Vége a moratóriumnak: lesznek olcsóbb lakások?

Pénzcentrum
2011. július 1. 18:15

Mi a véleményük a kormány és a Bankszövetség által első körben kihirdetett adósmentő csomagról, az Otthonvédelmi Akciótervről? Milyen folyamatokat indíthat be ez az intézkedéscsomag a hazai lakáspiacon? Hogyan változhatnak rövid távon az árak és a lakáspiaci forgalom?

Horváth Áron, kutatóközpont-vezető, Eltinga

Az Otthonvédelmi Akciótervet megvalósító részletes megegyezésnek az egyik legnagyobb előnye kétségtelenül az lesz, hogy megszületik. A méltányosságáról, igazságosságáról, hatékonyságáról sokáig vitázni fognak, de az érintettek számára évekre kiszámítható környezetet jelenthet, amelyhez döntéseik kialakítása során igazodhatnak. Abból is lehet érezni, hogy mindenki mennyire várta már a megállapodást, hogy bár az Akcióterv részletei még nem ismeretesek, hozzánk hasonlóan mindenki spekulál a várható hatásokon.


A lakáspiac kínálati oldalát rövid távon leginkább a megállapodás "árverezési moratórium megszűnése"-ként bejelentett része befolyásolja, amely idén gyakorlatilag a moratórium fennmaradását jelenti. (A szabályozás jövőre sem enged meg nagyarányú kínálati növekedést, hiszen legfeljebb az érintett lakásállomány 12%-a kerülhet piacra.) A lakáspiac nagymértékű visszaesésének veszélye - a kvótarendszer rögzítése miatt - szinte eltűnt.


A lakáspiac keresleti oldalára pedig pozitív hatást gyakorolhat a helyzet stabilizálódása, mert cselekvésre ösztönözheti az eddig a bizonytalanság miatt kiváró potenciális vásárlókat. A hitelezést ugyanakkor nem segíti sem a bankadó hosszabbítása, sem a banki portfóliótisztulás lassúsága, sem az euróalapú hitelezés erős korlátozása.


A legújabb konstrukciójú kamattámogatott hitel és a NET felállításának hatása akkor kalkulálható majd, amikor kiderül, hogy milyen költségvetési forrásokat rendelnek hozzájuk. Az eddigi nyilatkozatok alapján az állami szerepvállalásnak ez a része szociális problémákat kezelhet, de a lakáspiac egészének folyamatai szempontjából nem lesz meghatározó.


A kínálat és a kereslet kismértékű növekedése azt eredményezi, hogy a lakáspiaci forgalom idén meghaladhatja majd a 2010-es év forgalmát. Az árváltozás eredője kérdéses, de bízva a keresletben, pozitív hatást jövendölök.



Kühne Kata, ügyvezető igazgató, Otthon Centrum

Alapvetően optimisták vagyunk a jövőt illetően: az ársokk, amit a moratóriumok feloldása hozhatott volna az ingatlanpiacra, elkerülhetőnek tűnik. Ebben nagy szerepet játszik az árverési kvótarendszer, amely nem engedi, hogy egyszerre nagy mennyiségű ingatlan kerüljön a piacra, és nyomást helyezzen az árakra. Fontos, hogy a kvótarendszert a piac teherbírását, felszívóképességét figyelembe véve működtessék. Az árcsökkenés elkerülése mellett a másik szempont, hogy a tisztulási folyamat minél hamarabb végbemenjen, és ott, ahol a piac lehetővé teszi, nagyobb, negyedéves árverési mennyiséget állapítsanak meg. Sok részlet sajnos még nem ismeretes, ezért nehéz konkrétumokat mondani, de az, hogy további jelentős árcsökkenés nem várható a piacon, cselekvésre ösztönözheti az eddig kivárókat. Ez keresletbővülést hozhat, amire a piacnak most nagy szüksége van. Amennyiben beindul a banki portfóliók tisztulása, az a finanszírozási hajlandóságot is növelheti, a szélesebb körben elérhető, olcsóbb hitelek szintén jó hatással lehetnek a keresletre. A kereslet élénkítésére olyan eszközök is alkalmasak, mint a széles körben - nem feltétlenül csak a késedelembe esett adósok számára - elérhető kamattámogatott hitelek vagy a lakáshitelezés élénkítését célzó, korábban napirenden lévő programok. Különösképpen azután, hogy a devizahiteleknek a most bejelentett feltételek alapján meglehetősen marginális hatásuk lesz a lakáspiacon.


Egy pozitív forgatókönyv megvalósulása alapján a jövőben a tranzakciószámok emelkedésére, illetve az árak növekedésére számítunk, azt azonban most még nehéz megmondani, milyen meredek lesz a növekedés. Hátradőlni azonban az irányok kijelölése után semmiképpen nem szabad, a részletek kidolgozásán sok múlik, fontos, hogy a rendszer a gyakorlatban is a tervek szerint működjön.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)



Valkó Dávid, vezető elemző, OTP Jelzálogbank Zrt.

Az intézkedéscsomagból a moratórium feloldását emelném ki, mint ami igen üdvös hatással lehet a jelenleg bénult ingatlanpiac beindulására. Az eddig további árcsökkenésre váró keresők végre megjelenhetnek, az eladók egy része pedig elszánhatja magát az értékesítésre. Sok múlik a kilakoltatási moratórium "védőernyője" alól immár kikerülő tulajdonosok belátásán, hogy most már célszerű aktívan foglalkozniuk az ingatlanok eladásával, akár a bankokkal karöltve.


A lakáspiac befagyása egyértelműen a kereslet elmaradásának következménye. Az utóbbi években mintegy 200 ezer háztartás halaszthatta el lakásvásárlását nagyrészt piaci bizonytalanság és a szűk finanszírozási lehetőségek miatt. Az intézkedéscsomag ugyanakkor a banki hitelezés újraindulását, kedvezőbb hitellehetőségek megjelenését vonja maga után, így ez a volumen most fokozatosan megjelenhet a keresleti oldalon.


A moratórium feloldása miatti kínálati többlet árleszorító hatását éves szinten legfeljebb néhány százalékra becsüljük. (Az első körben elárverezhető 30 millió Ft feletti kategóriába például tavaly csak az eladások 3%-a esett, s itt a kereslet és kínálat területileg jól fedi egymást.) A nagyobb árzuhanás ellen hat egyrészt a keresleti többlet megjelenése. Emellett a településtípus és megyék szerinti kvótarendszer is - bár rendszerében, illetve időbeni lépcsőzetességében eltér az eredeti elképzelésektől - előnyös hatású lehet a piacok védelme miatt. Amint ugyanis azt az OTP Értéktérkép eredményei mutatták, az árak és a forgalom területileg eddig is differenciáltan változtak, így jogos a probléma térségenként eltérő kezelése. (Ez a kép egyébként nem feltétlenül a prekoncepciók szerint alakul, hiszen például Pest megyében a forgalomhoz képest magas a problémás ingatlanok száma.)

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm