11 °C Budapest

Hadjárat a benzinturizmus ellen: ez az eredménye

Pénzcentrum
2012. április 19. 17:05

Csökkenő forgalom, kevesebb várakozás, több benzin - nagyjából így összegezhető a NAV hadjárata, melyet az ukrán határszakaszon indított az üzemanyag-turizmus visszaszorítása érdekében.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal által az bevezetett intézkedések következtében a határátkelők forgalma 24 százalékkal, az átlagos várakozási idő 46 százalékkal, a behozott üzemanyag mennyisége pedig 32 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei legális üzemanyag kutakon értékesített benzin mennyisége az intézkedés bevezetését megelőző egy év alatt 11,7 százalékkal, míg a gázolajé 4,3 százalékkal nőtt annak ellenére, hogy országosa mindkét üzemanyag forgalma visszaesést mutat.

Az ukrán határszakaszon a Nemzeti Adó- és Vámhivatal március elejétől fokozottan ellenőrzi az üzemanyag vám- és adómentes, magáncélú behozatalát. Ennek összetett feltételi:

  • a behozatal kizárólag alkalmi jellegű és
  • az üzemanyagot személyes használatra hozzák be és
  • az üzemanyagnak sem a jellege, sem a mennyisége nem utal kereskedelmi mennyiségű behozatalra.

Amennyiben a feltételek valamelyike nem teljesül, az üzemanyag csak jövedéki adó és általános forgalmi adó megfizetése után hozható be Magyarország területére!

Az ellenőrzés tapasztalatai, valamint a magyarországi üzemanyagtöltő-állomások az intézkedést megelőző egy éves időszakra vonatkozó forgalmi adatainak elemzése alapján az alábbiak állapíthatóak meg:

  • Benzinforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a benzinforgalom összesítve, az előző év március havi adataihoz képest 0,59 százalékkal emelkedett, ebből a legnagyobb mértékű növekedés Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, ahol 8,75 százalékot tett ki. Az éves országos átlaghoz viszonyítva ez 11,7 százalékos növekedést jelent. (Országosan az értékesített benzin mennyisége ugyanezen időszakra 3 %-os csökkenést mutat!)
  • Gázolajforgalom: Az Észak-alföldi régióban vizsgált megyékben a gázolajforgalom összesítve az előző év március havi adataihoz képest 5,61 százalék-kal nőtt. Ez különösen jó eredmény az országos adatok tükrében, hiszen az országos átlagos változáshoz képest 7,1 százalékkal emelkedett a gázolajforgalom az észak-alföldi megyékben, ezen belül Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 4,3 százalékos növekedést mutat. (Országosan az értékesített gázolaj mennyisége ugyanezen időszakban 1,52 százalékkal csökkent!)

A vizsgált adatok nyomán elmondható, hogy az országos visszaesés mind a benzin, mind a gázolaj forgalom tekintetében 2012 márciusában továbbra is megfigyelhető, amely az üzemanyag árak folyamatos emelkedésének hatása. Ugyanakkor az országos visszaesés ellenére az Észak-alföldi régióban, továbbra is tapasztalható egy erőteljes dinamikájú növekedés, ami nem magyarázható a szezonális hatásokkal.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A magyar-ukrán határon áthaladó utasforgalomban ugyancsak változások figyelhetők meg az intézkedést megelőző egy év vonatkozásában, ugyanis 2011 és 2012 márciusának adatait összehasonlítva kiderül, hogy az Ukrajna felől belépő gépkocsik számában 24%-os visszaesés tapasztalható, míg a behozott üzemanyag mennyisége 32 százalékkal csökkent. A forgalom visszaeséséből következik, hogy jelentősen, 46 százalékkal csökkent az ukrán határszakaszon a várakozási idő (Záhonyban 64 százalékkal!), így turisták gyorsabban léphetnek át a határon.

Figyelembe véve hogy az említett térségben az országos átlagnál is magasabb visszaesés lett volna várható, továbbra is érvényes az a megállapítás, hogy az üzemanyag forgalmazás a határról a legális üzemanyagtöltő állomások irányába tevődik át, köszönhetően a határon bevezetett intézkedéseknek, amelyeket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a továbbiakban is folytat.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm