18 °C Budapest

2012-től visszaállhat 3 évre a gyes + adókönnyítés

2010. június 11. 08:32

Soltész Miklós szociálpolitikai államtitkár szerint a szociális, család- és ifjúságügyi államtitkárság egyik fontos feladata a családtámogatási rendszer megerősítése és különválasztása a szociális segélyezési rendszertől. A tervek szerint a gyermeket nevelő házaspárok keresetük egy bizonyos részét nem kell majd, hogy leadózzák, továbbá az intézkedések között szerepel majd a gyes 3 évre való visszaállítása 2012-től.

A politikus az MTI-nek elmondta, hogy az államtitkárság feladatai közé tartozik még a fogyatékossággal élő emberek és családtagjaik segítése, valamint a szociális ágazatban dolgozók életkörülményeinek, azaz anyagi és munkafeltételeiknek a javítása is. Értékelése szerint az elmúlt időszakban teljesen összekeverték a szociális segélyezést a családtámogatási rendszerrel, olyannyira, hogy a szociális segélyből szerezhető jövedelem elérte a munkából szerezhető jövedelem szintjét. Éppen ezért a szociális támogatást rászorultság alapján kell odaítélni az embereknek.

A célkitűzések között szerepel a "produktív szociálpolitika" megvalósítása, ami annyit tesz, hogy ha a közösség ad valakinek segélyt, támogatást, akkor a rászorulttól is elvárható valamilyen munka, vagy feladat teljesítése, amit el tud végezni. A családtámogatási rendszernek ösztönzőnek kell lennie, egyaránt ösztönözni kell a családokat a gyermekvállalásra és a gyermek felnevelésére is. Ennek része a családi pótlékon belüli változtatás, a devizahitelesek és a hitelkárosultak védelme és segítése, valamint a fiatalok otthonteremtési támogatása is.

A családtámogatási rendszer ösztönző részét képezi az úgynevezett "családi jog" is (eddig családi adókedvezmény), mely szerint amennyiben egy házaspár vállalja, hogy felnevel egy gyermeket, akkor keresetük egy bizonyos részét nem kell leadózni. A családtámogatási rendszer részét képezi még az édesanyák részmunkaidős foglalkoztatásának segítése, valamint a gyes 3 évre történő visszaállítása 2012-től.

A családok támogatásáról szóló, szeptember 1-jén hatályba lépő törvényjavaslat kapcsán az államtitkár elmondta, hogy a nevelési támogatás iskolaköteles korig járna a családoknak; a jegyzőnek eddig is volt beavatkozási lehetősége, ha a szülők nem a gyerekre költötték a támogatást. A mostani javaslat szerint a jegyző elveheti a nevelési támogatást és féléven keresztül természetbeni juttatásként kapná meg a gyerek. Az iskoláztatási támogatásnál sokkal szigorúbb lesz a kormány, ugyanis be akarják tartani az alkotmány azon passzusát, ami szerint a szülőnek, a nevelőnek kötelessége iskolába járatni a gyereket.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az 50. óra igazolatlan hiányzás után a családtól elveszik az iskoláztatási támogatást és védelembe veszik a gyermeket. Egy, még a nyáron elkészülő kormányrendelet szabályozza majd azt, hogy az elvett iskoláztatási támogatás milyen módon jut vissza az illetékes önkormányzathoz, amelyik egy elkülönített számlán kezeli majd a pénzt. A gyermek védelembe helyezése nem azt jelenti, hogy a gyereket kiemelik a családból, hanem azt, hogy a család kap egy segítséget - egyebek közt a gyermekjóléti szolgálattól - egy másik életforma kialakítására.

Az államtitkárság feladatkörébe tartozik az a javaslat is, hogy a kormány 2010. december 31-ig meghosszabbítaná a kilakoltatási moratóriumot, és egyúttal tárgyalásokat kezdeményeznek az adósok és a hitelezők között a bajba jutott lakáshitelesek jövőjének rendezéséért. Fontos szociális és családokat érintő intézkedésnek nevezte azt a javaslatot is, ami a közüzemi díjak emelésének moratóriumára és az új árképzés szabályainak kidolgozására irányul.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?