21 °C Budapest

2012-től visszaállhat 3 évre a gyes + adókönnyítés

2010. június 11. 08:32

Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár szerint a szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság egyik fontos feladata a családtámogatási rendszer megerősítése és különválasztása a szociális segélyezési rendszertől. A tervek szerint a gyermeket nevelő házaspárok keresetük egy bizonyos részét nem kell majd, hogy leadózzák, továbbá az intézkedések között szerepel majd a gyes 3 évre való visszaállítása 2012-től.

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az államtitkárság feladatai közé tartozik még a fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik segítése, valamint a szociális ágazatban dolgozók életkörülményeinek, azaz anyagi és munkafeltételeiknek a javítása is. Értékelése szerint az elmúlt időszakban teljesen összekeverték a szociális segélyezést a családtámogatási rendszerrel, olyannyira, hogy a szociális segélyből szerezhető jövedelem elérte a munkából szerezhető jövedelem szintjét. Éppen ezért a szociális támogatást rászorultság alapján kell odaítélni az embereknek.

A célkitűzések között szerepel a "produktív szociálpolitika" megvalósítása, ami annyit tesz, hogy ha a közösség ad valakinek segélyt, támogatást, akkor a rászorulttól is elvárható valamilyen munka, vagy feladat teljesítése, amit el tud végezni. A családtámogatási rendszernek ösztönzőnek kell lennie, egyaránt ösztönözni kell a családokat a gyermekvállalásra és a gyermek felnevelésére is. Ennek része a családi pótlékon belüli változtatás, a devizahitelesek és a hitelkárosultak védelme és segítése, valamint a fiatalok otthonteremtési támogatása is.

A családtámogatási rendszer ösztönző részét képezi az úgynevezett "családi jog" is (eddig családi adókedvezmény), mely szerint amennyiben egy házaspár vállalja, hogy felnevel egy gyermeket, akkor keresetük egy bizonyos részét nem kell leadózni. A családtámogatási rendszer részét képezi még az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának segítése, valamint a gyes 3 évre történő visszaállítása 2012-től.

A családok támogatásáról szóló, szeptember 1-jén hatályba lépő törvényjavaslat kapcsán az államtitkár elmondta, hogy a nevelési támogatás iskolaköteles korig járna a családoknak; a jegyzőnek eddig is volt beavatkozási lehetősége, ha a szülők nem a gyerekre költötték a támogatást. A mostani javaslat szerint a jegyző elveheti a nevelési támogatást és féléven keresztül természetbeni juttatásként kapná meg a gyerek. Az iskoláztatási támogatásnál sokkal szigorúbb lesz a kormány, ugyanis be akarják tartani az alkotmány azon passzusát, ami szerint a szülőnek, a nevelőnek kötelessége iskolába járatni a gyereket.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az 50. óra igazolatlan hiányzás után a családtól elveszik az iskoláztatási támogatást és védelembe veszik a gyermeket. Egy, még a nyáron elkészülő kormányrendelet szabályozza majd azt, hogy az elvett iskoláztatási támogatás milyen módon jut vissza az illetékes önkormányzathoz, amelyik egy elkülönített számlán kezeli majd a pénzt. A gyermek védelembe helyezése nem azt jelenti, hogy a gyereket kiemelik a családból, hanem azt, hogy a család kap egy segítséget - egyebek közt a gyermekjóléti szolgálattól - egy másik életforma kialakítására.

Az államtitkárság feladatkörébe tartozik az a javaslat is, hogy a kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, és egyúttal tárgyalásokat kezdeményeznek az adósok és a hitelezők között a bajba jutott lakáshitelesek jövőjének rendezéséért. Fontos szociális és családokat érintő intézkedésnek nevezte azt a javaslatot is, ami a közüzemi díjak emelésének moratóriumára és az új árképzés szabályainak kidolgozására irányul.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?