3 °C Budapest

Ez fájni fog: 422 forint a benzin, 444 a dízel szerdától

Pénzcentrum
2012. január 9. 14:03

Soha nem látott magasságba emelkedik szerdától a hazai benzin (422 forintra) és gázolajár (444 forintra). A Portfolio.hu értesülései szerint a MOL a forint jelentős gyengülése és az olajár emelkedése miatt literenkénti 10 forinttal emeli az üzemanyagok árát szerdától. Ilyen jelentős mértékű áremelésre (melyet nem adóemelés okozott) az utóbbi négy évben nem volt példa.

Szerdától bruttó 10 forinttal emeli a MOL a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi listaárát. Ilyen jelentős mértékű áremelésre az utóbbi négy évben nem került sor, leszámítva a 2009. júliusi és 2010. januári jövedéki adó és áfa emeléseket.

 


Bár az egyes kutak árképzése egymástól eltérő, az autósok nagyjából ugyanilyen mértékű változással (+10 Ft) szembesülnek majd a benzin és a gázolaj esetében az állomásokon. Ez azt jelenti, hogy a benzint országszerte már átlagosan 421-422 forintos, a gázolajat pedig 444-445 forintos literenkénti áron tankolhatjuk majd.

Sokkol a benzinár: ezeket a kutakat jobb, ha elkerülöd - KATTINTS!

Hatalmas áremelkedés - Miért?

December vége óta a hazai üzemanyagárak a literenkénti hat forintos terhet jelentő áfa-emeléssel együtt összesen már több mint húsz forinttal emelkedtek (a benzin 27, a gázolaj 22 forinttal) soha nem látott ármagasságokba. A lendületes emelkedés hátterében három tényező húzódik meg:

1. A forint árfolyama jelentős mértékben gyengült az euróhoz és dollárhoz képest, mely a Magyarországgal kapcsolatos befektetői aggodalmakkal van összefüggésben. Tavaly év végén 223 forintot kellett adni egy dollárért, az utóbbi napokban viszont már 240 forintba került egy dollár.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2. Az iráni atomprogrammal kapcsolatban egyre nagyobb geopolitikai feszültségeket lehet tapasztalni, ami segít az olajár tartósan magas szinteken való stabilizálódásának. A nyugati országok szankciókkal sújtják Iránt, a finomítók megpróbálnak más forrásokból olajat szerezni, ami miatt Irán a jelentős olajforgalmat bonyolító Hormuzi-szoros lezárásával fenyeget. A világ olajforgalmának közel 40%-át bonyolító szoros hajóforgalmának megbénítása komoly csapást jelentene az olajpiac számára, hirtelen emelkedést generálva az olaj árában.

Miközben az olaj ára magas szinteken tartózkodik, Európában a finanszírozási forrásainak elapadása miatt a svájci Petroplus finomítói bezárásokat jelentett be múlt héten. Az európai finomítói kapacitások 4,4%-át tudhatja magáénak a társaság, így ezek kiesése a benzin és gázolaj árának (olajárénál is nagyobb) emelkedését generálhatja.


3. Január 1-től a 25%-os áfa-kulcsot 27%-ra emelték, ami a hazai üzemanyagárak esetében literenként hat forintos áremelést jelentett. A benzin és gázolaj adótartalma így tovább emelkedett a literenkénti 200 forint feletti magasságokba, ráadásul a gázolaj a november elsejei jövedéki adó emelés hatására mostanra nagyjából beérte a benzint.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?