8 °C Budapest

A GVH nem talál fogást a benzináron

Pénzcentrum
2012. április 18. 09:31

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) már közel két éve vizsgálja a Mol üzemanyag-árképzését. A vizsgálati határidő már ugyan tavaly év végén lejárt, de a hivatalnál azt mondták a Népszabadságnak, hogy a vizsgálat még mindig tart. A várakozások szerint a hivatal nem marasztalja el az olajtársaságot - írja az Origo.

2010 májusában indított versenyfelügyeleti eljárást a Gazdasági Versenyhivatal azzal a kimondott gyanúval, hogy az olajtársaság visszaélve erőfölényével túlságosan magas árakat alkalmazott - írja szerdai számában a Népszabadság. A GVH korabeli nyilatkozata hivatkozik a versenytörvényre, mely szerint vizsgálatukat akkortól számított hat hónapon belül be kell fejezni. Hozzáfűzték ugyanakkor,hogy az ügy bonyolultsága miatt ez kétszer hat hónappal meghosszabbítható.

Gondolovics Katalin, a GVH sajtószóvivője a lapnak elmondta: bár a vizsgálat elhúzódik, a GVH továbbra is a törvényes határidőn belül jár el. Az ügy bonyolultsága miatt többször került sor adatkérésre - magyarázta, és hozzátette, hogy az ezek között eltelt idő nem számít bele a határidőbe. Pánczél Andrea, a Mol szóvivője azt közölte a Népszabadsággal, hogy legutóbb decemberben szolgáltattak adatokat a GVH-nak.

A GVH 2010-ben azt közölte, hogy észleléseik és piaci információk szerint az a gyanúja, hogy a Mol üzemanyagpiacokon 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasak, aminek érezhető hatása lehet a kiskereskedelmi árakra is. Leszögezték ugyanakkor, hogy a gyanú nem jelenti a jogsértés megállapítását.

A lap szerint a szakértők többsége arra számít, hogy a hivatal - ahogy a korábbi vizsgálatok alkalmával sem, úgy - ezúttal sem marasztalja el az olajtársaságot. Mint írják, a Mol pontosan követ a benzin, illetve a gázolaj külföldi tőzsdéken alakuló jegyzésárait, rászámolva a forint dollárhoz viszonyított alakulását is. Ha nem így tenne, az itthoni kútcégek a konkurens finomítóktól rendelnék meg a termékeiket. A kutak 80-90 százaléka jelenleg a Moltól veszi meg az üzemanyagot. A 95-ös benzin szerdától újabb csúcsra ért, immár 454 forint a literenkénti átlagára.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem