnyitásával azonban a karbonforintok szerepelhetnek önrészként. Az EU 2014-től inkább a kedvezményes hitelekre helyezi a hangsúlyt.

A jelenlegi árfolyamon mintegy 328 milliárd forintra számíthat 2013 és 2020 között Magyarország az EU széndioxidkibocsátás-kereskedelmi rendszerében zajló árverésekből (ennek felét kötelező klímavédelemre fordítani) − derül ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet (Mehi) számításaiból. Az európai országok nagy része közös platformon értékesíti 2013-tól a kvótákat, azaz a költségvetés szempontjából is tervezhető bevétellé válik ez a forrás − mondta a Napi Gazdaságnak Bart István elnök.

A Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) tanulmánya szerint az európai kvótakereskedelmi rendszer (ETS) második, 2008 és 2012 közötti időszakában az országok dönthettek arról, hogy a létesítményeknek kiosztott jogok legfeljebb 10 százalékát árverés keretében értékesíthetik. Magyarország a jogok 2 százalékát árverezi el, ami 2,74 millió tonna EUA (European Unit of Account)-nak felel meg. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter beszámolója szerint a tárca idén május és június vége között 2,5 millió EUA egységet értékesített 6,73 eurós egységáron, így a költségvetésbe csaknem ötmilliárd forint kerül.

Az ETS 2008−2012-es időszakából megmaradt kvótákat 2013 áprilisáig kell értékesíteni, ebből összesen mintegy 20 milliárd forint bevétele származhat a magyar államnak, ez az összeg elegendő lenne arra, hogy a ZBR (Zöld Beruházási Rendszer)-ben befogadott, de források hiányában jelenleg álló, több mint 10 milliárd forint értékű pályázat újrainduljon − tette hozzá Bart. A ZBR-t az úgynevezett AAU (Assigned Amount Unit), azaz kiotói kvóták táplálják, ez a kiotói egyezményben meghatározott kibocsátáscsökkentési vállalásból származik, az államközi megfelelés eszköze, az AAU-egységeket 2008 és 2012 között lehet értékesíteni a nemzetközi piacon. Az ETS harmadik időszakában a kvóták több mint 50 százalékát aukción osztják ki, és csak a kisebbik részét adják oda ingyenesen a kötelezett létesítményeknek − tudtuk meg Mezősi Andrástól, a REKK munkatársától. A jelenleg érvényes uniós határozat alapján a teljes kiosztott mennyiség 2013-ban 2,04 milliárd tonna, ez minden évben 1,74 százalékkal csökken, így várhatóan 2020-ra a kiosztott mennyiség 1,78 milliárd tonna lesz.

A 2013-as büdzsé nevesítve csupán egymilliárd forintot szán energiahatékonysági beruházásokra (az ideiben 1,9 milliárd forint szerepel). Ideális megoldást jelentene a piaci szereplők számára, ha − mivel az európai kereskedelmi rendszerből tervezhetően érkeznek a bevételek − a költségvetés is tervezhető módon "üzenne" a végeknek. Az óvatosságot indokolhatja, hogy a befolyó összegek felének elköltésére előírt éghajlatvédelmi célok meglehetősen sokrétűek lehetnek (vagyis a szaktárca érthető módon nem feltétlenül akar elköteleződni), a Mehi álláspontja szerint azonban nemzetgazdasági szempontból az épületfelújítások támogatása lenne a legelőnyösebb.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A nyilvánosságra került kormányzati dokumentumok és stratégiák is kiemelt célként határozzák meg az energiahatékonyságot. A Mehi által javasolt állami hitelalap a karbonforintok és kohéziós források mellett a kereskedelmi bankokat is bevonná az eljárások gyorsítása érdekében. (A rendszer működtetésére alkalmas lehet a kormány által régóta tervezett zöld bank, sajtóinformációk szerint hamarosan újra előkerülhet egy ilyen intézmény kérdése.) A Nemzeti Felújítási Alapnak a Mehi szerint 33 százalékos vissza nem térítendő támogatást, illetve kedvezményes hiteleket kell adnia a lakosságnak − mindez évi 18,5 ezer munkahelyet, 6,5 milliárd forint költségvetési bevételt és 28 ezer felújított lakást eredményezhet. Az alap forrásai között a Mehi számításai szerint az évi 14 milliárd forint karbonbevétel mellett több mint 40 milliárd forint uniós és magántőke érkezne.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm