20 °C Budapest

Lakást vennél? Ennyit alkudhatsz vidéken, ennyit Budapesten

2011. augusztus 8. 14:02

Idén júliusban az országban kevesebb ingatlan cserélt gazdát, mint a megelőző két hónapban - áll a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci elemzésében. Az elemzés talán legérdekesebb eleme ugyanakkor a vidéki városokban, Pest megyében és Budapesten mért irányár változások, valamint a potenciális vásárlók alkupozíciója.

Kevesebb ingatlan cserélt gazdát idén a mögöttünk álló hónapban, mint az azt megelőző két hónapban, számszerűen 6 250. A csökkenés oka feltehetően a szezonalitásban kereshető, de a magas svájci frank árfolyam is kedvezőtlenül hatott a piacra. Összesített eredményként az látszik, hogy az előző év arányosított időszakához képest 10 százalékkal kevesebb a tranzakció, mint tavaly.

A panellakások piacát vizsgálva Nyugat-Magyarország kivételével minden területi egység esetében áresés látható 2011 júniusához képest. Az esés Kelet-Magyarországon eléri, a fővárosban pedig megközelíti a 10 százalékot. Az ország nyugati régiójában nemcsak a négyzetméterár növekedett, hanem a panelek fajlagos ára is, méghozzá azt jelentősen meghaladó, 17 százalékos mértékben.

Hogyan hat a svájci frank magas árfolyama az ingatlanpiacra
A frank árfolyamnak közvetett hatása lehet az ingatlanpiaci tendenciákra, de a sorozatos csúcsdöntések a piaci hangulatot idegessé tehetik és a háztartások várakozásaira is negatív hatással lehet - mondta a Pénzcentrum.hu-nak Déry Attila. Az Otthon Centrum vezető elemzője szerint az alpesi deviza erősödése sokak számára egyre vonzóbbá teheti az árfolyamgát igénybevételét. Ugyanakkor azok, akik nem akarják, vagy nem tudják az árfolyamgátat igénybe venni és a magas frank árfolyam miatt késedelembe esnek a hitelükkel, szintén csak közvetetett hatást gyakorolnak a lakáspiacra. A bank a késedelmes hitelek esetén ugyanis az árverési kvóta miatt csak korlátozott mennyiségben indíthat meg kényszerértékesítéseket, így az árlehajtó hatás korlátozott lesz. Az elemző elmondása szerint megszaporodhat viszont azok száma, akik bár tudják fizetni a magas frank árfolyam mellett a törlesztőrészleteket, nem esnek késedelembe, mégis maguk döntenek úgy, hogy inkább eladják ingatlanukat. Kattints a linkre és olvass a témáról bővebben: "Indulhatnak a kényszerértékesítések a lakáspiacon"


Tégla építésű lakások esetében csak a belváros (V, VI, VII. kerületek) tudták mintegy 4%-kal növelni az átlag négyzetméter árakat. A többi, vizsgált területen viszont csökkenés volt tapasztalható, még ha csekélyebb mértékű is, mint a panelek esetében. A legnagyobb esés Buda esetében figyelhető meg, itt az átlag négyzetméter árak 13 százalékkal zuhantak, viszont a fajlagos vételi ár nem változott. Ennek oka nem egy általános lakásár esés, hanem az, hogy júliusban Budán nagyobb arányban vásároltak felújítandó, vagyis olcsóbb ingatlant, mint az azt megelőző hónapban.

 


A budai kerületek iránt összességében csökkent az érdeklődés júniushoz képest. Ugyancsak ez figyelhető meg a belváros tekintetében. A belső kerületek kivételével azonban a pesti oldalt nagyobb érdeklődés övezte, még a kevésbé keresett külső kerületek is csekély növekedést mutattak egy hónap alatt. Mindezek mellett továbbra is a XI. és XIII. kerületek vannak az érdeklődők fókuszában.

Korábban: "Filléres lakások a pesti belvárosban"

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az alku és az irányárak változása talán az egyik legérdekesebb pontja az elemzésnek, melyet ingatlantípusonként bontva mutat a barométer. Az irányár változás nem más, mint az a különbség, amely a megbízásban szereplő első irányár és a vevő megjelenésekor éppen rögzített utolsó irányár közt mutatkozott. Az alku azt a további árcsökkentést mutatja, amelyről a vevő és az eladó állapodott meg a tárgyalások során.

 


A két szám együtt tehát jól mutatja azt a különbséget az árban, amelyet eredetileg az eladó elgondolt és ami végül köttetett. Júliusban a budapesti házak eladóinak kellett átlagban a legnagyobb irányár változást elszenvedniük, amelyet a vevők további nagymértékű alkuval sújtottak. De nemcsak Budapesten, hanem az agglomerációban és országszerte is a házak tulajdonosai számíthatnak a legerősebb alkukra.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?