16 °C Budapest

Vége a moratóriumnak: lesznek olcsóbb lakások?

Pénzcentrum
2011. július 1. 18:15

Mi a véleményük a kormány és a Bankszövetség által első körben kihirdetett adósmentő csomagról, az Otthonvédelmi Akciótervről? Milyen folyamatokat indíthat be ez az intézkedéscsomag a hazai lakáspiacon? Hogyan változhatnak rövid távon az árak és a lakáspiaci forgalom?

Horváth Áron, kutatóközpont-vezető, Eltinga

Az Otthonvédelmi Akciótervet megvalósító részletes megegyezésnek az egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az lesz, hogy megszületik. A méltányosságáról, igazságosságáról, hatékonyságáról sokáig vitázni fognak, de az érintettek számára évekre kiszámítható környezetet jelenthet, amelyhez döntéseik kialakítása során igazodhatnak. Abból is lehet érezni, hogy mindenki mennyire várta már a megállapodást, hogy bár az Akcióterv részletei még nem ismeretesek, hozzánk hasonlóan mindenki spekulál a várható hatásokon.


A lakáspiac kínálati oldalát rövid távon leginkább a megállapodás "árverezési moratórium megszűnése"-ként bejelentett része befolyásolja, amely idén gyakorlatilag a moratórium fennmaradását jelenti. (A szabályozás jövőre sem enged meg nagyarányú kínálati növekedést, hiszen legfeljebb az érintett lakásállomány 12%-a kerülhet piacra.) A lakáspiac nagymértékű visszaesésének veszélye - a kvótarendszer rögzítése miatt - szinte eltűnt.


A lakáspiac keresleti oldalára pedig pozitív hatást gyakorolhat a helyzet stabilizálódása, mert cselekvésre ösztönözheti az eddig a bizonytalanság miatt kiváró potenciális vásárlókat. A hitelezést ugyanakkor nem segíti sem a bankadó hosszabbítása, sem a banki portfóliótisztulás lassúsága, sem az euróalapú hitelezés erős korlátozása.


A legújabb konstrukciójú kamattámogatott hitel és a NET felállításának hatása akkor kalkulálható majd, amikor kiderül, hogy milyen költségvetési forrásokat rendelnek hozzájuk. Az eddigi nyilatkozatok alapján az állami szerepvállalásnak ez a része szociális problémákat kezelhet, de a lakáspiac egészének folyamatai szempontjából nem lesz meghatározó.


A kínálat és a kereslet kismértékű növekedése azt eredményezi, hogy a lakáspiaci forgalom idén meghaladhatja majd a 2010-es év forgalmát. Az árváltozás eredője kérdéses, de bízva a keresletben, pozitív hatást jövendölök.Kühne Kata, ügyvezető igazgató, Otthon Centrum

Alapvetően optimisták vagyunk a jövőt illetően: az ársokk, amit a moratóriumok feloldása hozhatott volna az ingatlanpiacra, elkerülhetőnek tűnik. Ebben nagy szerepet játszik az árverési kvótarendszer, amely nem engedi, hogy egyszerre nagy mennyiségű ingatlan kerüljön a piacra, és nyomást helyezzen az árakra. Fontos, hogy a kvótarendszert a piac teherbírását, felszívóképességét figyelembe véve működtessék. Az árcsökkenés elkerülése mellett a másik szempont, hogy a tisztulási folyamat minél hamarabb végbemenjen, és ott, ahol a piac lehetővé teszi, nagyobb, negyedéves árverési mennyiséget állapítsanak meg. Sok részlet sajnos még nem ismeretes, ezért nehéz konkrétumokat mondani, de az, hogy további jelentős árcsökkenés nem várható a piacon, cselekvésre ösztönözheti az eddig kivárókat. Ez keresletbővülést hozhat, amire a piacnak most nagy szüksége van. Amennyiben beindul a banki portfóliók tisztulása, az a finanszírozási hajlandóságot is növelheti, a szélesebb körben elérhető, olcsóbb hitelek szintén jó hatással lehetnek a keresletre. A kereslet élénkítésére olyan eszközök is alkalmasak, mint a széles körben - nem feltétlenül csak a késedelembe esett adósok számára - elérhető kamattámogatott hitelek vagy a lakáshitelezés élénkítését célzó, korábban napirenden lévő programok. Különösképpen azután, hogy a devizahiteleknek a most bejelentett feltételek alapján meglehetősen marginális hatásuk lesz a lakáspiacon.


Egy pozitív forgatókönyv megvalósulása alapján a jövőben a tranzakciószámok emelkedésére, illetve az árak növekedésére számítunk, azt azonban most még nehéz megmondani, milyen meredek lesz a növekedés. Hátradőlni azonban az irányok kijelölése után semmiképpen nem szabad, a részletek kidolgozásán sok múlik, fontos, hogy a rendszer a gyakorlatban is a tervek szerint működjön.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)Valkó Dávid, vezető elemző, OTP Jelzálogbank Zrt.

Az intézkedéscsomagból a moratórium feloldását emelném ki, mint ami igen üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. Az eddig további árcsökkenésre váró keresők végre megjelenhetnek, az eladók egy része pedig elszánhatja magát az értékesítésre. Sok múlik a kilakoltatási moratórium "védőernyője" alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a bankokkal karöltve.


A lakáspiac befagyása egyértelműen a kereslet elmaradásának következménye. Az utóbbi években mintegy 200 ezer háztartás halaszthatta el lakásvásárlását nagyrészt piaci bizonytalanság és a szűk finanszírozási lehetőségek miatt. Az intézkedéscsomag ugyanakkor a banki hitelezés újraindulását, kedvezőbb hitellehetőségek megjelenését vonja maga után, így ez a volumen most fokozatosan megjelenhet a keresleti oldalon.


A moratórium feloldása miatti kínálati többlet árleszorító hatását éves szinten legfeljebb néhány százalékra becsüljük. (Az első körben elárverezhető 30 millió Ft feletti kategóriába például tavaly csak az eladások 3%-a esett, s itt a kereslet és kínálat területileg jól fedi egymást.) A nagyobb árzuhanás ellen hat egyrészt a keresleti többlet megjelenése. Emellett a településtípus és megyék szerinti kvótarendszer is - bár rendszerében, illetve időbeni lépcsőzetességében eltér az eredeti elképzelésektől - előnyös hatású lehet a piacok védelme miatt. Amint ugyanis azt az OTP Értéktérkép eredményei mutatták, az árak és a forgalom területileg eddig is differenciáltan változtak, így jogos a probléma térségenként eltérő kezelése. (Ez a kép egyébként nem feltétlenül a prekoncepciók szerint alakul, hiszen például Pest megyében a forgalomhoz képest magas a problémás ingatlanok száma.)

 

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?