0 °C Budapest

5 százalékos önerővel is lehet lakást venni

Pénzcentrum
2012. január 24. 16:06

Az önrészre vonatkozó követelmények csökkentésével és a kis önerővel rendelkező hitelek garantálásával segítené a brit kormány a lakáshitelezés fellendülését - írja a Bloomberg. A válság előtt önrész nélkül is nyújtottak hiteleket a brit bankok, néhány éve ez már nem így van.

A magyarnál kisebb mértékben ugyan, de Nagy-Britanniában is jócskán elmarad a jelzáloghitelezés szintje a 2006-ostól, hisz kevesebb mint a fele annak. Jelenleg a lakásvásárlóknak legalább 25%-os önerővel kell rendelkezniük ahhoz, hogy lakáshitelhez jussanak. A brit kormány ezt követelményt 5%-ra csökkentené azzal, hogy állami és lakásépítői garanciával csökkentené e hitelek kockázatait.

A lépés rövid távon a bankok és az építőipar számára is kedvező lenne, hiszen fellendítené a lakáshitelezést, és a becslések szerint a jelenlegi várakozásokhoz képest 3%-kal növelné a lakáspiaci árakat. A lakásépítések száma 15%-kal nőhet az intézkedés hatására. A brit házépítők szövetségének szóvivője szerint évente 240 ezer új lakásra van szükség a szigetországban, hogy lépést tartson a szektor a népesség növekedésével, ezzel szemben 2010-ben csak 127 780 lakás épült az országban.

Az új szabályok (kisebb önrész és garanciák) a második negyedévben léphetnek életbe, a garanciát fejlesztők és a kormány közösen nyújtanák. Az érintett szektorok üdvözölték a lépést, annak esetleges hátrányairól (pl. milyen következményekkel járhat, ha egy újabb válsághullám esetén a garanciák tömeges lehívására kerül sor) nem nyilatkoztak.

 

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 30. 20:58